Москва готує відповідь на розірвання Австралією договору про оренду земельної ділянки під будівництво нової будівлі російського посольства, повідомив російському виданню «Известия» голова диппредставництва у Канберрі Олексій Павловський.

«Звичайно, адже принцип взаємності в дипломатичних відносинах ніхто не скасовував», – заявив дипломат, відповідаючи на запитання, чи будуть дії у відповідь з боку Москви.

Він додав, що посольство Росії в Австралії означило у своєму позові до Верховного суду цієї країни питання грошової компенсації.

Договір оренди ділянки землі у столиці Австралії Канберрі під будівництво нового комплексу російського посольства був укладений у 2008 році на 99 років, проте за цей час російська сторона не розпочала будівельних робіт. Тому Національне управління капітального будівництва видало розпорядження про звільнення ділянки.

У середині червня парламент Австралії ухвалив закон, який скасував оренду Росією ділянки для будівництва нової будівлі посольства через загрозу національній безпеці. Москва оскаржувала заборону в суді.

Напередодні Верховний суд Австралії остаточно відмовив посольству Росії в праві продовження оренди земельної ділянки. Через годину після оголошення вердикту суду російський співробітник посольства, який жив на ділянці у будівельному будиночку, залишив ділянку. Чоловік прожив на території ділянки близько тижня, харчуючись їжею, яку замовляв через служби доставки. Австралійські засоби інформації повідомляли, що виселити його було неможливо через дипломатичну недоторканність.

 

рекомендуємо також: