Апеляційний суд 23 лютого скасував екстрадицію американського військового Крейга Ленга до Сполучених Штатів, повідомив його адвокат Дмитро Моргун.

Напередодні на своїй Фесбук-сторінці Моргун повідомив, що «захист триває».

«Ми надалі надаємо правові послуги із захисту його прав і інтересів. Я впевнений, що надалі Генеральна прокуратура (Офіс генерльного прокурора – ред.) щось із цим буде робити. Тому захист триває… Але великий процес, велика робота по цій справі дійсно завершена частково», – уточнив він у коментарі Радіо Свобода.

За словами адвоката, жодних обвинувачень в Україні Ленгу не висунули, щодо нього триває лише екстрадиційна перевірка на два екстрадиційні запити від уряду США.

«До нього чинний запобіжний захід, передбачений ухвалою Вінницького міського суду у вигляді особистого зобов’язання. До якого строку – не пам’ятаю, він пролонгувався нещодавно, мабуть, до квітня», – додав Моргун.

Читайте також: Вирок Стерненку: якими можуть бути політичні наслідки?

Він повідомив, що Ленг подав дві заяви на надання статусу біженця. По першій Управління Державної міграційної служби у Вінницькій області відмовило, другу, за словами Моргуна, взагалі відмовилося розглядати. Захист ветерана оскаржує ці рішення – першу відмову наразі розглядає Верховний суд.

«По другій заяві ми виграли першу й другу інстанції і зобов’язали міграційну службу розглянути заяву щодо надання йому статусу біженця у вз’язку з подіями в Україні на сході і у зв’язку з розшуком його за нібито готування до збройного конфлікту у Венесуелі. На цю другу заяву міграційна служба подала касацію, яку суд узяв до розгляду. Зараз обидва спори тривають у Касаційному Верховному суді України», – розповів адвокат.

У жовтні 2020 року Печерський районний суд Києва постановив екстрадувати американського військового Крейга Ленга до Сполучених Штатів. Захист оскаржив це рішення.

Правоохоронні органи Сполучених Штатів Америки вимагають екстрадиції Крейґа Ленґа. У Штатах його підозрюють у подвійному вбивстві літньої пари з метою пограбування у Флориді. За словами адвоката, американець відкидає обвинувачення.

У жовтні 2019 року суд у Вінниці заарештував американця. У грудні він просив в українського суду захисту та статусу біженця.

Ленґ – колишній американський військовий. Брав участь у бойових діях в Іраку й Афганістані. В Україну вперше потрапив у 2015-му. Приєднався до праворадикальної організації «Правого сектору». Із добровольцями на фронті він провів понад рік.

У 2016 році, коли з’явилася легальна можливість, Ленґ разом з бійцями «Грузинського легіону» підписав контракт із Збройними силами України й отримав український військовий квиток. Служив на передовій в районі Світлодарської дуги. Через кілька місяців військовий припинив службу в ЗСУ.

рекомендуємо також: