Український вільний університет у Мюнхені (Німеччина) 17 січня відзначає свій сторічний ювілей.

«Заснований у 1921 році, УВУ є не тільки одним із найстаріших приватних навчальних закладів Німеччини, але єдиним у світі вищим навчальним закладом поза межами України з українською мовою навчання», – йдеться в повідомленні на сайті УВУ.

Український вільний університет (УВУ) був заснований у Відні у січні 1921 року, а вже восени переїхав до Праги. Це стало можливим завдяки активній підтримці президента тодішньої Чехословаччини Томаша Масарика, який активно підтримував українську справу.

 

Університет працював у Празі до травня 1945 року, коли через політичний тиск нового комуністичного режиму у Чехословаччині змушений був згорнути свою діяльність і переїхати до Мюнхену, де працює й нині.

За даними на сайті УВУ, університет складається з трьох факультетів: державних та економічних наук, філософського факультету та факультету україністики.

Рішенням Міністерства освіти Баварії від 16 вересня 1950 року, УВУ наділений правом надавати наукові ступені магістра, доктора і габілітованого доктора.

Серед засновників Університету були голова Української Центральної Ради та Української Народної Республіки, професор історії Михайло Грушевський, та Олександр Колесса, колишній депутат австрійського парламенту, голова дипломатичної місії Західноукраїнської Народної Республіки у Римі, професор історії літератури.

 

рекомендуємо також: