Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні не може налагодити контакт з Російською Федерацією. Про це під час пресконференції у Києві заявив комісар незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Пабло де Грейф.

Членів комісії запитали, чи вони відчувають тиск від російських чиновників, оскільки РФ все ще є членкинею Ради Безпеки ООН.

«Чи відчуваємо ми тиск? Відповідь – однозначно ні. Ми не відчуваємо тиску з боку Російської Федерації частково через те, що Російська Федерація абсолютно не реагує на наші спроби налагодити змістовну комунікацію з її владою. Тож жодного контакту, ні позитивного, ні негативного, не було. Тому ми не можемо сказати, що ми відчували якийсь тиск з цього приводу», – відповів комісар Пабло де Грейф.

А на запитання про те, чому Росія все ще залишається членом ООН, комісари сказали, що висловлюватися щодо структурних питань не можуть.

«Насправді роль Комісії не полягає в тому, щоб висловлюватися щодо структурних питань, які стосуються організації в цілому, не кажучи вже про її Раду безпеки. Поведінка сил Російської Федерації в цьому конфлікті, безумовно, є частиною нашого мандату, і ми дуже чітко про це говорили в нашому звіті», – резюмував Пабло де Грейф.

Коментарів російської сторони про рівень комуцнікації з міжнародною комісією ООН з розслідування порушень в Україні немає.

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні була створена Радою з прав людини ООН у березні 2022 року. Вказана комісія ООН в рамках свого другого мандату, який розпочався у березні 2023 року, відвідала раніше Умань, а також побувала в Києві. Результати моніторингу мають оприлюднити на засіданнях Генасамблеї ООН цього місяця та на засіданні Ради ООН з прав людини у березні наступного року.

рекомендуємо також: