Showing: 1 - 5 of 5 RESULTS
Столиця Шляхта

Друг голови МВС у карантин відвідує елітний бутик-ресторан та проводить зустрічі у 5-зірковому готелі – «Схеми»

«Схеми» показали, як колишній народний депутат, друг Арсена Авакова та бізнес-партнер родини міністра внутрішніх справ Ігор Котвіцький під час карантину регулярно проводить зустрічі в готелі Hyatt, робота якого відповідно до постанови КМДА має бути обмежена, та приїжджає на територію бутику-ресторану Sanahunt, який начебто працює тільки «на винос».

Водночас в готелі офіційно кажуть, що зустрічі в них проводити заборонено. Також Котвіцький регулярно навідується в Міністерство внутрішніх справ, але відмовляється коментувати свої зустрічі, називаючи їх «приватними». Про це йдеться у розслідуванні «VIP-карантин» програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

Тричі у розпал карантину знімальна група спостерігала, як Ігор Котвіцький перебуває у 5-зірковому готелі​ Hyatt. 

Зокрема, 8 квітня, журналісти помітили, як на парковці готелю з’явилось спочатку авто, з якого вийшов народний депутат та член комітету ВР з питань бюджету Валерій Лунченко. Потім там же «Схеми» побачили Ігоря Котвіцького. 

Пізніше знімальна група зафіксувала, як машини, якими користуються Котвіцький та Лунченко, одразу з готелю попрямували в урядовий квартал і повернули до бутику Sanahunt, де розташовується також ресторан Sanahunt Lounge, але не зупинились на парковці, а заїхали на територію закритого двору закладу і за ними зачинились ворота. Охоронець закладу, який вийшов до журналістів, на уточнення відповів: «Sanahunt не відкритий».

Лунченко та Котвіцький перебували там близько двох годин після чого спочатку з воріт виїхало авто, яким користується Лунченко, потім, з вимкненими фарами та проти руху транспорту, територію закладу залишило авто Ігоря Котвіцького. 

Лунченко у коментарі «Схемам» підтвердив, що мав зустріч з Котвіцьким, але спочатку не зміг пригадав, чи це було у Sanahunt: «Я вже не пригадаю, можливо і в Sanahunt», а потім подумав і додав: «Ну, в Sanahunt я не заходив».

Про візит в Hyatt розповів, що був там з другом: «Це мій колега з Закарпаття, хлопчина мій, з яким ми товаришуємо років 15. Він також товаришує з Ігорем (Котвіцьким – ред). Вони мали свої справи, між собою спілкувались».

За словами Лунченка, питання, які обговорювались на зустрічі, були «приватні», а запросив його туди сам Котвіцький: «Я запитав, де зручно зустрітись, він сказав: «Якщо зручно – під’їзжай сюди». Ми там зустрілись в лобі, переговорили. І все».

Водночас у постанові Кабміну зазначено: «Заборонити (…) роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо) (…) крім (…) провадження діяльності закладів розміщення, в яких проживають медичні працівники та особи в обсервації».

А у розпорядженні КМДА йдеться: «До окремого розпорядження максимально обмежується робота готелів, хостелів, кімнат відпочинку».

Коли журналісти спробували забронювати столик у закладі, їм відповіли, що ресторан працює «тільки з собою на винос». 

Офіційно Sanahunt не надав своїх пояснень до ефіру, але згодом розмістив повідомлення на сайті, де зазначив, що: «Приміщення ресторану Sanahunt Lounge та приміщення магазину Sanahunt Luxury Department Store зачинені з 17 березня 2020 року для приймання відвідувачів відповідно до вимог законодавства». І додали, що ці заклади «здійснюють торговельну діяльність виключно із застосуванням адресної доставки замовлень», що також передбачає «можливість одержання замовлення споживачами за місцем знаходження» Sanahunt.

Водночас, там відзначили, що «не можуть ані спростувати, ані підтвердити факт та мету перебування на прибудинковій території будівлі за адресою по вул. Грушевського 8/16 осіб, які зазначені у Вашому зверненні. Крім того, оскільки народні депутати України є суб’єктами владних повноважень, ми не є належним розпорядником інформації, яка їх стосується, у значенні Закону України «Про доступ до публічної інформації».

У Hyatt «Схемам» повідомили, що зустрічі в готелі «не проводяться», але «постійні гості» можуть заселитись в готельний номер. На уточнення, чи можливо приїхати на зустріч до мешканця закладу, там відповіли: «Якщо ця людина заздалегідь нас повідомила про те, що в неї буде гість, сказала прізвище та ім’я, то ми ми перевіряємо температуру на вході обов’язково і пропускаємо цього гостя. Це не має бути більше як один гість».

На зауваження журналістів, що вони фіксували, як до готелю приїжджали більші компанії, в Hyatt повідомили, що «не можуть сказати такої інформації». Стосовно зустрічі Котвіцького та Лунченка в готелі сказали: «Єдине, що я можу відповісти, що ніяких бізнес-заходів у нас немає в готелі. І перебувають гості тільки, які проживають тут вже дуже довгий період часу. Можливість у нас відпочивати, взагалі, зупинитись у готелі є, якщо це гість наш постійний, який, ми точно знаємо, що ніде не перебував за кордоном останні два тижні».

«Виходить, що Котвіцький і Лунченко у розпал карантину відвідували спершу готель, а потім заклад, робота яких має бути обмежена – і таким чином могли порушувати карантинні норми», – йдеться у розслідуванні. 

Котвіцький під час карантину також регулярно відвідував МВС – зокрема, 9, 14 та 22 квітня.

«Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та Ігоря Котвіцького пов’язують давні бізнесові стосунки. Вони обидва родом із Харкова і обидва були співзасновниками низки спільних компаній», – підкреслюють журналісти. 

Два рази «Схеми» бачили, як його кортеж від’їжджає від готелю Hyatt, звідти виходить Котвіцький без захисної маски, сідає в автівку і прямує до міністерства. 

На в’їзді до відомства, де всім відвідувачам співробітники міністерства вимірювали температуру, натомість Котвіцького та його охорону не перевіряли, а вартовий на воротах віддавав честь автівкам бізнесмена. 

9 квітня за пів години до візиту Котвіцького територію міністерства залишив автомобіль, яким користується Вілен Шатворян – голова Спілки вірмен України, засідання якої час від часу відвідує Арсен Аваков. 

У січні Шатворян відвідував ювілей Котвіцького. Там же «Схеми» тоді зафіксували і сина міністра – Олександра. 

А на святкування ювілею Котвіцького кількома днями раніше в одному з готельних комплексів Харкова завітав засуджений у резонансній справі так званих «рюкзаків» Авакова Володимир Литвин, який взяв провину на себе у справі, де фігурував син міністра. 

«Схеми» звернулися за коментарями до Ігоря Котвіцького – щодо його зустрічей під час карантину в готелі, ресторані та відвідин МВС, та до Арсена Авакова – стосовно відвідин Вілена Шатворяна, його взаємовідносин із Ігорем Котвіцьким і вибірковим ставленням до перевірок на в’їзді до міністерства.

«Голова Спілки вірмен Вілен Шатворян був з послом Вірменії – щодо організації евакуації наших громадян з Єревану. Всіх перевіряють – чи при вході в міністерство, чи при вході в будівлю. На поверсі у мене взагалі не пускають без масок і дезінфекції рук. Ігор Котвіцький – мій 30-річний товариш. Зараз – не депутат. Робочі питання не обговорюємо. Іноді як мій позаштатний радник розповідає мені про ситуацію в Харкові і проблеми», – відповів Аваков.

Ігор Котвіцький зазначив у коментарі журналістам: «Оскільки вже практично рік я не займаю ніяку посаду, пов’язану із здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, вважаю, що мої зустрічі носять виключно приватний характер. Своє приватне життя, яке передбачає право на відносини з іншими людьми, і діяльність професійного і ділового характеру, я не коментую».

Столиця Шляхта

Карпатські буйволи «повернулися» в Долину нарцисів після сторічної відсутності – заповідник

Карпатські буйволи «повернулися» в Долину нарцисів на Закарпатті після сторічної відсутності, повідомив Карпатської біосферний заповідник.

«Ці тварини ще донедавна були звичайними у місцевих господарствах і вважалися універсальними тваринами. Вони давали цінне молоко, дієтичне м’ясо і широко використовувалися як потужна тяглова сила. На жаль, нині вони практично зникли разом із багатьма іншими традиційними для Закарпаття породами свійських тварин»,  – розповіли в заповіднику.

Там заявили, що повернення буйволів у Долину нарцисів «знаменує нову еру, оскільки створює вражаючі перспективи для цієї унікальної території».

«По-перше, це дозволить ефективно боротися з вербами і тим самим підтримувати лучні екосистеми, де зростає нарцис вузьколистий – основа місцева окраса, оскільки буйволи є дуже невибагливими тваринами, які із задоволення живляться жорсткими кормами як, наприклад, осоки чи пагони верби, що не поїдаються іншими сільськогосподарськими тваринами. До речі, вони не завдадуть популяції нарцису жодної шкоди, бо випасатимуться у спеціально відведених місцях», – повідомила адміністрація заповіднику.

По-друге, буйволи «є дуже харизматичними і незвичними, що дозволить привабити в Долину нарцисів більше туристів, особливо в період поза цвітіння нарцису, який є дуже коротким і триває максимум три тижні упродовж травня».

У заповіднику зазначили, що буйволів для випасання і демонстрації в Долині нарцисів надало підприємство «Кочова бура». У межах експерименту планують випасати сім голів буйволів у місцях, де нарцис вузьколистий не зростає. 

«Долина нарцисів» – заповідний масив в урочищі Кіреші, за 4 кілометри від міста Хуста Закарпатської області.

 

Столиця Шляхта

МОН пояснило, чому замість уроку про російську агресію показали відео з Усиком

Міністерство освіти та науки України пояснило технічними нюансами заміну онлайн-уроку про російську агресію в Україні іншим відеозаписом – з українським боксером Олександром Усиком. Про це МОН повідомило у відповідь на запит Радіо Свобода.

«Після зйомки кожен урок проходить кілька ступенів експертизи, а також складний процес монтажної роботи. Оскільки урок, заявлений у розкладі, не був технічно підготовлений до трансляції, на жаль, довелося надати для ефіру інший урок», – йдеться у відповіді на питання Радіо Свобода.

Міністерство обіцяє, що урок історії на тему російської агресії в Україні вийде пізніше. Щоправда, відомство не уточнило, коли саме.

«Заняття на тему російсько-української війни обов’язково буде в ефірі телеканалів, що транслюють «Всеукраїнську школу онлайн» для 11 класу, а також на YouТube-каналі МОН після його підготовки до ефіру», –  зазначили в пресслужбі.

30 квітня замість відеоуроку всесвітньої історії на тему «Агресія Росії проти України у 2014 році. Російсько-українська війна» показали урок про науково-технологічну революцію, знятий за участю боксера Олександра Усика.

Столиця Шляхта

У Дніпрі підприємці провели автомітинг «Ні подвійним стандартам!»

У Дніпрі підприємці, представники малого бізнесу, провели автомітинг «Ні подвійним стандартам!» з вимогами дозволити відновити роботу 30 квітня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

За інформацією організаторки Наталії Ешонкулової, колона з близько 70 авто проїхала містом до мерії, а потім до обласної державної адміністрації, де посадовцям передали вимоги учасників акції протесту.

За словами Наталії Ешонкулової, представники малого бізнесу Дніпра потерпають від збитків через карантин.

Читайте також: Типові правопорушення поліцейських під час карантину за версією правозахисників​

«Наша акція називалась «Ні подвійним стандартам!». Чому супермаркетам можна працювати, а маленьким магазинчикам – ні? Чому зони продуктів у великих магазинах працюють, а продовольчі ринки – ні? Уряд відкриває роботу ринків, але там є певні обмеження: Кабмін кожен ринок виставляє в перелік, і таким чином когось відкриють, а когось – не відкриють», – сказала організаторка.

Також, за її словами, серед вимог підприємців – зниження податків на період карантину та посткарантинний період, а також скасування орендної плати в період карантину.

Через співробітників мерії та ОДА учасники акції протесту передали свої вимоги міському голові Борису Філатову та голові облдержадміністрації Олександрові Бондаренку.

Читайте також: На Запоріжжі закривають на травневі свята в’їзд до курортів на Азовському узбережжі​

У четвер в облдержадміністрації повідомили, що за рішенням спецкомісії 154 продовольчі ринки регіону відновлюють роботу.

«Ринки працюватимуть за умови дотримання суворих заходів безпеки. Продавці та відвідувачі повинні бути у масках, тримати соціальну дистанцію. На вході – обов’язковий температурний скринінг. Має проводитись постійна дезінфекція всіх поверхонь та приміщень», – сказав голова ОДА Олександр Бондаренко.

Загалом на Дніпропетровщині – 347 лабораторно підтверджених випадків коронавірусної інфекції.