Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник надав деталі щодо справи про пропозицію хабаря керівництву НАБУ та керівнику Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому. Виступаючи на пресконференції 13 червня, він повідомив, що в рамках цього провадження затримали трьох людей.

«Перша особа: це працівник Державної податкової служби, на сьогоднішній день обіймає посаду першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби в місті Києві. Друга особа мала чи має зараз, перевіряється, стосунок до компанії Burisma і, за нашии даними, є довіреною особою пана Злочевського. І третя особа – також колишній працівник Державної фіскальної служби, також, за нашими даними, довірена особа пана Злочевського», – розповів Ситник.

Він додав, що керівництву антикорупційних органів спершу пропонували заплатити за передачу справи іншому відомству – за це пропонували мільйон доларів. Потім суму збільшили до 5 мільйонів – за закриття провадження.

 

«Вчора ці всі кошти були передані, зараз вони вилучені, крім того, було вилучено ще мільйон доларів в автомобілі працівника першого заступника начальника ДПС в місті Києві. Тільки годину назад завершили огляд цих коштів. На моїй пам’яті, це рекордна сума в історії України, дійсно рахували дуже довго, тільки годину назад закінчили рахувати», – сказав Ситник.

Наразі першому заступнику начальника Державної податкової служби в Києві повідомили про підозру в пропозиції хабара службовій особі. Ця кваліфікація передбачає від п’яти до 10 років ув’язнення з можливістю конфіскації майна. Іншим двом фігурантам справи наразі готують повідомлення про підозру, каже голова НАБУ. Позаяк вони є адвокатами, повідомлення про підозру підписував керівник САП.

«Є ще такий нюанс цікавий: умовою передачі кошти було те, що особам, які пробували ці кошти передати, бажали отримати процесуальне рішення про закриття кримінального провадження, і в рамках контролю за вчиненням злочину був використаний несправжній засіб – це якраз постанова, яка була вручена. Крім того, особи хотіли переконатися в тому, що справа закрита і дані про це є в Реєстрі досудових розслідувань. Тому зараз на причетність до цього злочину також перевіряються представники Генеральної прокуратури, які, діючи за домовленістю з затриманими особами, передавали їм інформацію, що так, дійсно, справа по реєстру вже закрита, і постанова, і процесуальне рішення вже відображені по реєстру досудових розслідувань», – розповів він.

Читайте також: НАБУ почало розслідування щодо Єрмака через записи розмов його брата​

Голова САП Назар Холодницький показав несправжню постанову про закриття кримінального провадження, яку виготовили спеціально для затримання.

«Ці чотири аркуша А4 14 шрифтом були оцінені в 5 мільйонів доларів. Вона виготовлена відповідно до протоколу про виготовлення несправжніх імітаційних засобів», – сказав він.

Очільник прокуратури також підтвердив, що під час слідчих дій хтось із працівників Офісу генерального прокурора моніторив Єдиний реєстр досудових розслідувань щодо того, чи дійсно кримінальне провадження закрили.

«Я сподіваюся, що генеральний прокурор, яка вміє оперативно проводити службові розслідування, на цей раз не засекретить їх під грифом ДСК, а проведе і службове розлідування за цим ганебним фактом, і повіомить суспільство про результати цього службового розслідування, чи є там взагалі ознаки дисклипінарного чи іншого складу правопорушення», – зауважив Холодницький.

 

На питання журналістів обидва керівника органів заперечили, що до цього провадження має стосунок Хантер Байден, син колишнього віцепрезидента США та кандидата на наступних президентських виборах Джо Байдена.

«Цей епізод стосується стабілізаційного кредиту, який видавався Національним банком України банківській установи, яка пов’язана з паном Курченком «Реал Банк». Давайте не перетворювати цю справу в темний бік, щоб був політичний підтекст. Ще раз хочу звернути увагу: справа зареєстрована лише 3 червня, сьогодні 13 червня. Пройшло 10 днів. Дійсно, люди дуже поспішали, щоб забезпечити необхідне процесуальне рішення саме до 14 червня. Епізод, за яким підозра була оголошена, ми вже назвали, тому ми б дуже хотіли, щоб не було певних політичних спекуляцій, їх вистачає на сьогодні», – сказав Артем Ситник.

Читайте також: Україна не бажає бути втягнутою до президентських перегонів у США (світова преса)​

Напередодні у САП повідомили, що детективи НАБУ задокументували факт надання колишнім високопосадовцем попередньої влади хабаря керівництву антикорупційних органів в особливо великому розмірі – загалом вилучили 6 мільйонів доларів.

рекомендуємо також: