У Державному департаменті США висловили занепокоєння ситуацією, яка складається в Нагірному Карабаху і закликали Азербайджан розпочати переговори.

«США глибоко стурбовані військовими діями Азербайджану в Нагірному Карабаху та закликають негайно припинити їх. Вони лише погіршують і без того жалюгідну гуманітарну ситуацію в Нагірному Карабаху та підривають перспективи на досягнення миру», – йдеться в комюніке, поширеному у вівторок американським зовнішньополітичним відомством від імені держсекретаря Ентоні Блінкена.

У Держдепартаменті США кажуть, що раніше вже доводили до відома влади в Баку, що «застосування сили під час врегулювання розбіжностей неприйнятне, оскільки це суперечить зусиллям зі створення умов для досягнення справедливого і гідного миру в регіоні».

«Закликаємо негайно покінчити з протистоянням і почати діалог між Баку і представниками Нагірного Карабаху», – йдеться в повідомленні.

Ввечері 19 вересня у Єревані сотні демонстрантів, які зібралися біля будівлі уряду Вірменії, зажадали відставки прем’єр-міністра Нікола Пашиняна, який, на їхню думку, «нічого не робить» на тлі «антитерористичних заходів» Азербайджану в Карабаху. Повідомлялося про сутички між силовиками та протестувальниками. Крім штурму будівлі уряду, протестувальники заблокували посольство Росії у Єревані.

У вівторок Міністерство оборони Азербайджану заявило, що розпочинає в Нагірному Карабаху «антитерористичні заходи… з метою відновлення конституційного ладу».

Перед цим вранці Азербайджан повідомив, що внаслідок вибуху протитанкової міни, встановленої збройними підрозділами етнічних вірмен на ділянці автодороги Ахмедбейлі – Фізулі – Шуша, загинули двоє цивільних, які перебували в автомобілі та виконували електромонтажні роботи в цьому районі. За кілька годин Баку повідомив про новий вибух, цього разу заявивши, що загинули чотири співробітники МВС Азербайджану.

Раніше голова комітету Держдуми Росії з оборони заявив, що російські так звані «миротворчі сили» в Нагірному Карабаху не мають права застосовувати зброю, якщо немає загрози для них самих. Міноборони Росії заявило, що військові беруть участь у евакуації жителів із найнебезпечніших районів. За даними відомства, протягом дня за допомогою російського «миротворчого контингенту» евакуювалися близько 500 осіб, майже 200 із них діти.

Фактична влада у столиці Карабаху Степанакерті (азербайджанська назва Ханкенді) заперечила твердження Баку і заявило, що сьогодні Азербайджан розпочав повномасштабні воєнні дії проти регіону. У регіоні заявляють про «інтенсивний артобстріл» з боку азербайджанських військ.

Азербайджан закликав до виведення військ Вірменії з Нагірного Карабаху. «Єдиним шляхом досягнення миру та стабільності в регіоні є безумовне та повне виведення вірменських збройних сил з Карабахського регіону Азербайджану та розпуск так званого режиму», – йдеться в заяві Міністерства закордонних справ країни 19 вересня.

Міністерство оборони Вірменії, однак, заперечило заяву Баку, стверджуючи, що країна не має сил в Нагірному Карабасі і що наступ Баку «порушив режим припинення вогню по всій лінії зіткнення ракетно-артилерійськими ударами».

Медики у Нагірному Карабасі заявили, що в результаті військових дій загинули п’ятеро людей, 80 – поранені, серед яких є жінки і діти. За попередніми даними, 15 поранених – цивільні.

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян негайно скликав засідання Ради безпеки країни і заявив, що сподівається на Москву, яка очолює військово-безпековий альянс, частиною якого є Вірменія, і міжнародне співтовариство, щоб допомогти зупинити атаки Баку.

«По-перше, Росія повинна зробити кроки, а по-друге, ми очікуємо, що Рада безпеки ООН також зробить кроки», – сказав Пашинян.

Речниця російського МЗС Марія Захарова заявила журналістам у Москві, що Росія стурбована ескалацією, але її військові в регіоні продовжать свою місію. Вона додала, що Москва отримала повідомлення про наступ баку лише за «кілька хвилин» до його початку.

«Найголовніше – переконати і Єреван, і Баку відмовитися від застосування сили і сісти за стіл переговорів», – заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Голова дипломатії Європейського союзу Жозеп Боррель засудив операцію і закликав Азербайджан припинити свою військову діяльність у Нагірному Карабасі, водночас заявивши, що Брюссель залишається відданим сприянню діалогу для встановлення тривалого миру в регіоні.

Населена переважно вірменами Нагірно-Карабаська автономна область стала однією з точок конфлікту між Баку та Єреваном наприкінці існування Радянського Союзу. Сторони звинувачували одна одну в етнічних чистках, внаслідок війни 1992–1994 років вірмени, які складали більшість на території Карабаху, стали контролювати не тільки колишню автономію, а й прилеглі райони власне Азербайджану, звідки місцеві жителі вимушено втекли.

2020 року під час Другої Карабаської війни Азербайджан повернув під свій контроль прилеглі до Карабаху райони і частину території самої колишньої автономії.

З грудня 2022 року регіон перебуває у фактичній блокаді з боку азербайджанської армії. У серпні 2023 року вірменська влада в Степанакерті оголосила, що на підконтрольній їй території почався голод.

рекомендуємо також: