В аеропорту Кишинева затримали заступницю голови проросійської партії «Шор» Марину Таубер, повідомляє молдовська служба Радіо Свобода із посиланням на Антикорупційну прокуратуру.

З Кишинева вона планувала полетіти до Тель-Авіва через Стамбул. Таубер затримали на підставі постанови прокуратури від 1 травня через порушення умов запобіжного заходу. Через це прокуратура 28 квітня просила суд замінити їй запобіжний захід – з тимчасового звільнення під судовий контроль на попередній арешт.

Таубер просила відкласти судове засідання щодо зміни запобіжного заходу, щоб вона змогла поїхати до Ізраїлю на лікування. Прокуратура заявляла, що вона може втекти від слідства.

«З огляду на те, що обвинувачена вже кілька разів порушувала умови запобіжного заходу, прокуратура вважала за необхідне затримати її в аеропорту, оскільки існував значний ризик того, що Таубер сховається від органів карного розшуку», – йдеться у повідомленні прокуратури.

Депутатку та заступницю голови партії «Шор» Марину Таубер затримали у липні 2022 року. Вона перебуває під слідством у справі про незаконне фінансування партії організованою злочинною групою та фальсифікацію фінансового звіту партії за перше півріччя 2022 року. Таубер провину не визнає.

Під вартою вона перебувала з 23 липня до 14 вересня, після чого її звільнили під судовий контроль. У лютому цього року апеляційний суд на підставі клопотання адвокатів скасував більшу частину обмежень запобіжного заходу, у тому числі дозволивши їй залишати Молдову.

13 квітня Апеляційна палата Кишинева засудила лідера партії «Шор» Ілана Шора до 15 років позбавлення волі. Крім тюремного терміну, його засудили до конфіскації майна на 5 млрд леїв (276,7 млн дол). Сам Ілан Шор заявив, що це «помста за протести» його партія у центрі столиці Молдови.

Ілан Шор – лідер партії «Шор», відомий також як чоловік російської співачки Жасмін. 2017 року в Молдові його засудили до семи з половиною років позбавлення волі у справі про крадіжку мільярда доларів із трьох молдавських банків. Коли вирок було оскаржено і справу розглядали в апеляційній інстанції, Шор зміг втекти до Ізраїлю. 2020 року Ізраїль відхилив запит на екстрадицію Ілана Шора. Однак після того, як 26 жовтня США ввели санкції проти Шора, влада Молдови сподівається на його швидку видачу.

рекомендуємо також: