Очільник МЗС Китаю Ван Ї прибуде до США у четвер, 26 жовтня, із триденним візитом. Як передає агенція Associated Press, цей приїзд вважається останнім кроком Вашингтона та Пекіна у спробі зберегти відкритими на високому рівні переговори на тлі напружених двосторонніх відносин.

Ван Ї планує зустрітися з держсекретарем Ентоні Блінкеном і радником з національної безпеки Джейком Салліваном щодо низки питань, серед яких війна в Україні, конфлікт Ізраїлю та «Хамас» тощо.

Цей візит відбудеться приблизно за три тижні до саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско, де, можливо, зустрінуться президент Джо Байден і лідер Китаю Сі Цзіньпін. Водночас на офіційному рівні така зустріч лідерів не підтведжувалася. Пекін поки не повідомив, чи взагалі Цзіньпін поїде до Сан-Франциско.

З 2018 року американсько-китайські відносини різко погіршилися через торговельний дисбаланс, права людини в північно-західному регіоні Сіньцзян, мілітаризацію Південно-Китайського моря, зростання тиску на самоврядний острів Тайвань і пандемію COVID-19.

Торік Джо Байден і Сі Цзіньпін зустрічалися на Балі, на полях зустрічі G20. Обидві сторони домовилися відновити переговори, створити робочі групи з конкретних питань і розширити особисті контакти.

У червні держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Пекін. А раніше цього місяця лідер більшості в Сенаті Чак Шумер очолив делегацію з шести сенаторів до Китаю під час першого візиту законодавців США з 2019 року. Цього тижня губернатор від Каліфорнії Гевін Ньюсом відвідує Китай для обговорення змін клімату.

рекомендуємо також: