Міністр юстиції Італії Карло Нордіо порушив дисциплінарну справу проти суддів апеляційного суду Мілана, які відправили під домашній арешт сина ексгубернатора Красноярського краю Артема Усса, пише La Repubblica.

Рішення судді Моніки Фагноні, Мікаели Курамі та Стефано Карамельйона, на думку голови Мін’юсту, щодо запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту було «серйозною недбалістю».

В ухвалі міністр юстиції зазначив, що судді не взяли до уваги подані доводи проти домашнього арешту.

Сина губернатора затримали в Італії на запит США у жовтні 2022 року. Мін’юст США звинуватив його та ще чотирьох росіян у тому, що вони «організували складну схему незаконного отримання американських військових технологій та венесуельської нафти під санкціями через безліч угод з участю підставних компаній та криптовалюти». Якби Усса екстрадували до США і він дав свідчення, це могло б мати далекосяжні наслідки для Кремля: могли стати відомі схеми, які використовує російська влада для обходу санкцій.

Сам Усс відмовлявся від передачі США і не визнавав свою вину. На суді він казав, що ніколи не бував у Нью-Йорку, а у США востаннє був 25 років тому, у віці 14 років. Наприкінці листопада його відпустили під домашній арешт. На чоловіка одягнули електронний браслет, який він був зобов’язаний носити до завершення розгляду на запит про його екстрадицію до США.

Наприкінці березня стало відомо, що син російського губернатора втік із-під домашнього арешту. За даними ЗМІ, він полетів приватним рейсом за підробленими документами, і йому могли допомогти у цьому російські спецслужби. Пізніше стало відомо, що Артем Усс перебуває в Росії.

рекомендуємо також: