Литовські прикордонники на пункті пропуску «Гінтарос Жагуніс» зафіксували за допомогою системи відеоспостереження, як білоруський прикордонник незаконно проник на територію Литви приблизно на два метри в районі Солечниці, повідомила Служба охорони державного кордону Литви.

За даними відомства, це сталося вранці 18 квітня: білоруські прикордонники йшли вздовж кордону з боку Білорусі, в селі Стоки Салечницького району підійшли до лінії кордону, один з них перетнув лінію кордону та ступив на територію Литви приблизно на два метри. Потім розвернувся і пішов назад.

Лінія кордону на цій місцевості позначається стовпчиком, на якому наносяться знаки державного кордону. Неподалік, на території Литви, збудовано фізичний бар’єр.

У Литві розпочали досудове розслідування за фактом незаконного перетину державного кордону.

Це вже другий випадок за тиждень. 12 квітня один із білоруських прикордонників зайшов на територію Литви на глибину близько метра. Через інцидент Литва відправила Білорусі ноту протесту.

У прикордонному комітеті Білорусі у відповідь заявили , що на цій ділянці «перетин державного кордону має певні особливості» і «зображення з камер спостереження спотворює реальне місце перебування білоруського військовослужбовця». Білоруська сторона каже, що заяви Литви «не відповідають дійсності» . Що стосується інциденту 12 квітня, то білоруський військовослужбовець «ненавмисно потрапив на територію Литви», додали у відомстві.

У прикордонному комітеті стверджують, що на початку квітня білоруська сторона також зафіксувала захід на свою територію катера з території Литви, але направила відповідний запит «без оприлюднення інформації».

«Публікація відео литовською стороною до отримання офіційної відповіді від білоруської сторони підтверджує, що головною метою таких демонстрацій є створення чергового приводу в інформаційному полі, дискредитація білоруської сторони та загострення ситуації на кордоні під будь-яким приводом», – повідомили в прикордонному комітеті Білорусі.

Протяжність литовсько-білоруського кордону становить понад пів тисячі кілометрів.

рекомендуємо також: