Національна спілка журналістів України оголосила ім’я лауреата Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка за 2020 рік. Ним став Станіслав Асєєв – донецький журналіст, автор Радіо Свобода, письменник, якого понад два з половиною роки проросійські бойовики незаконно утримували у в’язниці в Донецьку.

Церемонія вручення премії відбулася в НСЖУ 3 листопада.

Автор Радіо Свобода Станіслав Асєєв був звільнений у рамках обміну  утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року. Бойовики угруповання «ДНР» звинувачували його в шпигунстві й утримували з травня 2017 року.

 

Учасником церемонії став також лауреат цієї премії 2016 року, оглядач проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Микола Семена. Журналіст отримав цю відзнаку, коли перебував на окупованому півострові і був незаконно засуджений російським судом за свої публікації до двох із половиною років ув’язнення із випробувальним терміном три роки і з забороною займатися публічною діяльністю. Голова НСЖУ Сергій Томіленко передав Семені відзнаку, присуджену кримськотатарським громадянським журналістам, які стали лауреатами премії у 2019 році. Семена має передати нагороду родинам ув’язнених журналістів до Криму.

Журналістська премія імені Ігоря Лубченка, який багато років очолював спілку журналістів, присуджується працівникам медіа та організаціям, що досягли успіхів і суспільного визнання у відстоюванні права на свободу слова, боротьбі за високі професійні журналістські стандарти. Лауреата оголошують щороку в день народження Ігоря Лубченка 3 листопада.

У попередні роки лауреатами премії ставали Володимир Мостовий, Олександр Бриж, Микола Семена, Валерій Макеєв, Роман Сущенко. У 2019 році премію присуджено кримськотатарським громадянським журналістам, переслідуваних російською владою за правдиве висвітлення ситуації на окупованому півострові.

рекомендуємо також: