Американський Інститут вивчення війни (ISW) розмірковує у своєму черговому огляді, якою може бути доля ПВК «Вагнер» і його очільника Євгена Пригожина після нещодавніх подій.

«Росія прагне зберегти сили ПВК «Вагнер», щоб підтримувати свої операції в Україні та інші міжнародні дії. Путін міг заарештувати командування ПВК «Вагнер» за державну зраду, але натомість запропонував пробачити та інтегрувати війська ПВК «Вагнер», що вказує на те, що йому потрібна навчена та ефективна робоча сила. Путін також, ймовірно, намагається завершити ініційовану міноборони Росії спробу формалізації», – кажуть аналітики.

За їхніми словами, майбутнє ПВК «Вагнер» наразі незрозуміле, але воно, найімовірніше, буде без Євгена Пригожина і може не продовжувати існувати як окрема або єдина організація.

«Кремль може розбити війська ПВК «Вагнер», які діють в Україні, щоб підсилити існуючі військові формування, або змусити «вагнерівців» зареєструватися у ПВК, пов’язаних з міноборони Росії», – зазначають в ISW, додаючи, що сили «Вагнера», які раніше мали свою автономію, ймовірно, зіткнуться з ворожістю з боку російського військового командування.

«Промова Путіна 26 червня, ймовірно, просигналізувала про вирішальний розрив між Пригожиним і Путіним, і цілком імовірно, що Кремль спробує замінити лідера «Вагнер», щоб віддалити ПВК від зради Пригожина – якщо Кремль вирішить зберегти ПВК «Вагнер» як окрему одиницю», – йдеться в огляді.

В ISW кажуть, що деякі російські джерела почали згадувати засновника ПВК «Вагнер» Дмитра Уткіна як заміну Пригожину, але Уткін залишався поза увагою громадськості в перебігу повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Водночас нині місце перебування Пригожина залишається невідомим – деякі непідтверджені дані свідчать про те, що він перебуває в «Green City Hotel» у західній частині Мінська. Але, на думку аналітиків ISW, Білорусь як притулок для ПВК «Вагнер» може бути пасткою. «Вагнерівці» в Білорусі навряд чи залишаться в безпеці від російських наказів про екстрадицію, якщо Путін відмовиться від них і звинуватить у державній зраді, кажуть експерти.

Водночас здатність міноборони РФ утримати якомога більше нинішніх командирів ПВК «Вагнер» під час процесу інтеграції та підпорядкування, ймовірно, є критично важливою для підтримки боєздатності та морального духу ПВК «Вагнер».

Засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин увечері 23 червня звинуватив Міністерство оборони Росії у завдаванні ударів по тилових таборах його угруповання. За словами Пригожина, серед його підлеглих багато вбитих. Він зазначив, що «вагнерівці» «йдуть розбиратися, чому в країні твориться безлад».

Пригожин згодом заявляв, що ПВК «Вагнер» має намір блокувати Ростов-на-Дону та йти на Москву, якщо найманцям не видадуть міністра оборони Росії Сергія Шойгу та начальника генштабу російської армії Валерія Герасимова.

Міністерство оборони Росії назвало заяви Пригожина інформаційною провокацією, а Володимир Путін звинуватив його в заколоті.

Проте вже 24 червня Пригожин заявив про те, що його військові припиняють рух вперед та йдуть до польових таборів. Такої домовленості досягнули, як повідомлялося, Олександр Лукашенко та керівник приватної військової компанії «Вагнер» під час переговорів.

 

рекомендуємо також: