У Фінляндії банк Suupohjan Osuuspankki дозволив російському мільярдеру Борису Ротенбергу вивести гроші з рахунку за чотири для до запровадження проти нього санкцій ЄС. Як написало фінське видання Ilta-Sanomat, у 2020 році правління банку вирішило припинити банківське обслуговування компанії Ротенберга Rinimex Oy через потрапляння російського олігарха під санкції США, проте рішення кілька разів відкладали.

Навесні 2022 року служба внутрішнього контролю банку рекомендувала відмовити у переказі коштів Ротенбергу, але 4 квітня мільярдер свої гроші таки отримав. Видання зазначає, що Ротенберг підписав запевнення, що не переводитиме фінанси в Росію чи Білорусь. Через чотири дні після отримання коштів Ротенберга внесли до списку санкцій ЄС. Після цього будь-які операції з рахунком мільярдера були б неможливими. Сума виведених із фінського банку активів не розголошується.

Керівництво банку не стало коментувати журналістам ситуацію з Ротенбергом, вказавши, що вони працюють відповідно до закону та правил фінансової діяльності. Представники Ротенберга публікацію поки що не коментували.

Борис Ротенберг – співвласник та член ради директорів «СМП Банку», віцепрезидент Федерації дзюдо Росії, засновник та керівник програми розвитку російського автоспорту SMP Racing. Він та його рідний брат Аркадій особисто знайомі з президентом Росії Володимиром Путіним. Санкції щодо Бориса Ротенберга запровадили ЄС, США, Канада, Японія та інші країни.

До Фінляндії Борис Ротенберг переїхав у 1991 році разом із дружиною, яка брала участь у програмі репатріації. Заявку на отримання фінського громадянства він подав у 1998 році, того ж року він переїхав до Санкт-Петербурга. 2003 року йому дали громадянство Фінляндії. ЗМІ писали, що влада Фінляндії розслідує, як Ротенберг без перевірки поліції отримав громадянство цієї країни.

У вересні 2022 року Фінляндія заарештувала активи Бориса та Аркадія Ротенбергів. Йдеться про активи компанії, якій належать частки в готелі Lаngvik та льодовому стадіоні Helsinki Hall.

 

рекомендуємо також: