Showing: 1 - 25 of 177 RESULTS
Столиця Шляхта

Укрзалізниця заявляє про відкриття продажу квитків на поїзди західного напрямку

«Укрзалізниця» відкрила продаж квитків ще на шість поїздів далекого сполучення у напрямку заходу України, які почнуть курсувати з 4 червня, повідомив в.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» Іван Юрик.

«Так, продаж квитків відкрито на поїзди: №1/2 сполученням Івано-Франківськ-Костянтинівка (через день, із Івано-Франківська – з 4 червня по парних числах, із Костянтинівки – з 5 червня по непарних); №7/8 Київ-Івано-Франківськ (щоденно з 4 червня); №749/750 Київ-Івано-Франківськ (щоденно, із Києва – з 4 червня, із Івано-Франківська – з 5 червня); №29/30 Київ-Ужгород (щоденно, із Києва – з 4 червня, із Ужгорода – з 5 червня), №98/97 Ковель-Київ (через день, із Ковеля – з 3 червня по непарних днях, із Києва – з 4 червня по парних); №772/771 Хмельницький Київ (щоденно, з 4 червня)», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому на сайті залізниці 30 травня.

 

У компанії уточнили, що з урахуванням вказаних поїздів вже відкрито продаж квитків на 35 поїздів далекого сполучення. 

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України, продаж квитків відкрито на 50% місць у поїздах. Квитки можна придбати через офіційний сайт компанії та у залізничних касах, повідомили в УЗ.

Раніше в «Укрзалізниці» повідомляли, що з 1 червня планують запустити 42 поїзди, з яких 10 – Інтерсіті+ та 32 – далекого сполучення. 

Столиця Шляхта

Батьки немовлят, народжених від сурогатних матерів, приїхали до України

11 пар з Аргентини приїхали до України за дітьми, народженими від сурогатних матерів. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, сьогодні вночі чартерний рейс приземлився в зачиненому на карантин аеропорту «Бориспіль». 

Прибулих зустрічала особисто посол Аргентини в Україні Елена Летісія Тереса Мікусінскі. Перед цим МЗС України дало дозвіл на в’їзд до України батькам з Аргентини, які через закриті кордони не могли забрати своїх дітей, народжених від сурогатних матерів.

46-річні маркетолог і дизайнер Андреа та Фернандо Монтеро з Буенос-Айреса бачили свого двомісячного Ігнасіо лише на фотографіях і відео від доглядачів хлопчика. 

 

Понад 20 років вони мріяли мати дитину, зробили кілька операцій і десяток невдалих спроб штучного запліднення в себе вдома, пройшли підготовку для всиновлення чужої дитини, але через дуже повільне просування черги в Аргентині наважилися на сурогатне материнство в Україні. Щоб оплатити послуги клініки, взяли кредит, який гаситимуть ще 5 років.

«Ми їдемо назустріч мрії усього нашого життя. Це дуже важко, ми дуже втомлені, але безмежно щасливі, що нарешті тут. Ми дякуємо українському уряду, посольству Аргентини та тій неймовірній жінці, що подарувала нам сина. Він копія свого тата», – розповідає мати малюка Андреа Монтеро.

Наразі їх із сином розділяють ще два тижні, всі прибулі повинні пройти обов’язкову обсервацію. Потому – оформлення дитячого паспорта і пошук можливості повернутися додому.

 

«Ми дуже занепокоєні, адже Аргентина закрила кордони до вересня і якщо нам не дозволять в’їзд до цього часу, ми собі навіть не уявляємо, як будемо жити в чужій країні з немовлям упродовж чотирьох місяців», – додала Монтеро.

Наприкінці квітня стало відомо, що батьки-іноземці з 35 країн світу через карантин не можуть забрати своїх немовлят, народжених в Україні сурогатними матерями. Понад 50 дітей уже другий місяць перебувають в готелі «Венеція» в Києві, що належить клініці Biotexcom.

Більше про сурогатне материнство дивіться незабаром у документальному проєкті «#ВУкраїні».

 

Столиця Шляхта

Баканов не задекларував іспанську фірму, в якій він і досі займає керівну посаду – «Схеми»

Голова Служби безпеки України Іван Баканов не задекларував іспанську фірму Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, у якій він і досі обіймає керівну посаду («administrador único») всупереч українському антикорупційному законодавству, що напередодні виявили журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший»).

«Іван Баканов не вказав у декларації, що був і досі є керівником іспанської компанії. Це є порушенням, адже такі відомості він зобов’язаний заповнити у 15-му розділі декларації, про що говорить п. 11 ч. 1 ст. 46 закону України «Про запобігання корупції». Таке порушення є, серед інших, підставою для того, аби Нацагентство з питань запобігання корупції розпочало перевірку цієї декларації, втім, за новими правилами її і так обов’язково перевірятимуть у першу чергу. Окремо НАЗК має перевірити Баканова щодо поєднання двох посад одночасно. За цим фактом, який встановили журналісти, ми вже звернулися до НАЗК і чекаємо на їхню реакцію, адже таке сумісництво заборонене антикорупційним законодавством», – каже юрист ГО «Центр протидії корупції» Андрій Савін.

У своїй декларації про майно і доходи за 2019 рік Іван Баканов задекларував дві автівки – Volkswagen Passat 2010 року випуску, зареєстрований на нього самого, i Volkswagen Touareg 2012 року випуску, зареєстрований на його дружину. Також у декларації – низка об’єктів нерухомості й земельних ділянок, зокрема, дві квартири в Києві (одна з яких зареєстрована на нього, інша на дружину), частка ще в одній квартирі в Кривому Розі і чотири земельні ділянки в Ходосівці в Київській області (одна з них зареєстрована на дружину, інші – на самого Баканова). Крім того, у декларації згадано про незавершений будинок у Ходосівці, зареєстрований на Івана Баканова.

Також у декларації вказано, що Іван Баканов має майже 170 тисяч доларів готівкою – і при цьому майже не має заощаджень на банківських рахунках (1 гривня, 434 долари і 233 євро в нього і 129 гривень у дружини).

Крім того, Іван Баканов вказав у своїй декларації понад 536 тисяч гривень доходу у вигляді зарплати очільника Служби безпеки. Ще понад 107 тисяч гривень вказані як зарплата, отримана від «Студії Квартал 95». Крім того, він задекларував 240 тисяч гривень доходу дружини від підприємницької діяльності і близько 27 тисяч гривень зарплати за місцем роботи в Київському коледжі зв’язку.

Також Іван Баканов вказав, що його дружина має українське громадянство. Минулого червня він зазначав, що його дружина – громадянка Росії, але живе і працює з 1998 року в Україні і оформлює українське громадянство.

Раніше «Схеми» з’ясували, що голова Служби безпеки України Іван Баканов із 2015 року і донині обіймає керівну посаду в іспанській фірмі Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, що заборонено українським законодавством. Відповідно до даних витягу з реєстру юридичних осіб Іспанії, Іван Баканов обіймає у ній посаду «administrador único», тобто одноосібний адміністратор, особа, уповноважена на всі дії від імені фірми.

Засновником компанії виступає кіпрська компанія Davegra LTD, якою володіє Андрій Яковлєв, автор «Студії Квартал 95», де працював Володимир Зеленський до президентства.

Фірма Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada спеціалізується на зведенні будівель і на широкому спектрі операцій з нерухомістю. Утім, чи веде вона якусь діяльність і яку саме, з відкритих реєстрів дізнатись неможливо – фірма не подає річні звіти. Через це вона потрапила у список порушників податкової інспекції Іспанії. Восени 2019 року у неї тимчасово відкликали податковий ідентифікаційний номер – це різновид санкції, спрямований на те, щоб заблокувати діяльність компанії до усунення порушення. Також за це передбачений штраф, розмір якого може бути від 1200 до 60 тисяч євро.

У Державному реєстрі юридичних осіб провінції Жирона (де обліковується ця компанія) журналістам підтвердили, що ця фірма діюча і не вважається ліквідованою – адміністратор спершу має усунути всі порушення і подати звіти.

Але, за українським законодавством, голова СБУ не має права бути керівником приватної юридичної особи, мовиться в матеріалі «Схем». Це прописано у 25-й статті закону «Про запобігання корупції», яка забороняє державним службовцям «входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку».

Сам Іван Баканов відмовився від окремого інтерв’ю з цього приводу, але пресслужба СБУ надала такий письмовий коментар: «Широковідомий факт, що задовго до призначення на посаду голови СБУ Іван Баканов успішно займався бізнесом. Зокрема, й за кордоном. Однак наголошуємо, що, дотримуючись вимог закону, він не займається комерційною діяльністю з моменту призначення на державну посаду. Компанія Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada офіційно призупинила свою діяльність у 2019 році, що відображено у відповідному реєстрі юридичних осіб».

На аргумент, що в Державному реєстрі Іспанії ця компанія значиться як така, що не ліквідована, а Іван Баканов досі є її чинним одноосібним адміністратором, у пресслужбі СБУ зазначили, що з цим питанням «будуть розбиратися». Також на прохання журналістів їм не надали підтверджень, що Іван Баканов вчиняв якісь дії для виходу з керівного органу цієї компанії з моменту призначення на високу державну посаду.

Процес подання декларацій чиновниками до публічного реєстру НАЗК завершується 1 червня. За оновленим восени 2019 року законодавством, керівництво СБУ тепер має публікувати свої декларації.

У березні 2020 року президент України Володимир Зеленський подав зі статусом «невідкладний» законопроєкт 3196, який має на меті знову засекретити майнові декларації керівництва Служби безпеки України. Водночас під час пресконференції сам Зеленський на запитання журналістів «Схем» щодо засекречення декларацій пообіцяв обговорити це з Іваном Бакановим і назвав того «найчеснішим головою СБУ».

Столиця Шляхта

У ДСНС попереджають про сильні дощі й можливі підтоплення

Державна служба з надзвичайних ситуацій попереджає про сильні дощі 30 і 31 травня в Україні й можливі підтоплення, пов’язані з цим. 

«За даними УкрГідрометцентру, 30 травня вночі у східних, вдень у північних, Волинській, Рівненській, 31 травня у західних областях – значні дощі. Вдень 30 травня у північних та західних районах Київської області значні дощі», – йдеться в повідомленні.

Крім того, у ДСНС додали, що, за даними УкрГідрометцентру, 30 травня – 1 червня, у зв’язку з очiкуваними значними дощами, на рiчках басейну Прип’ятi очiкується пiдйом рiвнiв води на 0,1 – 0,5 метра над рiвнями на 08 годину 29 травня, «без негативних наслідків».

Протягом 31 травня – 1 червня, у зв’язку зі значними дощами, на рiчках басейнiв Сяну, Днiстра (Львiвська, Iвано-Франкiвська області) очiкується підвищення рівнів води на 0,5 – 1,5 метра, на окремих дiлянках до двох метрів (над рiвнями на 8 годину 29 травня), мiсцями – початкове затоплення заплав, сільськогосподарських угідь.

В Україні триває сезон дощів, який настав після майже піврічної засухи.

За прогнозом синоптиків, літнього тепла можна очікувати вже на початку червня.

Столиця Шляхта

Стрілянина в Броварах: кількість затриманих сягнула 21-го

Поліція затримала вже 21 ймовірного учасника конфлікту в Броварах. Про це повідомляє Міністерство внутрішніх справ з посиланням на заступника голови відомства Антона Геращенка.

«Патрульні в Житомирській та Вінницькій областях затримали ще 10 учасників кримінальних розборок у Броварах. Загальна кількість затриманих досягла вже 21-го», – йдеться в коментарі Геращенка, який наводить МВС.

Читайте також: Мер Броварів і очільник Київської ОДА обмінялися реакціями на причину стрілянини у Броварах

За його словами, поліція продовжує встановлювати осіб, причетних до цих подій.

Раніше 29 травня Національна поліція повідомила про відкриття трьох кримінальних проваджень через стрілянину в Броварах.

Вранці 29 травня у Броварах під Києвом стався конфлікт між підприємцями, які займаються пасажирськими перевезеннями, та нелегальними перевізниками із застосуванням зброї.

 

Поліція повідомила про десяток затриманих, якими виявилися «гості» з інших регіонів України. Зброю правоохоронці вилучили, кримінальне провадження відкрили за статтею про «хуліганство».​

Керівництво МВС назвало наслідком ситуації у Броварах корупцію у визначенні квот для перевізників і непрозорий розподіл маршрутів чиновниками у Київській області.

Столиця Шляхта

Стрілянина в Броварах: поліція заявляє, що версія з «розподілом пасажиропотоку» підтверджується

Стрілянина в Броварах вранці 29 травня відбулася через розподіл пасажиропотоку – про такі висновки першочергових слідчих дій повідомляє Національна поліція.

«Встановлено, що за напрямком «Бровари-Київ» працює маршрут 701, який обслуговує  броварське ТОВ «Союзавто», та маршрут 706 ТОВ «Євроавтоальянс», власниками якого є підприємці з Києва», – йдеться в повідомленні правоохоронців.

За даними поліції, озброєні учасники приїхали до Броварів близько 6:30-7 години ранку в п’ятницю з боку Києва.

Читайте також: Бій за маршрут: хто й навіщо влаштував стрілянину у Броварах?

Поліція додає, що кількість затриманих у зв’язку з цими подіями зросла до 24 людей. Слідчі розслідують вже чотири кримінальні провадження.

Вранці 29 травня у Броварах під Києвом стався конфлікт між підприємцями, які займаються пасажирськими перевезеннями, та нелегальними перевізниками із застосуванням зброї.

Поліція повідомила про десяток затриманих, якими виявилися «гості» з інших регіонів України. Зброю правоохоронці вилучили, кримінальне провадження відкрили за статтею про «хуліганство».​

Керівництво МВС назвало причиною ситуації у Броварах корупцію у визначенні квот для перевізників і непрозорий розподіл маршрутів чиновниками у Київській області.

 

Столиця Шляхта

Зґвалтування в Кагарлику: поліцейські вибивали з потерпілої зізнання про участь у злочинній групі – Ярославський

Підозрювані у побитті та зґвалтуванні 26-річної жінки правоохоронці насправді намагалися вибити з неї зізнання про те, що вона та ще один потерпілий були співучасниками пограбування магазину. Про це в ефірі Радіо Свобода сказав екскерівник районного управління поліції Києва Денис Ярославський. 

«Була звичайна краджіка з магазину. Вони (правоохоронці – ред.) затримали двох людей, які вкрали 1 500 гривень і спиртне. І пішли потім розпивати спиртові напої до цих двох людей, яких били і ґвалтували… Вони вибивали з них зізнавальні свідчення про те, що вони у співучасті грабували магазин», – сказав Ярославський. 

Читайте також: Поліцейське свавілля у Кагарлику. Що кажуть місцеві?

За його словами, правоохоронці намагалися штучно поповнити статистику організованих злочинних груп по області: «ці два експрацівники спробували зробити ОЗГ (організовану злочинну групу) для того, щоб був вищий статистичний показник….Тому що область і главк вимагають початково від райвідділків показників по ОЗГ».

25 травня Державне бюро розслідувань повідомило, що в Київській області затримані двоє поліцейських з Кагарлицького відділення поліції. За попередніми даними слідства, у ніч з 23 на 24 травня оперуповноважний у своєму службовому кабінеті застосував тортури до жінки й кілька разів її зґвалтував.

 

Крім того, ДБР заявляє, що правоохоронці застосували фізичну силу до чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні відділення поліції. Йому теж погрожували зґвалтуванням.

Столиця Шляхта

Поліція кваліфікує дії учасників стрілянини в Броварах як замах на вбивство

Поліція змінила кваліфікацію дій учасників стрілянини в Броварах – тепер їх підозрюють також у замаху на вбивство двох і більше людей. Про це повідомила Національна поліція 29 травня.

«Дії учасників перестрілки додатково кваліфіковано як замах на вбивство двох і більше осіб. Відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 15, ч. 2 ст. 115 (Замах на умисне вбивство двох і більше осіб) Кримінального кодексу України», – йдеться в заяві.

Поліція не уточнює, чи поширюється така кваліфікація на дії всіх ймовірних учасників стрілянини.

Раніше Міністерство внутрішніх справ повідомило про затримання 21 ймовірного причетного до подій у Броварах. У Нацполіції точнили, що 11 з них затримали в Броварах, ще п’ятьох – на Житомирщині і стільки ж на Вінниччині.

Читайте також: Мер Броварів і очільник Київської ОДА обмінялися реакціями на причину стрілянини у Броварах

Раніше 29 травня Національна поліція повідомила про відкриття трьох кримінальних проваджень через стрілянину в Броварах.

Вранці 29 травня у Броварах під Києвом стався конфлікт між підприємцями, які займаються пасажирськими перевезеннями, та нелегальними перевізниками із застосуванням зброї.

Поліція повідомила про десяток затриманих, якими виявилися «гості» з інших регіонів України. Зброю правоохоронці вилучили, кримінальне провадження відкрили за статтею про «хуліганство».​

Керівництво МВС назвало наслідком ситуації у Броварах корупцію у визначенні квот для перевізників і непрозорий розподіл маршрутів чиновниками у Київській області.

Столиця Шляхта

Керівників поліції Вінниччини відсторонили від роботи – НПУ

Начальник Головного управління Нацполіції на Вінниччині Юрій Педос відсторонений від виконання обов’язків, повідомляє пресслужба правоохоронного відомства 29 травня.

Крім того, керівництво Нацполіції увільнило з посад начальника кримінальної поліції та керівника оперативної служби Вінницької області.

«Керівництво Національної поліції України прийняло рішення про відсторонення від виконання обов’язків начальника Головного управління Національної поліції  у Вінницькій області Юрія Педоса. Його заступника – начальника кримінальної поліції та керівника оперативної служби увільнено із займаних посад», – йдеться в повідомленні Нацполіції.

Читайте також: У МВС заявили про трьох поранених через стрілянину в Броварах і корупцію щодо квот перевізникам

Таке рішення пресслужба НПУ пояснює «грубими недоліками та прорахунками, допущеними у службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів».

Юрій Педос очолював Головне управління Нацполіції у Вінницькій області з 2017 року.

Столиця Шляхта

Понад пів сотні людей за минулу добу захворіли на COVID-19 у Києві, 17 – медики – Кличко

Кількість жителів Києва, у яких підтверджено COVID-19, збільшилася за минулу добу на 56, при цьому 17 осіб з цього числа – медики, повідомив столичний міський голова Віталій Кличко.

«За минулу добу в столиці від коронавірусу померла одна людина. Усього за період пандемії – 65 летальних випадків. На сьогодні в столиці вже 2849 підтверджених випадків захворювання на COVID-19», – повідомив Віталій Кличко.

За його словами, до лікарень столиці напередодні госпіталізували 11 пацієнтів, інші – лікуються на самоізоляції, під контролем лікарів. Одужала за минулу добу 91 людина (із загалом 597).

Кличко уточнив, що понад 14% від усіх хворих мешканців Києва – це медики. На сьогодні – 420 медпрацівників, більшість з яких заразилися на роботі.

Станом на ранок 29 травня в Україні зареєстровано 22 811 випадків COVID-19 (+429 за минулу добу), 679 людей померли, 8 934 – одужали.

 

Столиця Шляхта

Понад 20 нових випадків COVID-19 виявили у ЗСУ – командування

За минулу добу в Збройних силах України зареєстровано 23 нових випадки захворювання на COVID-19, повідомляє Командування медичних сил ЗСУ.

«У Збройних силах України хворіють 90 осіб на гостру респіраторну хворобу COVID-19, що спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Всього за час пандемії одужало – 108 осіб, летальних випадків – 3», – йдеться в повідомленні.

Згідно з повідомленням, на ізоляції перебувають 295 осіб.

Дивіться також: COVID-19 в Україні. Інтерактивна мапа

Станом на ранок 29 травня в Україні зареєстровано 22 811 випадків COVID-19 (+429 за минулу добу), 679 людей померли, 8 934 – одужали.

 

Столиця Шляхта

Чорнобильську зону знову можна відвідувати, але є умови

Зона відчуження відкривається для відвідування, проте відвідувачам треба буде дотримуватися низки умов, йдеться в повідомленні Державного агентства з управління зоною відчуження 29 серпня.

За повідомленням агентства, державне підприємство «Центр організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження» розробило рекомендації для відвідування зони відчуження та зони обов’язкового відселення на час адаптивного карантину.

«Обов’язковими умовами відвідування зони відчуження є проходження температурного скринінгу під час посадки в автобус до зони відчуження та на контрольному пункті пропуску «Дитятки», наявність у пасажирів масок або респіраторів, одноразових рукавичок та антисептичних засобів для оброблення рук, а також дотримання соціальної дистанції», – йдеться в заяві.

 

Охочі відвідати зону з температурою вище за 37,2 або симптомами респіраторних захворювань не допускатимуться до поїздок. Крім того, якщо таких людей виявлять у складі групи на КПП «Дитятки», заборона на в’їзд поширюватиметься на всю групу. Групи мають бути не більші за 10 людей.

На час адаптивного карантину діятиме тільки один одноденний маршрут, до якого входять село Залісся, Чорнобіль, Прип’ять, об’єкт «Чорнобиль-2», село Копачі та оглядовий майданчик Чорнобильської атомної електростанції.

17 березня ДАЗВ повідомило про закриття зони відчуження з наступного дня у зв’язку з карантинними обмеженнями, які запровадив Кабінет міністрів для протидії пандемії коронавірусу SARS-CoV-2.

22 травня в Україні розпочався адаптивний карантин, який триватиме до 22 червня. В Україні передбачені п’ять етапів виходу з карантину.

Столиця Шляхта

В Одесі відкрили пам’ятник загиблим на Донбасі військовим

В Одесі 29 травня відбулося відкриття пам’ятника загиблим на Донбасі українським військовослужбовцям. Як передає кореспондент Радіо Свобода, пам’ятник розмістили на подвір’ї управління штабу військ оперативного командування «Південь».

Командувач цих військ, генерал-майор Ігор Палагнюк повідомив, що, коли закінчиться карантин,  біля цього монумента на щоденних шикуваннях будуть згадувати загиблих на сході України і бити у дзвін – так само, як це щодня роблять в Києві у Міністерстві оборони. 

Рішення встановити знак ухвалили ще минулого року, а сам монумент виготовили на початку весни. Він зроблений із граніту, що видобувають в Житомирській області. Його планували встановити раніше, в річницю початку АТО в 2014 році, але через карантин дату довелось перенести.

Раніше повідомлялось, що меморіальну дошку на честь загиблих на Донбасі встановлять також на будинку обласного військового комісаріату замість барельєфу радянському маршалу Георгію Жукову, але цей проєкт поки не реалізований. 

Станом на 29 травня, за офіційними підрахунками, у зоні бойових дій на Донбасі загинули 385 уродженців Одеської області.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

 

Столиця Шляхта

Українцям більшості регіонів синоптики обіцяють дощі, на сході – пожежну небезпеку

В Укргідрометцентрі повідомили, що 29 травня в Україні часом дощі, місцями грози і лише у південних областях без істотних опадів.

«Вітер північно-східний з переходом на південно-східний, 7-12 м/с, у західній частині пориви 15-20 м/с. Температура вдень +14+19, у східних, Дніпропетровській та Запорізькій областях +22+27», – йдеться в повідомленні.

Також у гідрометцентрі вказують, що 29 травня у більшості районів Донецької та Луганської областей буде надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

«30 травня вночі у східних областях, вдень у північній частині значні дощі (I рівень небезпечності, жовтий», – додали в Укргідрометцентрі.

Водночас синоптик Наталка Діденко у фейсбуці додає, що вдень 29 травня похолодає у західних областях – до +13+17 градусів, а у більшості областей України температура становитиме +15+21.

«У Києві в п’ятницю переважатиме волога погода… 30 травня в Україні – черговий циклон», – зазначила Діденко.

Напередодні директор Укргідрометцентру Микола Кульбіда заявив, що літнього тепла варто очікувати вже на початку червня.

Столиця Шляхта

В Україні за добу зафіксовано 429 нових випадків COVID-19

В Україні за минулу добу на COVID-19 захворіли 429 людей, свідчать дані системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО.

Згідно з повідомленням, за минулу добу десятеро людей померли від COVID-19, одужали – 495.

Загалом на сьогодні зареєстровано 22 811 випадків інфікування українців коронавірусом, від початку пандемії померли 679 людей, одужали – 8 934.

«Загалом захворіли 1693 дитини та 4411 медиків. На амбулаторному лікуванні 15 733 пацієнтів, з них 1420 дітей та 3586 медпрацівників. Усього потребували госпіталізації 7078 осіб, з них 273 дитини та 825 медиків. Підключення до апарату штучної вентиляції легенів потребували 267 особи, зокрема одна дитина та 24 медики.

Із числа людей, що одужали, 2169 медпрацівників та 606 дітей. 34 медики померли від ускладнень COVID-19, серед дітей летальних випадків не зафіксовано», – додали у Центрі громадського здоров’я МОЗ.

За даними Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса, у світі виявили понад 5,8 мільйона захворілих на COVID-19. Понад 360 тисяч пацієнтів померли, понад 2,4 мільйона одужали.

Столиця Шляхта

Місія ООН з прав людини про ситуацію в Кагарлику: «Слід вжити заходів для зміни культури поліції»

У Місії ООН з прав людини висловили глибоку стурбованість ситуацією в Кагарлику на Київщині, де двоє співробітників місцевого відділення поліції підозрюються у зґвалтуванні та побитті.

«Ми глибоко стурбовані повідомленнями про сексуальне насильство та катування щодо жінки та чоловіка у відділенні поліції в Кагарлику. Нільс Мельцер, спеціальний доповідач ООН з питання катувань та інших жорстоких, нелюдських чи таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання, після свого візиту в Україну в 2018 році, підкреслив, що «слід вжити швидких та ефективних заходів для зміни культури поліції, яка, очевидно, все ще вважає жорстоке поводження прийнятним», – йдеться у повідомленні Місії в фейсбуці.

Місія ООН з прав людини також закликає Державне бюро розслідувань та Офіс генерального прокурора провести «ефективне, оперативне, ретельне та неупереджене розслідування всіх ймовірних злочинів вчинених поліцією, в тому числі нещодавнього інциденту в Кагарлику».

«Ми також закликаємо Національну поліцію вжити необхідних заходів для запобігання подальшим випадкам катування та жорстокого поводження в їхніх рядах. Нарешті, ми закликаємо парламент України привести статтю 127 Кримінального кодексу у повну відповідність до статті 1 Конвенції проти катувань, таким чином закривши існуючі чи потенційні лазівки для безкарності», – додали представники ООН.

26 травня Голосіївський районний суд Києва вирішив взяти під варту без права внесення застави двох поліцейських із Кагарлика, підозрюваних у зґвалтуванні й побитті у приміщенні місцевого відділку поліції. До того Державне бюро розслідувань повідомило, що оголосило підозру двом поліцейським. Так, оперуповноваженому інкримінують зґвалтування, вчинене групою осіб. Начальника одного із секторів Кагарлицького відділення поліції підозрюють у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством.

25 травня Державне бюро розслідувань повідомило, що в Київській області затримані двоє поліцейських з Кагарлицького відділення поліції. За попередніми даними слідства, у ніч з 23 на 24 травня оперуповноважний у своєму службовому кабінеті застосував тортури до жінки й кілька разів її зґвалтував. Крім того, ДБР заявляє, що правоохоронці застосували фізичну силу до чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні відділення поліції. Йому теж погрожували зґвалтуванням.

 

 

Столиця Шляхта

Баришівській судді з розслідування «Схем», яка зупинила ліцензію SkyUp, повідомили про підозру

Судді Баришівського районного суду Київської області Олені Литвиненко, яка раніше винесла ухвалу про тимчасове припинення дії ліцензії авіаперевізника SkyUp, 28 травня​ повідомили про підозру у постановленні завідомо неправосудної ухвали. Про ймовірні порушення з боку судді під час винесення цього рішення журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») розповіли в розслідуванні «Таємниця баришівського суду».

Як встановило слідство, відповідна ухвала судді Литвиненко, якою було призупинено дію ліцензії на здійснення перельотів SkyUp, «була винесена всупереч встановленому порядку скасування ліцензії та з порушенням підсудності розгляду цивільної справи».

Однак слідчі не змогли вручити повідомлення про підозру самій Олені Литвиненко «у зв’язку зі створенням штучних перешкод суддею Баришівського райсуду під час проведення процесуальної дії» – тож його вручили голові Баришівського райсуду Олександру Лисюку.

Державне бюро розслідувань розпочало кримінальне провадження щодо судді Баришівського районного суду Олени Литвиненко 24 червня 2019 року на підставі розслідування «Схем» – за фактом «постановлення суддею завідомо неправосудної ухвали», тобто за ознаками правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 375 Кримінального кодексу України. Ця стаття передбачає санкції у вигляді обмеження волі до 5 років або позбавлення волі від 3 до 5 років.

9 січня Вища рада правосуддя звільнила суддю Баришівського районного суду Олену Литвиненко із займаної посади за вчинення істотного дисциплінарного проступку при винесенні ухвали про призупинення ліцензії авіаперевізника SkyUp.

Ухвалу щодо призупинення ліцензії SkyUp суддя Баришівського суду Олена Литвиненко винесла 24 травня 2019 року. Тоді суддя відмовилася забороняти компанії «здійснювати господарську діяльність з перевезення пасажирів повітряним транспортом до вирішення спору по суті». Журналісти хотіли звернутися до неї за коментарем, та застати її на робочому місці не вдалося – у суді сказали, що Литвиненко у відпустці.

«Схеми» виявили, що позов, у результаті якого суддя Литвиненко ухвалила рішення, був фіктивним – жителька Баришівки, вказана позивачкою в ухвалі суду, насправді не подавала його. Окремо юристи звернули увагу, що суддя в принципі не могла ухвалювати зазначене рішення, оскільки воно не підпадає під юрисдикцію Баришівського районного суду. Не зміг пояснити логіку судді Олени Литвиненко і голова суду.

Крім того, журналісти знайшли опосередкований зв’язок з олігархом Ігорем Коломойським в історії з позовом до SkyUp Airlines в Баришівський районний суд.

До того ж, «Схеми» виявили участь судді Литвиненко в ще одній схемі: коли група пов’язаних між собою осіб розіграла в суді доступ до матеріалів кримінального провадження по «Укрнафті».

Столиця Шляхта

У Держкіно відреагували на звинувачення Центру Довженка

Голова Державного агентства з питань кіно Марина Кудерчук відреагувала на заяву Національного центру Олександра Довженка «про настання стану неплатоспроможності».

У центрі заявили, що така ситуація склалася, зокрема через те, що Держкіно подавало занижені показники для фінансування.

«Ця інформація неправдива – це єдине, що вам можу сказати. Я рекомендую ставити питання Міністерству культури. Це заклад Міністерства культури, не наш заклад. А ми лише в рамках нашої програми держпідтримки кінематографу даємо суму грошей. А в цьому році у зв’язку з секвестром бюджету ми подали для всіх скорочені суми», – заявила Кудерчук у коментарі Радіо Свобода.

Голова Держкіно додала, що напряму з Центру Довженка до неї не зверталися з приводу цієї ситуації.

«Контакти з Центром Довженка в нас – тільки в рамках надсилання листів одне одному. З керівником я навіть не знайома. На запрошення познайомитися він не відповів. Щодо фінансування центру, його фінансового стану – це питання до міністерств, не до нас», – додала Кудерчук.

При цьому директор Національного центру Олександра Довженка Ігор Козленко 15 травня заявляв, що Марина Кудерчук ініціювала скорочення державного фінансування центру до 3,4 мільйона гривень замість 8,6 мільйона, передбачених Верховною Радою з підтримки кінематографії на початку травня.

Раніше сьогодні Національний центр Олександра Довженка заявив про настання стану неплатоспроможності.

«Від початку 2020 року Центр не отримав плановане державне фінансування за бюджетною програмою 1806030 «Державна підтримка кінематографії», що пов’язано з незатвердженням Міністерством фінансів поданого Міністерством культури й інформаційної політики (МКіП) проєкту паспорту програми. Однією з причин незатвердження паспорту є саботаж керівництвом Державного агентства України з питань кіно своїх обов’язків у частині організації бюджетного процесу й подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру всупереч затвердженому МКіП річному плану підприємства і Порядку використання коштів, затвердженого Постановою КМУ від 18 квітня 2018 р. № 339», – йдеться в заяві.

У Мінкультури ситуацію поки що не коментували.

Керівник Центру Довженка Іван Козленко також заявив, що з власної ініціативи розриває контракт із Міністерством культури з 4 червня.

 

«Керувати ліквідацією Національного центру Олександра Довженка, розвитку та встановленню міжнародної репутації котрого я присвятив 8 років свого життя, я відмовляюсь», – наголосив Козленко.

Пізніше Козленко також заявив про обшуки в центрі, але додав, що з «сьогоднішньою заявою це не пов’язано».

 

У Нацполіції Радіо Свобода уточнили, що обшуками займається поліція Києва. Там пообіцяли надати інформацію трохи згодом.

Як йдеться в повідомленні на сайті Національного центру Олександра Довженка, Довженко-Центр – найбільший кіноархів України, в якому зберігається більше ніж 6000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських і закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.

Заснований у 1994 році на базі найбільшої за часів СРСР української кінокопіювальної фабрики (заснованої в 1948 році).

 

Столиця Шляхта

Марш Рівності-2020 відбудеться онлайн – організатори

Цьогорічний Марш рівності відбудеться в онлайн-форматі, повідомляє пресслужба громадської організації «КиївПрайд».

«Запланований ПрайдМісяць, який мав відбутися з 17 травня по 21 червня 2020 року, наразі змінив формат і переноситься в онлайн під назвою ПрайдОнлайн… 21 червня вперше в історії українського прайд-руху відбудеться Марш Рівності онлайн», – йдеться в повідомленні.

 

 

Як повідомила Марина Герц, програмна координаторка ГО «КиївПрайд», глядачі та глядачки зможуть доєднатися до лекцій, панельних дискусій, марафонів, які транслюватимуть на сторінках «КиївПрайду» у соцмережах.

«Наш цьогорічний слоган «Бути різними добре разом» про об’єднання та про спільність. Бути разом можна в будь-яких умовах, а в такі складні часи просто необхідно», – заявила Марина Герц.

«ПрайдОнлайн» розпочнеться 6 червня і закінчиться 27 червня.

 

 

 

Столиця Шляхта

Укрзалізниця: з 1 червня відновлять рух 214 приміських поїздів

«Укрзалізниця» з 1 червня почне перший етап відновлення руху приміських поїздів, повідомив в.о. голови правління компанії Іван Юрик.

«Наразі ми отримали дозвіл на запуск низки електричок у 10 областях. Тож з наступного тижня відновлять свої маршрути 214 приміських поїздів», – зазначив керівник компанії.

Як повідомляє пресслужба УЗ, станом на 28 травня «Укрзалізниця» отримала рішення про послаблення карантину з 1 червня від регіональних комісій із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій обласних державних адміністрацій у Харківській, Полтавській, Луганській, Донецькій, Тернопільській, Івано-Франківській, Одеській, Черкаська, Житомирській, Хмельницькій (у напрямку Жмеринка – Гречани та Хмельницький – Волочиськ) областях.

 

Від 1 червня на філії «Донецька залізниця» почнуть курсувати 38 поїздів, «Львівська залізниця» – 20 поїздів, «Одеська залізниця» – 44 поїзди, «Південна залізниця» – 112 поїздів, уточнили у компанії.

Юрик закликав пасажирів дотримуватись усіх санітарних норм і серйозно ставитись до карантинних обмежень.

Раніше в «Укрзалізниці» заявили, що з 1 червня планують запустити 42 поїзди, з яких 10 – Інтерсіті+ і 32 – далекого сполучення. На ці поїзди вже найближчими днями мають відкрити продаж квитків.

 

Столиця Шляхта

До запуску пасажирського сполучення з червня готові понад 40 поїздів – Мінінфраструктури

До запуску із червня поточного року готові 42 поїзди, повідомив у Telegram-каналі міністр інфраструктури Владислав Криклій.

«Укрзалізниця технічно готова розпочати пасажирське сполучення. До запуску з 1 червня готові 42 поїзди, їх кількість може бути збільшена», – вказав міністр.

За його словами, коли і які рейси можуть відкритися, визначають обласні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Вони формують відповідне рішення щодо можливості послаблення карантину та відновлення сполучення.

«На сьогодні є рішення обласних комісій щодо відновлення сполучення у Харківській, Донецькій, Луганській, Одеській, Полтавській та Черкаській областях. Обласні комісії Чернівецької та Закарпатської областей не дозволили відновлення руху. Обласні комісії Тернопільської і Хмельницької областей дозволили запустити тільки приміське сполучення. Інші регіони приймуть рішення додатково протягом 28-30 травня», – додав Криклій.

Він зазначив, що з 1 червня продаж проїзних документів може здійснюватися одразу за 90 днів до дати відправлення, а не за 45-60, як було раніше.

«Укрзалізниця» 26 травня відкрила продаж квитків на перші напрямки по Україні після послаблення карантину.

 

Столиця Шляхта

«Укрзалізниця» розповіла, що залізничники робитимуть у вагонах і на вокзалах для убезпечення від COVID-19

В «Укрзалізниці» повідомили, що компанія врахувала всі рекомендації МОЗ, повністю готова до відновлення курсування пасажирських поїздів та посилила заходи безпеки. Як йдеться на сайті УЗ, також визначено перелік обов’язків, яких мають дотримуватися залізничники в умовах пандемії коронавірусу.

«Поїзди проходитимуть посилену дезінфекційну обробку перед та після рейсу. Посилили і обробку постільної білизни під час прання. Таким чином ми зможемо забезпечити всі передбачені санітарні норми з урахуванням обмежень», – розповів виконувач обов’язків голови компанії Іван Юрик.

Повідомляється, що провідники будуть щогодини під час рейсу проводити прибирання: мити санвузли, підлогу в салоні вагона, протирати поручні, дверні ручки, кнопки тощо. У кожному вагоні встановлено санітайзер, яким зможуть користуватися пасажири. У вагонах розміщені також рекомендаційні наліпки щодо правил особистої гігієни в умовах карантину. В «Укрзалізниці» запевняють, що поїзні бригади забезпечені засобами індивідуального захисту, проходять додаткові інструктажі та медогляд.

За даними компанії, також збільшено періодичність прибирання та дезінфекції приміщень на залізничних вокзалах, де перебувають пасажири. Біля залізничних кас нанесено розмітку для дотримання соціальної дистанції. Диктори вокзалів по гучномовному зв’язку нагадуватимуть правила перебування в приміщеннях вокзалів, а при вході на вокзали залізничники проводитимуть температурний скринінг усіх відвідувачів.

«До відновлення перевізного процесу в новому форматі мають підготуватися не лише залізничники, а й пасажири. Зокрема, для посадки в поїзд пасажири обов’язково повинні вдягти захисну маску, а також пройти температурний скринінг при вході на вокзал та при посадці до вагона», – сказав Юрик.

В «Укрзалізниці» вказали, що пасажирам рекомендовано «якнайменше пересуватися по вагонах». Тимчасово у поїздах не пропонуватимуть пасажирам напої та кондитерські вироби, а окріп за потреби надаватиметься пасажирам у власний посуд.

«Укрзалізниця» 26 травня відкрила продаж квитків на перші напрямки по Україні після послаблення карантину.

Столиця Шляхта

«Останній дзвоник» 29 травня у Києві проведуть онлайн – влада  

Свято «Останнього дзвоника – 2020» у столиці відзначать у режимі онлайн, повідомив сайт Київміськадміністрації.

«29 травня о 12:15 відбудеться святкування дня «Останнього дзвоника – 2020» онлайн. На жаль, карантин, спричинений пандемією COVID-19, вніс свої корективи і традиційний урочистий формат святкування змінився на онлайн. Аби підтримати цьогорічних випускників та їхніх вчителів, які разом провели ці 11 років навчання, свято «Останнього дзвоника – 2020» організували онлайн на телеканалі «Київ», – йдеться в повідомленні.

13 травня у КМДА повідомляли, що із запровадженням карантину майже 80% школярів охоплені дистанційним навчанням у столиці.

Раніше у Міністерстві освіти і науки заявили, що дату закінчення навчального процесу в кожній з українських шкіл в умовах нинішньої ситуації з коронавірусом і пов’язаними із ним обмеженнями, окремо має визначити педагогічна рада. Зазвичай навчальний рік закінчується в останніх числах травня.

За даними МОЗ, на сьогодні в Україні на COVID-19 захворіли 1627 дітей.