Втрати важкої російської техніки у районі Авдіївки на Донеччині, ймовірно, підірвуть наступальні можливості Росії у довгостроковій перспективі. Про це йдеться у черговому огляді американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики звертають увагу на дані української сторони і супутникові знімки, які засвідчують втрати сил РФ у цьому районі.

«Російське командування перекинуло на Авдіївський фронт додаткові сили, щоб компенсувати великі людські втрати та зберегти здатність російських збройних сил продовжувати наступ. Проте російському командуванню, найімовірніше, буде складно компенсувати втрати російської техніки, особливо бронетехніки. Масштабні втрати та нестача російської техніки в перший рік повномасштабного вторгнення серйозно обмежили можливості РФ вести ефективну механізовану маневрену війну під час наступу російських збройних сил взимку-навесні 2023 року, що сприяло подальшим втратам у безладних механізованих атаках біля Вугледару», – повідомляють у ISW.

Важкі втрати в районі Вугледару у січні-лютому, кажуть аналітики, ймовірно, завадили російському командуванню дійснити стійкі механізовані атаки в інших частинах України вже згодом, під час наступу ближче до весни.

«Нещодавні втрати російської техніки в районі Авдіївки, схоже, набагато більші, ніж попередні втрати техніки у Вугледарі… Втрати російської техніки біля Авдіївки, ймовірно, призведуть до ще більш явної нестачі російської техніки та затримки будь-якого прогресу, якого досягли російські військові у вирішенні проблеми погіршення можливостей механізованої маневреної війни», – кажуть аналітики.

Напередодні речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що з 11 жовтня Росія зазнала значних втрат під час спроби наступу, зокрема щонайменше 125 одиниць бронетехніки, навколо Авдіївки та військового обладнання «на більш як батальйон». У Генштабі ЗСУ у четвер повідомляли, що військові відбили 14 атак на Авдіївському напрямку за добу.

рекомендуємо також: