Showing: 1 - 25 of 185 RESULTS
Столиця Шляхта

Вибух на полігоні у 2017-му: обвинувальний акт щодо керівника стрільб спрямували до суду

Військова прокуратура Дарницького гарнізону Центрального регіону України повідомила 30 червня, що спільно з Державним бюро розслідувань скерувала до суду обвинувальний акт щодо військового в справі про загибель та поранення військових у серпні 2017 року.

Слідство встановило, що під час навчальних стрільб на військовому полігоні на Київщині старший керівник стрільб не впевнився у відсутності перешкод для стрільби та не стежив за дотриманням заходів безпеки.

«Вказаний капітан ЗСУ, не отримавши доповідь про вибуття військовослужбовців з командно-спостережного пункту, дав дозвіл мінометному розрахунку на постріл з 120-міліметрового міномету. Внаслідок цього відбулось пряме попадання у спостережний пункт, в якому знаходився особовий склад. Внаслідок розриву 120-міліметрової міни двоє військовослужбовців загинули на місці та чотири отримали тяжкі тілесні ушкодження», – повідомляє прокуратура.

Читайте також: Донбас: бойовики б’ють авіаційними ракетами. Чим відповідає українська армія?​

Дії військового кваліфікували за статтею про «недбале ставлення військової службової особи до служби» в умовах особливого періоду, яке призвело до тяжких наслідків. В разі доведення провини йому загрожує від п’яти до семи років.

4 серпня 2017 року Військова прокуратура Дарницького гарнізону Центрального регіону України повідомила, що відкрила провадження через вибух на одному з полігонів Київської області. Перше повідомлення містило дані про загибель одного військового та поранення ще п’яти.

 

Столиця Шляхта

ДСНС попереджає про грозу 30 червня

Державна служба України з надзвичайних ситуацій попереджає про грозу 30 червня.

«30 червня вночі у західній частині, вдень у північних, центральних та південних областях грози, при грозах в окремих районах град та шквали 15-20 м/с; вночі у західних областях значні дощі (I рівень небезпечності). У Київській області вдень 30 червня гроза, подекуди град та шквали 15-20 м/с», – заявили в ДСНС.

У Києві гроза очікується вдень 30 червня.

 

Столиця Шляхта

У Львові створили мурал, присвячений загиблому на Донбасі оперному співаку Василеві Сліпаку

У центрі Львова створили мурал, присвячений відомому оперному співакові, солістові Паризької опери, волонтеру і бійцю-добровольцю, Герою України Василеві Сліпаку. Василь Сліпак загинув від кулі снайпера 29 червня 2016 року на Донбасі.

На стіні львівські митці намалювали Василя Сліпака як оперного співака і українського бійця із позивним «Міф».

«Дуже професійно зроблено і передає цей мурал сутність Василя, сутність його життя передано на дуже обмеженому просторі, на стіні. Ми живемо в інтенсивний і мінливий інформаційний час. Тому такі акції, як у Львові, важливі, щоби фіксувати таку пам’ять. Бо таких героїв в Україні багато, Василь – один із них і важливо це пам’ятати», – сказав брат Василя Орест Сліпак у коментарі Радіо Свобода.

 

Площу, де на стіні будинку створений мурал, присвячений Василеві Сліпаку, назвали його іменем.

Під час відкриття стінопису чоловіча хорова капела «Дударик», у якій співав Василь Сліпак, виконала пісні, які співав і він, зокрема на фронті.

 

«Була проблема вибрати пісні, це і Василевий репертуар. Василь 18-річним хлопцем поїхав у Париж із нашого «Дударика», там найнявся у хор, потім – соліст в опері. Поїхав альтом, а через пару років ми його зустріли у якості баса. Був дуже компанійський і веселий. Коли ми побачили, що він на фронті, було здивування, він ніколи нічого не казав про свої успіхи», – говорить керівник «Дударика» Дмитро Кацал, який товаришував із Василем Сліпаком.

 

Василь Сліпак народився у Львові у 1974 році, у 1997 році поїхав співати в Паризьку національну оперу, а з початком Революції гідності став волонтером у Франції і збирав гроші на Євромайдан. У 2015 році Сліпак вирішив поїхати захищати Україну на схід, він вступив до Добровольчого українського корпусу, де отримав позивний «Міф» – скорочення від «Мефістофель», арію якого співак неодноразово виконував. Василь Сліпак загинув у бою 29 червня 2016 року.

У квітні 2017 року воїнові-співаку було посмертно присвоєне звання Героя України «за виняткову мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові».

Василь Сліпак похований у Львові на Личаківському цвинтарі.

 

Столиця Шляхта

КМІС: 45% не схвалюють дії Зеленського, схвалюють – 38%

45% не схвалюють дії та заяви президента України Володимира Зеленського, йдеться в дослідженні Київського міжнародного інституту соціології. Ще 38% – підтримують дії президента.

«Різниця між часткою тих, хто схвалює дії та заяви президента, та часткою тих, хто не схвалює, вперше за останній рік стала від’ємною і становила мінус 7 відсоткових пунктів», – заявили в КМІС.

23% опитаних в червні схвалюють дії Кабінету міністрів (у травні таких було 24%), 59% – не схвалюють (61% в травні).

Дії Верховної Ради схвалює 21% (22% в травні), 62% – не схвалюють (проти 65% в травні).

Опитування проводили з 20 до 23 червня. У ньому взяли участь 2000 респондентів. Статистична похибка вибірки не перевищує: 2,2% для показників близьких до 50%, 2,1% — для показників близьких до 25%, 1,4% — для показників близьких до 10%.

Столиця Шляхта

Чільник Верховної Ради пояснив своє ставлення до «євроблях»

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук (фракція «Слуга народу») в інтерв’ю Радіо Свобода пояснив своє ставлення до проблеми так званих «євроблях», тобто автомобілів із іноземною реєстрацією, найчастіше країн Європейського союзу, що ввезені в Україну і використовуються в державі на порушення законних норм, без належного оформлення.

Як сказав він у «Суботньому інтерв’ю», він був одним із тих, хто проголосував за продовження терміну оформлення цих автомобілів відповідно до вимог закону.

«І тоді, коли я голосував, я сам особисто (і зараз я говорю виключно від себе) дав слово, що я більше не буду голосувати за продовження мораторію. Тому що я глибоко переконаний, що в державі повинні бути створені правила, єдині для всіх. І ми не можемо створювати для когось більш пільгові умови, а для когось менш пільгові. Був створений певний період, був наданий строк. Може, є якісь нюанси, які пов’язані з процедурами, але можливості були створені», – сказав Стефанчук.

«Закон повинен бути рівний для всіх. І ми повинні сформувати саме суспільство рівних можливостей. А рівні можливості – це не тільки рівні права, але й рівні обов’язки. У нас не повинно бути більше таких речей, коли одні платять за інших. Тому що суспільство – це все одно якщо десь у когось забирають, у когось воно прибуває. Тому ми все-таки повинні створити суспільство рівних можливостей», – додав він.

Коментуючи те, що днями група народних депутатів зареєструвала відразу три законопроєкти з приводу пільгового розмитнення «євроблях», Стефанчук пояснив свої слова, що надалі не буде голосувати за послаблення режиму оформлення таких авт: «Знову ж таки, ще раз підкреслюю, що це стосується тільки мене. Якою буде позиція фракції? Я не знаю. Але я для себе це питання вирішив. Я один раз проголосував, тому що тоді була критична ситуація. Можливість була створена. Більше за продовження я голосувати не буду».

Раніше уряд України і Верховна Рада, вже в її нинішньому складі, з більшістю від партії «Слуга народу», кілька разів ухвалювала продовження терміну належного оформлення «євроблях» і відкладала запровадження штрафних санкцій за порушення законодавства в цій галузі.

Попередніми роками через прогалину в законодавстві громадяни України масово користувалися автомобілями на іноземній реєстрації, постійно утримуючи їх у режимі «тимчасового ввезення» або транзиту і не сплачуючи до бюджету належних платежів. У першу чергу йшлося про старі авта з «єврономерами» – реєстраційними номерами країн Європейського союзу, через що їх неформально назвали «євробляхами».

Іще восени 2018 року в Україні почали діяти закони про розмитнення автомобілів на «єврономерах». Вони, зокрема, встановили новий порядок обчислення акцизу на ввезені автомобілі, який зменшив його величину порівняно з попередніми нормами; ставки мита, податку на додану вартість і збору в Пенсійний фонд лишилися незмінними.

Столиця Шляхта

У ЦГЗ пояснили про алкоголь у спеку

У Центрі громадського здоров’я пояснили подробиці вживання алкоголю у спеку.

«Найкращий алкогольний напій у спекотні дні — це ВІДСУТНІСТЬ АЛКОГОЛЮ», – наголосили в ЦГЗ.

Спека підвищує ризики для здоров’я від уживання алкогольних напоїв, мовиться в повідомленні і надається низка пояснень.

Зневоднення: У спеку ми втрачаємо воду, і алкоголь це посилює – діє як діуретик, тобто змушує нирки виводити воду, а не утримувати її.

Стає ще спекотніше: Через алкоголь мозок гірше оцінює внутрішню температуру тіла, тому здається, що спиртне зігріває. Судини шкіри розширюються. Але повітря теж гаряче, і бажане охолодження не настає.

Ризик серцевого нападу тимчасово зростає після прийому спиртного: у спеку із потом виводяться цінні для роботи серця електроліти: калій, натрій. Серцю важко працювати за таких умов. Від спеки й розширення судин тиск може значно впасти і навіть спричинити запаморочення. Людям із хворим серцем категорично не можна пити в спекотну погоду.

Алкоголь і активний відпочинок несумісні: через високу температуру ми швидше п’яніємо – реакція уповільнюється, погіршуються координація рухів, увага, здатність адекватно оцінювати власні можливості й ситуацію навколо. Відтак можна завдати шкоди не тільки собі, а й іншим.

У ЦГЗ наголошують: за даними ВООЗ, щороку 3 мільйони людей у світі помирають від зловживання спиртним, а 13,5% усіх летальних випадків серед 20–39-річних пов’язано з алкоголем. Спека підвищує ризики для здоров’я від уживання алкогольних напоїв.

«Пам’ятайте: безпечної дози алкоголю не існує! Вживання спиртного шкідливе для серцево-судинної системи (спричиняє гіпертонію, збільшує ризики інсультів). Крім того, з алкоголем пов’язують вісім різних різновидів раку й інші серйозні захворювання: цироз печінки, гепатит, панкреатит. Як і тютюн, алкоголь спричиняє залежність», – додали в ЦГЗ.

Останнім часом в Україні часто наставали періоди значної спеки.

Столиця Шляхта

Папа Римський закликав молитися за потерпілих від повеней в Україні

Папа Римський Франциск під час зустрічі з вірянами побажав, щоб люди, які потерпають під повеней на заході України, відчули «Господнє втішення і братню допомогу», повідомляє інформаційна система Святого престолу Vatican News.

Промовляючи з вікна Апостольського палацу, папа, зокрема, заохотив молитися за покращення долі народів Близького Сходу, які страждають від війн, «а теж за тих, кого уразили сильні повені в західній Україні: нехай же вони досвідчать Господнє втішення і братерську допомогу», наводить сайт слова понтифіка.

Попередніми днями захід України вразили сильні повені, що спричинили значні руйнування – за оцінками, ще більші, ніж так само руйнівні повені в регіоні 2008 року.

Столиця Шляхта

Поліцейську в Рівному обіцяють звільнити за наїзд на пішоходів у нетверезому стані

Поліція Рівненської області звільнить співробітницю, яка спричинила дорожньо-транспортну пригоду напередодні, повідомляє пресслужба місцевого управління Національної поліції.

За повідомленням, подія сталася напередодні увечері.

Читайте також: Поліцейське свавілля у Кагарлику. Що кажуть місцеві?

«До поліції надійшло повідомлення, що на вулиці 16 липня обласного центру водійка автомобіля «Nissan», яка, ймовірно, перебуває в стані алкогольного сп’яніння, допустила наїзд на двох пішоходів. Патрульні поліцейські встановили, що за кермом авто перебуває працівниця поліції. Відтак на місце події прибули слідчі, працівники інспекції з особового складу та керівництво поліції», – йдеться в повідомленні.

Йдеться про 31-річну старшу слідчу слідчого управління, яка, за даними правоохоронців, здійснила наїзд на двох перехожих рівнянок. Одна 33-річна постраждала дістала забої колін, інша, 28-річна, забій спини.

За заявою, поліцейська відмовилася проходити тест на вміст алкоголю в крові, хоча «за зовнішніми ознаками перебувала за кермом у стані алкогольного сп’яніння». На неї склали адміністративний протокол за керування автомобілем у нетверезому стані.

Читайте також: Моя нова поліція: що змінилося за три роки реформи​

«Крім того, працівники інспекції з особового складу за цим фактом проводять службове розслідування. За результатами перевірки працівницю поліції буде звільнено з органів Національної поліції. Також її безпосереднього керівника звільнено з посади, а керівника відділу, де працювала поліцейська – притягнуто до дисциплінарної відповідальності», – повідомляє Нацполіція.​

20 червня Національна поліція повідомила про арешт у Дніпрі поліцейського, якого підозрюють у вбивстві.

Столиця Шляхта

ДСНС попереджає про підвищення рівня води в кількох регіонах

Державна служба з надзвичайних ситуацій попереджає про підйом рівня води в кількох регіонах. Зокрема рятувальники прогнозують подальше затоплення заплав річок басейну Прип’яті в районі селища Любешів у Волинській області зокрема 28 червня.

Також підйом рівнів води очікується в Одеській області.

Читайте також: ЄС активував механізм для допомоги Україні в подоланні наслідків повеней – Кулеба​

«27-30 червня, внаслідок пропуску високого дощового паводку через Дністровські водосховища та добігання паводкової хвилі, очікується підйом рівнів води у нижній течії Дністра у Одеській області на 0,2-0,5 метра, при цьому ймовірне затоплення заплави, сільськогосподарських угідь та окремих об’єктів у населених пунктах Біляївського району Одеської області села Яськи і міста Біляївка, автомобільної дороги Одеса-Рені», – йдеться в повідомленні ДСНС.

Крім того, 27 і 28 червня рятувальники очікують підйом рівня води в нижній течії Боржави поблизу села Верхні Ремети «без негативних наслідків».

 

25 червня голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Куций заявив, що область готується до можливої повені.

27 червня ДСНС повідомила, що продовжує ліквідовувати наслідки паводку на території західних областей України (Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській та Тернопільській).

Столиця Шляхта

На Банковій вимагали легалізувати медичний канабіс – фоторепортаж

Під будівлею Офісу президента відбулась акція «Наше право жити без болю!» в рамках щорічного Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків. Основна вимога – узаконити контрольований обіг канабісу та його похідних для потреб медицини та науки

Столиця Шляхта

Зеленський нагородив Кароль, Алієва і Лукіча з нагоди Дня Конституції

З нагоди Дня Конституції президент України Володимир Зеленський нагородив та присудив почесні звання понад 200 людям. Відповідний указ з’явився на сайті Офісу президента 27 червня.

Зокрема Зеленський присудив орден княгині Ольги 3 ступеня співачкам Тіні Кароль та Ірині Білик, цю ж відзнаку 2 ступеня – ведучій каналу «1+1» Аллі Мазур.

Орден «За заслуги» 3 ступеня присуджений ведучій та громадській діячці Марії Єфросиніній.

Читайте також: Золота Дзиґа 2020: стали відомі переможці «українського Оскара»

Четверо людей нагороджені медалями «За військову службу Україні».

Крім того, Зеленський присудив звання «заслуженого діяча мистецтв України» двом режисерам: Наріману Алієву та Антоніо Лукічу.

Фільми Алієва («Додому») та Лукіча («Мої думки тихі») вийшли в прокат у 2019 році. «Додому» отримав Золотого Дюка на Одеському міжнародному кінофестивалі та був номінований в двох категоріях Каннського кінофестивалю.

«Мої думки тихі» також тримав низку відзнак, в тому числі на ОМКФ та на Міжнародному кінофестивалі у Карлових Варах.

Столиця Шляхта

Українці не зможуть подорожувати до ЄС з 1 липня – ЗМІ

Всупереч попередній інформації, українці поки що не зможуть подорожувати до Європейського союзу. Про це з посиланням на європейські ЗМІ пише «Голос Америки».

Після відкриття кордонів ЄС 1 липня на територію союзу допускатимуть громадян з 20 країн. Україна, з огляду на епідеміологічну ситуацію, до списку не потрапила.

Принаймні такої попередньої домовленості досягнуто у п’ятницю, 26 червня. Представники Євросоюзу вирішили, що з 1 липня дозволять в’їзд громадянам тих держав, де епідемічний показник, з розрахунку на 100 тисяч населення, не перевищує середній рівень для країн ЄС за останні два тижні.

 

В Україні цей показник вищий. Останніми днями тут відбувся різкий сплеск коронавірусної інфекції; кількість нових випадків на 100 тисяч населення підскочила до близько 50 випадків за добу, а з розрахунку за останні два тижні становить понад 25 випадків.

За повідомленнями європейських ЗМІ, список країн, громадянам яких дозволений в’їзд до Шенгенської зони, оновлюватиметься що два тижні. Вирішено також, що, крім показника нових випадків, критеріями служитимуть тенденція на збільшення чи зменшення захворюваності, а також надійність даних.

Cтаном на 27 червня в Україні виявили 42 065 інфікованих коронавірусом. Померли від COVID-19 1 110 людей, одужала 18 701 людина. Минулої доби виявили 948 хворих на COVID-19, померли 24 людини, одужали 402.

Столиця Шляхта

На Донбасі за день один український військовий загинув, двоє поранені – штаб

Один український військовий загинув внаслідок розриву боєприпасу біля Старогнатівки, ще один отримав поранення, повідомляє штаб Операції об’єднаних сил 27 червня.

«Поблизу Старогнатівки, внаслідок розриву невідомого боєприпасу, постраждало два захисники. Від отриманих множинних осколкових поранень, на жаль, один з військовослужбовців загинув, другого доставлено до лікувального закладу та надано належну медичну допомогу», – йдеться в заяві.

Ще один сапер, як раніше повідомляв штаб, отримав вогнепальне осколкове поранення, підірвавшись на невідомому вибуховому пристрої в районі Мар’їнки.

 

«Воїна доставлено до лікувального закладу та надано належну медичну допомогу. На місці події працює керівний склад військової частини та робоча група військової служби правопорядку. Решта обставин з’ясовується», – зазначено в зведенні.

Крім того, штаб зафіксував п’ять обстрілів з боку підконтрольних Росії незаконних збройних угруповань. Обстріли велися в тому числі з використанням артилерійської системи калібрів 122, 120 та 82 міліметри, гранатомети різних систем, протитанкових ракетних комплексів та великокаліберних кулеметів.

Обстріли зафіксували в районі Водяного, Авдіївки, Мар’їнки, Гранітного та Світлодарська.

Читайте також: «Театральна справа» у Росії та напад на Україну. Перевірка виявилася невтішною не лише для Путіна

Підконтрольне Росії угруповання «ДНР» вранці 27 червня звинуватило Збройні сили України в обстрілів окупованої ним території. Аналогічне угруповання «ЛНР» таких заяв за цей день не робило.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

 

Столиця Шляхта

У Earthsight відповіли на критику Держлісагентства щодо звіту про незаконну вирубку лісу в Україні

Організація Earthsight прокоментувала реакцію державних установ України на своє дослідження «Ліс у пласкій упаковці» про ймовірно незаконну вирубку лісу в Україні, який зрештою використовується для виробництва меблів IKEA.

У відповіді на запит Радіо Свобода директор організації Сем Лоусон заперечив, що звіт пов’язаний з виходом IKEA на український ринок і має на меті дестабілізувати ситуацію в лісовій галузі.

«Ліси і лісову промисловість в Україні підриває не Earthsight, а постійні відмови керівництва Держлісагентства працювати з фактами і суттєво реформуватися так, як того вимагають експерти ЄС і місцеві активісти вже роками. Пан (голова Держлісагентства Андрій – ред.) Заблоцький «вбиває гінця», бо йому не подобається його повідомлення. Але від того, що йому не подобається повідомлення, воно від того не стає менш правдивим», – аргументує Лоусон.

Читайте більше: Звіт про незаконну вирубку лісу «ніхто не замовляв»: у Earthsight відповіли на критику з України​

Він прокоментував також заяви Держлісагентства про те, що звіт нібито дублює дослідження 2018 року, а інформація про його ініціаторів, фінансування і учасників непрозора.

«Цей звіт є абсолютно новим. Він певною мірою викриває деякі ті ж самі проблеми в Україні, що й наш звіт за 2018 рік. Це тому, що наші нові докази свідчать про те, що ці проблеми все ще тривають. Це тому, що основні причини цих проблем залишаються далі. Список наших спонсорів розміщений на нашому вебсайті. Ми не отримуємо грошей від компаній. Ми самі ініціювали це дослідження. Його ніхто не замовляв… Значна частина доказів у нашому звіті базується на власних даних уряду України і була підготована в консультації з провідними експертами з питань екології і боротьби з корупцією в Україні», – йдеться у відповіді Лоусона.

У звіті Earthsight згадує кількох експертів та журналістів з України, які допомагали збирати інформацію, в тому числі: проєкт розслідувань «Наші гроші. Львів», громадську організацію «Українська природоохоронна група», правозахисну організацію «Екологія – Право – Людина» та організацію «Центр Протидії Корупції».

Читайте також: Голова профільного комітету Ради звернувся до Держлісагентства через звіт Earthsight про вирубку карпатської деревини для IKEA​

Звинувачення в спробі дестабілізувати лісову галузь та підірвати довіру до міжнародного регулятора – Лісової наглядової ради, або FSC – в організації називають спробою «відволікти увагу від реальних проблем», викладених у звіті. Зокрема, це відсутність реформи Держлісагентства, до якої закликають екологи та експерти Євросоюзу.

«Пан Заблоцький «вбиває гінця», бо йому не подобається принесене ним повідомлення. Але від того, що йому не подобається повідомлення, воно не стає менш правдивим», – стверджує Лоусон.

25 червня Державне агентство лісових ресурсів України оприлюднило реакцію голови відомства Андрія Заблоцького на звіт Earthsight «Ліс у пласкій упаковці». Заблоцький звинуватив дослідників у намірі «дестабілізувати ситуацію в лісовій галузі України», вказавши зокрема на те, що в звіті не розкриті експерти та джерела фінансування, а його зміст нібито дублює висновки дослідження 2018 року. Згадане в тексті Великобичківське лісомисливське господарство, своєю чергою, заявило, що організація «має Замовника, який профінансував цей фальш піар».

Читайте також: Підприємство на Закарпатті відреагувало на звіт Earthsight про незаконну вирубку деревини для IKEA​

Британська неприбуткова організація Earthsight стверджує, що її дослідження, здійснене протягом 18 місяців, виявило, що «компанія IKEA продає букові стільці, вироблені з деревини, отриманої шляхом незаконних рубок у лісах українських Карпат, де живуть зникаючі види рисей та ведмедів».

У відповідь на це шведський виробник меблів ​в коментарі Reuters повідомив, що проведе аудит мережі поставок після інформації про те, що компанія використовує незаконно вирубану деревину з України.

 

Столиця Шляхта

Сума зловживань при ліквідації наслідків повені у 2008-му сягала 500 млн грн – голова Івано-Франківської ОДА

Приблизна сума зловживань при освоєнні коштів котрі були виділені на подолання наслідків повені у 2008 році, становить 500 мільйонів гривень. Про це в ефірі програми Свобода Live повідомив голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів.

За його словами, у 2008 році він «працював у в контрольно-ревізійному управлінні і мав безпосереднє відношення до актування збитків».

«Всього на подолання стихійного лиха у 2008 році область отримала 1 мільярд 400 мільйонів гривень. З них 650 тисяч пішли на виплати постраждалому населенню. Решта – на зведення та відновлення об’єктів інфраструктури. Стосовно об’єктів інфраструктури, то не всі роботи були виконані у повному обсязі. Багато справ і донині перебуває на розгляді у правоохоронних органах та у судах. А тих фірм, що займалися відновленням об’єктів, фактично вже і немає», – заявив Федорів.

Читайте також: Повінь на Івано-Франківщині зачепила 13 тисяч будинків

За словами очільника Івано-Франківщини, президент Володимир Зеленський особисто доручив йому проконтролювати цільове спрямування коштів, які будуть виділені для області.

«Весь процес розподілу коштів буде мегапрозорий. Зараз технології дозволяють поставити веб камеру, щоби всі могли бачити процес будівництва онлайн і порівнювати, як було і як стає», – сказав Федорів і закликав громадських активістів долучитися до контролю використання грошей для ліквідації наслідків повені в регіоні.

У червні 2020 року в західних областях України випала понаднормова кількість опадів, загинули щонайменше троє людей. Лише на території Прикарпаття через стихію підтоплено понад 10 тисяч житлових будинків, зруйновано та пошкоджено понад 700 кілометрів доріг та майже 200 мостів, знищено понад 4 тисячі метрів берегоукріплення.

Столиця Шляхта

Повінь на Івано-Франківщині зачепила 13 тисяч будинків

Орієнтовно, повінь на Івано-Франківщині зачепила 13 тисяч будинків, про це в ефірі програми Свобода Live повідомив голова Івано-Франківської ОДА Віталій Федорів.  В даному випадку, йдеться про різну ступінь руйнації.

«В деяких випадках вода зайшла просто на подвір’я будинків. В деяких – вода зайшла в приміщення. Є випадки, де вода нанесла значні пошкодження будинкам. В окремих випадках, будинки фактично розвалилися», – сказав Федорів. За його словами, наразі вода повністю знесла два будинки. 

 

Потреби в евакуації людей не було, заявив очільник області. У більшості випадків люди, що лишилися без житла, оселилися в родичів.

«При необхідності, область має заклади для відселення постраждалих. Це заклади, що готувалися, як резерв для обсервації та самоізоляції для хворих на коронавірус» – повідомив Віталий Федорів.

Щодо людських втрат, то наразі ситуація незмінна: в Івано-Франківській області дві людини загинуло, одна вважається зниклою безвісти, додав він.

Читайте також: СБУ розслідує причини повеней на заході Україні за статтею «Екоцид»

Наразі, за словами Івано-Франківської голови ОДА, точний розмір збитків, що нанесла повінь, назвати не можна, оскільки через зруйновані дороги деяких місць важко дістатися. 

Кабінет міністів для Івано-Франківської області виділив 480 мільйонів гривень. Ці гроші, за словами очільника області, підуть на вирішення першочергових завдань, як то допомога людям, відновлення житлових будинків та інших об’єктів інфраструктури. Про зведення нових дамб наразі не йдеться, сказав Віталій Федорів. 

У червні 2020 року в західних областях України випала понаднормова кількість опадів, загинули щонайменше троє людей. Лише на території Прикарпаття через стихію підтоплено понад 10 тисяч житлових будинків, зруйновано та пошкоджено понад 700 кілометрів доріг та майже 200 мостів, знищено понад 4 тисячі метрів берегоукріплення.

Столиця Шляхта

Справа Стерненка: суд оголосив перерву в розгляді по запобіжному заходу

Апеляційний суд Києва оголосив перерву в розгляді запобіжного заходу для громадського активіста Сергія Стерненка.

Як повідомив сам Стерненко, засідання продовжиться за тиждень, 3 липня, об 11 ранку.

«Тоді продовжать заслуховувати поручителів та буде оголошення рішення», – зазначив він.

Читайте також: «Справа Стерненка – реверанс влади в бік проросійського електорату» – Портников (огляд преси)​

Протягом судового засідання сторона захисту вимагала взагалі не обирати Стерненку запобіжний захід з огляду на те, що попередній захід – домашній арешт – обвинувачення вимагало в рамках досудового розслідування, яке вже завершене.

Також захист громадського активіста заявляли відвід прокурору Миколі Бозовуляку, проте суд не задовольнив клопотання.

Прокуратура заперечувала проти клопотання адвокатів.

Протягом дня десятки людей повідомили про готовність взяти Стерненка на поруки. Також під будівлею суду зібралася акція на його підтримку.

 

Раніше повідомлялося, що апеляцію розглядатимуть суддя-доповідач Валерій Лашевич і судді – Микола Ященко та Іван Рибак.

17 червня громадський активіст Сергій Стерненко повідомив про намір оскаржувати запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, який йому призначив Шевченківський суд за клопотанням прокурора.

Увечері 15 червня суддя Володимир Бугіль задовольнив клопотання прокурорів і обрав Стерненку запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за місцем прописки на 60 діб. Згодом суд змінив адресу запобіжного заходу активістові Сергієві Стерненку на фактичну адресу його проживання.

 

Столиця Шляхта

День на фронті: один військовий зазнав поранення – штаб

Російські гібридні сили шість разів порушили режим припинення вогню в зоні бойових дій на Донбасі за день 26 червня, повідомляє штаб операції Об’єднаних сил.

Зокрема, в штабі зафіксували, що бойовики використовують заборонені до розміщення на лінії зіткнення артилерійські системи калібрів 122, 120 та 82 міліметри, а також гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Читайте також: Бойовики залякують абітурієнтів з окупації, які їдуть на ЗНО

Обстрілів, за зведенням, зазнали позиції українських військових в районі Кримського, Катеринівки, Хутору Вільного та Шумів.

«Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил отримали поранення. Його було оперативно доставлено до лікувального закладу та надається необхідна медична допомога. Утримуючи оборону та зберігаючи контроль над обстановкою, українські військовослужбовці діяли рішуче та жорстко відповіли ворожим підрозділам, змушуючи окупаційні війська припинити свої агресивні дії», – мовиться в повідомленні штабу.

Незаконні збройні угруповання «ДНР» та «ЛНР» наразі не заявляли про обстріли окупованих ними територій протягом дня 26 червня.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 000 до 13 200 людей.

Столиця Шляхта

НСТУ запустила новинний сайт, присвячений Криму

Національна суспільна телерадіокомпанія повідомляє про початок роботи окремого новинного сайту Суспільне Крим, присвяченого анексованому півострову.

Сайт працює українською, російською, кримськотатарською та англійською мовами. Як повідомляє пресслужба Суспільного, це перший для НСТУ запуск чотиримовного ресурсу.

Читайте також: В окупованому Сімферополі суд відхилив скаргу адвоката Полозова на недопуск до захисту Чубарова​

За словами шефредактора телеканалу UA:Крим Аліма Абдулхаірова, сайт орієнтований не лише на Україну та анексований Крим зокрема, а й за межі України.

«Створюючи сайт «Суспільне Крим», ми мали на меті збільшити нашу аудиторію в діджиталі. Ми хочемо виконувати функції Суспільного мовника й за межами України, тому ресурс працюватиме чотирма мовами – кримськотатарською, українською, російською та англійською», – цитує Абдулхаірова пресслужба НСТУ.

Читайте також: Рахунки «Суспільного» розблоковані​

За повідомленням НСТУ, старшим редактором ресурсу стане Микола Матвійчук. Планується, що «Суспільне Крим» стане частиною загальнонаціональної платформи «Суспільне Новини».

Столиця Шляхта

Amnesty International вимагає від Росії скасування вироків за ялтинською «справою Хізб ут-Тахрір»

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає негайно звільнити всіх шістьох ув’язнених за ялтинською «справою Хізб ут-Тахрір» та скасувати їхні вироки, повідомляє пресслужба організації.

Відхилення апеляції в організації розцінили як продовження тиску Росії на кримських татар і всіх, хто виступає проти анексії Криму, відмовляється від співпраці з російською окупаційною владою та займається правозахисною діяльністю.

Читайте також: Ялтинська «справа Хізб ут-Тахрір»: Україна вимагає від Росії звільнити засуджених кримських татар

«Справа повністю сфабрикована, а сторона звинувачення не надала суду жодних беззаперечних доказів участі засуджених у злочинах, визнаних міжнародним правом. Amnesty International вимагає негайно звільнити всіх шістьох ув’язнених і скасувати їхні вироки», – йдеться в заяві директорки Amnesty International Україна Оксани Покальчук.

За її словами, сторона звинувачення не надала адекватних доказів провини та причетності підсудних до організації терористичних актів або насильницьких дій, кримчан засудили до термінів від семи до 19 років колонії суворого режиму тільки на підставі приватних розмов на соціально-політичні та релігійні теми.

Читайте також: Заарештованого у Сімферополі громадянського журналіста помістили до психіатричної лікарні – рідні​

У четвер, 25 червня, Військовий апеляційний суд міста Власіха у Московській області (Росія) повністю залишив у силі вирок шістьом фігурантам ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір».

Таким чином, залишилося чинним рішення, яке ухвалив у 2019 році Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону. Згідно з рішенням суду, Муслім Алієв засуджений до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джепаров – 7 років і Рефат Алімов – 8 років.

Amnesty International назвала в’язнями совісті всіх фігурантів ялтинського «справи Хізб ут-Тахрір».

Столиця Шляхта

Перше видання Конституції гетьмана України Пилипа Орлика білоруською мовою представили у Мінську

У Національній бібліотеці Білорусі відбулася презентація першого видання білоруською мовою історичного документу «Договори та постанови про права і свободи військових», відомого як Конституція гетьмана України Пилипа Орлика.

Подія була приурочена до 24-ї річниці ухвалення Верховною Радою сучасної Конституції України, повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Редакція Конституції Філіпа Орлика білоруською мовою підготовлена за ініціативою Мінського громадського товариства українців у Білорусі «Заповіт» та видана за сприяння Посольства України в Білорусі.

У презентації взяли участь посли Швеції Крістіна Йоганнесон (одна з оригінальних копій Конституції зберігається у Швеції) та Молдови Віктор Сарахан (Конституція Орлика була ухвалена у Бендері на території сучасної Молдови), а також заступник міністра інформації Білорусі Ігор Бузовський, директор Національної бібліотеки , директор Інституту історії Національної академії наук Білорусі В’ячеслав Данилович, представники наукових кіл та української громадськості.

Посол України в Білорусі Ігор Кизим наголосив на важливій ролі Пилипа Орлика не лише в історії конституційно-правової думки України, а й у розвитку українсько-білоруських відносин.

 

Пилип Орлик народився на території сучасної Республіки Білорусь у селі Касута Вілейської області 11 (21) жовтня 1672 року.

Конституція Орлика була затверджена 5 (16) квітня 1710 року.

Посол України передав Національній бібліотеці декілька примірників видання. У свою чергу Крістіна Йоганнесон подарувала бібліотеці факсимільну копію оригінальної Конституції Орлика, написану латиною, яка зберігається в Національному архіві Швеції.

Столиця Шляхта

Одеса: СБУ заявляє про спробу підпалу мечеті напередодні Дня кримськотатарського прапора

Служба безпеки України попередила спробу неонацистської організації підпалити мечеть в Одесі вночі проти Дня кримськотатарського прапора та Дня Конституції України, заявляє пресслужба СБУ 26 червня.

За даними правоохоронного відомства, двоє представників організації планували підпалити мечеть «з метою дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні та повалення конституційного ладу». У причетності до діяльності цього угруповання СБУ підозрює спецслужби Росії.

«В ніч з 25 на 26 червня співробітники СБ України затримали у центрі Одеси двох учасників неонацистської організації під час спроби підпалу культової ісламської споруди із використанням двох пляшок із запалювальною сумішшю. СБУ встановила, що один із затриманих прибув до України після тривалого проживання в Російській Федерації», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Як упізнати сучасний фашизм? Він починається із «вони» і «ми» – філософ Джейсон Стенлі​

В затриманих та в їхніх оселях вилучили засоби для підпалу, мобільні термінали та записники, де, як стверджує Служба, були докази планування терористичного акту.

Наразі триває досудове слідство.

За даними СБУ, йдеться про членів тієї ж неонацистської організації, осередок якої вона викрила минулого тижня.

Столиця Шляхта

Венедіктова: ОГП закрила справу проти Бахматюка за ухвалою суду

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова прокоментувала закриття справи проти колишнього власника «VAB Банку» Олега Бахматюка. За її словами, Печерський районний суд зобов’язав Офіс генпрокурора скасувати постанову, яка скасовувала іншу постанову, яка, своєю чергою, закривала кримінальне провадження.

Іншими словами, суд зобов’язав ОГП закрити справу проти Бахматюка. Як пояснила Венедіктова, Офіс це рішення суду виконав, як того вимагає законодавство.

«Прокуратура є частиною трикутника правосуддя (розділ 8 Конституції України) і не може нехтувати конституційними нормами. Але вважаю, що

подібні рішення судових інстанцій підривають загальні засади діяльності правоохоронної системи. Крім того, відповідно до статті 303 Кримінального процесуального кодексу України немає підстав оскаржувати такі процесуальні рішення прокурора», – водночас додала генпрокурорка.

 

Вона також зазначила, що закон про прокуратуру забороняє їй публічно сумніватися в правосудності рішення суду, якщо це не стосується його оскраження, тоді як ця ухвала суду оскарженню не підлягає.

«Інформуємо суспільство про кроки Офісу Генерального прокурора, виконуючи вимоги щодо прозорості діяльності і вважаємо, що таке інформування у черговий раз не буде розцінене як тиск на суд», – пише Венедіктова.

Компанія «Укрлендфармінг», яка належить Бахматюку, оприлюднила звернення, в якому він привітав цей крок ОГП.

«Рішення про закриття цієї справи дає можливість мені, як акціонеру, вести конструктивний діалог з Фондом гарантування вкладів. Наступний крок має зробити Спеціалізована антикорупційна прокуратура, яка зобов’язана скасувати всі процесуальні дії, які були розпочаті на підставі сфабрикованої справи, адже справа закрита, і такі слідчі дії є незаконними. САП зобов’язана виконати законне рішення суду і зупинити терор компанії, яка несла через це економічні збитки», – йдеться в повідомленні Бахматюка.

 

САП цю заяву наразі не коментувала.

Наприкінці минулого року Національне антикорупційне бюро оголосило в розшук підприємця і колишнього власника «VAB банку» Олега Бахматюка. Датою його зникнення на сайті МВС у розділі про осіб, що перебувають у розшуку, вказано 21 листопада 2019 року.

13 листопада НАБУ повідомило, що оголосило про підозру Бахматюку в провадженні про заволодіння 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту.

За даними слідства, у жовтні 2014 року «VAB Банк» звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Нацбанк погодився, хоча фінустанова не надала всі необхідні документи. У прокуратурі стверджують, що вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, була завищена майже у 25 разів.

Читайте також: САП досі готує нове звернення у ВАКС щодо Клименка, якому місяць тому скасували заочний арешт​

Через місяць банк визнали неплатоспроможним, ще пізніше – його ліквідували.

Колишній власник «VAB Банку» та голова ради директорів «Укрлендфармінг» Олег Бахматюк звернувся до президента України Володимира Зеленського із закликом «зупинити призначення винних без жодного права на захист». Бахматюк підтвердив, що перебуває за кордоном і готовий до співпраці з слідством.

Столиця Шляхта

У Дніпрі врочисто підняли прапор кримських татар

У п’ятницю в Дніпрі на Алеї прапорів біля міськради відбулось урочисте підняття прапора кримських татар. Як передає кореспондент Радіо Свобода, у приуроченому до Дня кримськотатарського прапора взяли у часть представники кримськотатарської громади Дніпра.

Як розповів представник «Земляцтва кримських татар у Дніпрі» Ділявер Абдуллаєв, хоча кримськотатарський прапор був затверджений Курултаєм кримських татар 1917 року і поновлений 1991 року, він має набагато давнішу історію.

Блакитне тло прапора у тюркських народів здавна символізує чистоту й свободу, пояснив Ділявер Абдуллаєв, також давнім символом є золота тамга.

«Тамга була символом Кримського ханства. Дослівно перекладається як «підпис, клеймо, печатка». Ця емблема являє собою Т-подібну фігуру, яка повторює один з варіантів символу роду Гіреїв, який є засновником і правителем Кримського ханства. Зображувалась на всіх офіційних документах ханства, на міських воротах та будівлях», – розповів представник «Земляцтва кримських татар у Дніпрі».

За його словами, наразі на Дніпропетровщині мешкає близько 200 кримськотатарських родин, частин з них – вимушені переселенці з Криму.

«Основна проблема переселенців – житлова. Вони приїхали сюди, скажімо так, з двома валізами. Також гостро стоїть проблема працевлаштування», – зазначив Ділявер Абдуллаєв.

З початком анексії Криму Росією й посиленням репресій щодо корінного населення півострова, головні заходи Дня кримськотатарського прапора відбуваються на материковій Україні. Їх організовують кримськотатарські громадські організації за підтримки Меджлісу кримськотатарського народу. 

Столиця Шляхта

Стало відомо, скількох абітурієнтів не допустили до першого тесту ЗНО через ознаки ГРВІ

В Українському центрі оцінювання якості освіти повідомили, що у перший день проведення зовнішнього незалежного оцінювання на тест із математики до пунктів тестування не були допущені 83 учасники, з них 30 – через виявлення ознак гострих респіраторних захворювань.

«Учасники зовнішнього незалежного оцінювання, які не змогли взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання з математики через причини, які не залежали від їхніх дій і волі, можуть зареєструватися для участі у додатковій сесії. Для цього необхідно упродовж 5 робочих днів (з урахуванням дня проведення тестування) подати до регіонального центру, у якому проходили реєстрацію, документ, що підтверджує причину неучасті в основній сесії, та відповідну заяву», – повідомили у відомстві.

У Центрі зазначили, що участь в тестуванні з математики взяли 152 180 осіб (або 81,79% від загальної кількості зареєстрованих).

Наступне тестування – з української мови та літератури – відбудеться 30 червня.

25 червня в Україні тестуванням з математики почалася основна сесія зовнішного незалежного оцінювання, яка триватиме до 17 липня. Додаткова сесія проходитиме з 24 липня до 10 серпня.

Раніше абітурієнтів із постраждалих від негоди західних областей України закликали не наражати себе на небезпеку і скласти ЗНО під час додаткової сесії.