Природі острова Хортиця та інших об’єктів навколо нього, що належать до Національного заповідника «Хортиця», через падіння води внаслідок руйнування Каховської ГЕС завдано шкоди, за попередніми даними, на понад 1,5 мільярда гривень. Про це повідомили представники заповідника 26 жовтня під час презентації виставки археологічних знахідок на Хортиці, зроблених після падіння рівня води навколо неї.

«Територія острова змінюється від того, наскільки коливається рівень води. Десь на близько 180 гектарів територія збільшилась. Але одночасно з тим, що територія збільшилась, ми втратили велику кількість водних природних комплексів, оголилися території озер, заток, проток, з’явились нові мілини, острови. У позаплавній частині острова Хортиця ми втратили значну частину водно-болотних угідь. Відповідно загинули 2 тисячі водних рослин, які були на цій території», – сказала т.в.о. генерального директора Національного заповідника «Хортиця» Світлана Охріменко.

За її словами, очікується, що на гніздівлю наступного року не зупиниться така кількість птахів, які зупинялись раніше.

«Втрати від такого рівня води, з екологічної точки зору, частково прораховані заповідником, передані до відповідної комісії до екологічної інспекції. Наразі визначена сума понад 1,5 мільярда гривень стосовно втрат, які завдані екосистемі. Але це не повний обсяг втрат, які було завдано екосистемі острову Хортиця і прилеглим територіям через різке падіння води», – додала вона.

Вночі 6 червня у соцмережах з’явилися повідомлення про руйнування Каховської ГЕС. Вранці в ОК «Південь» підтвердили факт підриву російськими військами Каховської ГЕС. Російська окупаційна влада спочатку заперечувала факт руйнування, а згодом заявила, що верхню частину Каховської ГЕС зруйновано нібито внаслідок обстрілу українськими військами, дамбу водосховища не зруйновано.

Читайте також: Сума екологічної шкоди від руйнування Каховської ГЕС становить 1,5 млрд доларів – Шмигаль

В «Укргідроенерго» заявили, що через підрив Каховська ГЕС зруйнована повністю. Водночас в ефірі Радіо Свобода речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк казала, що не вся дамба зруйнована, але є суттєві пошкодження.

Вночі 6 червня з’явилися повідомлення про руйнування Каховської ГЕС, які вранці офіційно були підтверджені. Українська влада оголосила про евакуацію з небезпечних районів Херсонщини. За фактом підриву Каховської ГЕС прокурори відкрили справу про екоцид.

 

рекомендуємо також: