Під час переговорів з участю Катару щодо повернення незаконно вивезених Росією українських дітей Україні не висували жодних умов, які б стосувались її національних інтересів. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, перші розмови щодо участі Катару розпочалися під час приїзду представника цієї країни до України, не уточнивши про кого саме йдеться. Згодом, це питання стало темою обговорення на форумі у Джиді (Саудівська Аравіїя) який відбувся на початку серпня. Однак, як саме владі Катару, вдалося переконати Кремль повернути українських дітей, Лубінець не розголошує.

«У нас багато ініціатив з боку наших міжнародних партнерів. Але перша країна, яка показала конкретний результат щодо такої співпраці, щодо повернення українських дітей, у нас виявився Катар. Я розумію, які є аргументи у Катару чи у інших посередників, які беруть участь у переговорах. Але повірте, ми публічно про це точно не будемо розмірковувати. Якщо я почну говорити про це публічно, боюсь, що закриються і ці можливості», – пояснив Лубінець.

При цьому омбудсмен запевняє, що результати переговорів з участі Катару жодним чином не впливають на національні інтереси України.

«Там точно немає в умовах якихось поступок. Там взагалі не обговорюються політичні питання. Я розумію, що російська сторона постійно намагається у своїх переговорах з посередниками знайти таку точку, де посередники будуть давити і на нас, на Україну. Добре, що станом на зараз у Катара вийшло обмежити повне спілкування. Виключно обговорюють тільки питання гуманітарних проблем громадян України», – каже Лубінець.

Дмитро Лубінець зазначив, що Україна продовжує працювати з Катаром щодо повернення інших українських громадян – і дітей, і дорослих. А також не відкидає жодних пропозицій такого посередництва з боку інших міжнародних партнерів.

16 жовтня агенція Reuters повідомляла про посередництво Катару у поверненні в Україну чотирьох дітей, яких незаконно вивезли у РФ з тимчасово окупованих територій.

22 жовтня президент Володимир Зеленський мав телефонну розмову з еміром Катару Тамімом бін Хамадом Аль Тані, під час якої «подякував Катару за гуманітарну допомогу й важливу посередницьку роль у поверненні на батьківщину незаконно депортованих і примусово переміщених українських дітей».

Українська сторона заявляє, що Росія незаконно депортувала приблизно 20 тисяч українських дітей. Однак, за словами президента Володимира Зеленського, насправді ці цифри набагато більші.

рекомендуємо також: