Showing: 1 - 25 of 153 RESULTS
Столиця Шляхта

Лідер кримських татар відзначений високою чеською нагородою

Міністр закордонних справ Чеської Республіки Томаш Петршічек нагородив медаллю «За заслуги в дипломатії» лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафу Джемілєва.

Нагорода вручена «за виняткові зусилля у справі захисту прав людини впродовж всього життя», так записано в постанові про нагородження Мустафи Джемілєва.

Чеське МЗС зазначає, що епідемія COVID-19 не дозволила міністрові Томашу Петршічеку особисто вручити нагороду, це буде зроблене за посередництва посольства Чехії в Україні.

 

Столиця Шляхта

В Україні створили національний природний парк «Королівські Бескиди» – указ

В Україні створили національний природний парк «Королівські Бескиди». Відповідний указ підписав президент України Володимир Зеленський.

Національний природний парк «Королівські Бескиди» створюється у Львівській області. До його території мають включити майже 9 тисяч гектарів комунальних земель, що перебувають у підпорядкуванні «Старосамбірського дочірнього лісогосподарського підприємства «Галсільліс», а саме: 8691 гектар, що вилучається та надається національному природному парку в постійне користування, та 306 гектарів у межах Дністрянського лісництва, що включаються до його території без вилучення у землекористувача.

Кабінет міністрів України впродовж шести місяців має затвердити положення про національний природний парк «Королівські Бескиди». Також уряд повинен передбачати у проєкті закону про державний бюджет України на 2021-й і наступні роки кошти, необхідні для функціонування національного природного парку «Королівські Бескиди».

Крім того, Зеленський підписав указ, якими оголосив парк «Кручі» в Донецькій області ландшафтним заказником, «Долину ірисів» на Львівщині – ботанічним заказником, а «Адамівку» Львівської області – парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва.

Столиця Шляхта

МОН, Міненерго та Мінсоцполітики кажуть, що не мають на своєму балансі автотранспорту

Міністерство освіти і науки, Міністерство соціальної політики та Міністерство енергетики повідомили, що не мають у себе на балансі автотранспортних засобів. Про це йдеться у відповідях на запити Радіо Свобода від трьох міністерств.

Крім того, у Мінсоцполітики і в Міненерго додали, що закупівлю службових автомобілів у 2019-2020 роках не здійснювали.

Більше того, у Мінсоцполітики вказали, що і не планують це робити в 2021 році.

Раніше Кабінет міністрів України повідомив Радіо Свобода, що має 120 автомобілів у своєму розпорядженні. Верховний суд – що 46 авто, Конституційний суд має 32 автомобілі, Верховна Рада – 187 транспортних засобів, а Офіс генерального прокурора – 73. Натомість Служба безпеки України у відповідь на запит Радіо Свобода назвала дані про свій автопарк «інформацією з обмеженим доступом».

Столиця Шляхта

НСЗУ: 5 тисяч лікарів спеціалізованої ланки звільнилися від квітня

Від квітня 2020 року, згідно з даними електронної системи охорони здоров’я, звільнилися трохи більше ніж п’ять тисяч лікарів спеціалізованої (вторинної) ланки, повідомила Національна служба здоров’я України.

«Також система зареєструвала понад тисячу нових фахівців. Трансформація системи виявила прогалини на медичному ринку праці і створила попит на нові спеціальності», – йдеться в повідомленні.

За даними служби, з 1 квітня змінився принцип фінансування для закладів спеціалізованої медичної допомоги.

«Лікарні уклали договори з НСЗУ і почали працювати за Програмою медичних гарантій. Тобто отримувати гроші за послугу, яку надали пацієнту, а не просто за наявність ліжок. Відповідно, для закладу з’явилася мотивація бути привабливим для пацієнта, щоб надавати більше послуг, бо за пацієнтом приходять гроші», – йдеться в повідомленні.

У НСЗУ повідомили, що за квітень-вересень середньомісячні витрати на оплату праці до вирахування податків у медзакладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу, становили для керівників установ – 23,5 тисяч грн, для лікарів – майже 9 тисяч грн, для середнього медперсоналу – 7,5 тисяч грн, для молодшого медперсоналу – 6,1 тисячі грн.

«НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат у лікарнях, а оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання та з договором. Відтепер фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медзакладів. І від стратегії розвитку, яку вони оберуть, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні і зарплати працівників», – йдеться в повідомленні.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов раніше заявив, що уряд не передбачив підвищення зарплати медикам у проєкті державного бюджету на 2021 рік, переданому на розгляд Верховної Ради.

За словами Степанова, бюджетний запит, поданий МОЗ на 2021 рік, передбачає, що зарплата лікаря наступного року має становити 23 тисячі гривень, середнього медперсоналу – 17 тисяч грн, молодшого медперсоналу – 12 тисяч грн.

Столиця Шляхта

Апеляційне провадження щодо книги «Справа Василя Стуса» відкрито, дата слухання ще невідома – суд

Апеляційна скарга на рішення Дарницького районного суду Києва щодо книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вже заєстрована. Тепер Київський апеляційний суд очікує від сторін відзиви на скаргу, щоб призначити дату судового засідання, повідомила в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода речниця суду Тетяна Геведзе.

«26 листопада відкрито апеляційне провадження. Згідно з ухвалою про відкриття провадження, надано строк сторонам для подачі відзиву на апеляційну скаргу до 28 грудня. Тому ще є трошки менше місяця для призначення дати. Але вона може бути раніше, якщо надійдуть відзиви», – зауважила речниця.

Кодекси судочинства визначають відзив на апеляційну скаргу як обґрунтування заперечень щодо змісту і вимог апеляційної скарги, у разі необхідності – клопотання особи, яка подає відзив на апеляційну скаргу.

Відсутність відзиву на апеляційну скаргу не перешкоджає перегляду рішення суду першої інстанції.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року. Її загальний наклад – 35 тисяч примірників.

У вересні 2019 року народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку журналіста й історика Вахтанга Кіпіані про «Справа Василя Стуса», бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов Медведчука. Суд зобов’язав Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів «Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса» інформацію про особу Медведчука.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Столиця Шляхта

Vivat очікує, коли призначать розгляд апеляції на рішення суду про книгу «Справа Василя Стуса»

У видавництві Vivat очікують на призначення дати розгляду апеляції на рішення Дарницького суду про те, що з книжки Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» слід видалити інформацію про особу тодішнього адвоката Стуса, а нині народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука.

«Ми подали апеляцію у вівторок 24 листопада. Ми не знаємо дати розгляду, нас ще не попередили. Ми очікуємо, коли буде призначено судове засідання, але поки що не було інформації», – повідомили Радіо Свобода у видавництві.

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року.

У вересні 2019 року народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук заявив, що просить суд заборонити книжку журналіста й історика Вахтанга Кіпіані про «Справа Василя Стуса», бо та містить «висловлювання, які не відповідають дійсності». Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд Києва частково задовольнив позов Медведчука. Суд зобов’язав Кіпіані і видавництво Vivat видалити з книжки із розділів «Кримінальна справа №5. Книга життя і смерті Василя Стуса» та «Чи вбивав адвокат Медведчук поета Василя Стуса» інформацію про особу Медведчука.

Віктор Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Столиця Шляхта

ДСНС попереджає водіїв про можливі проблеми з рухом через мокрий сніг і дощ в останній день осені

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій України повідомили, що погодні умови в останній день осені в Україні можуть призвести до порушень руху транспорту на окремих ділянках доріг та вулиць.

«30 листопада в Одеській, вдень і в Миколаївській, Кіровоградській, Черкаській та Полтавській областях значний мокрий сніг та дощ, налипання мокрого снігу, подекуди ожеледь; на півдні та сході пориви вітру 15-20 м/с. На дорогах країни, крім південного сходу, подекуди ожеледиця. (І рівень небезпечності, жовтий)», – повідомляє ДСНС.

Синоптики також попереджають, що 30 листопада – 1 грудня в більшості областей температура поступово знизиться на 2-5°. Очікується переважно -1-3 вночі та -1+1 вдень.

Столиця Шляхта

У Дніпрі від COVID-19 помер багаторічний кореспондент Радіо Свобода Геннадій Сахаров

У Дніпрі на 76-ому році життя від коронавірусної хвороби помер громадський діяч і журналіст Геннадій Сахаров, багаторічний кореспондент Радіо Свобода. Про його смерть повідомив голова Дніпровського товариства політичних в’язнів і репресованих Іван Дремлюга. Цю ж інформацію він підтвердив згодом Радіо Свобода.

Як передає кореспондент Радіо Свобода, росіянин за походженням, Генадій Сахаров був одним і тих, хто боровся за незалежність України.

У 1980-90-ті брав активну участь у громадсько-політичній роботі – стояв біля витоків Народного Руху в Дніпрі, піднімав у місті перший синьо-жовтий прапор.

Читайте також: «Урок був такий: ніколи не здаватись» – учасник першого підняття синьо-жовтого прапора в Дніпрі

З 1991 по 2006 роки працював кореспондентом Радіо Свобода в Дніпрі. Друзі згадують його як сміливого, відповідального, компетентного журналіста.

«Саме він для мене був прикладом, та й залишається прикладом справжнього журналіста і журналістської порядності», – написав на своїй сторінці у фейсбуці Олег Ростовцев.

Сахаров був учасником і висвітлював події Помаранчевої революції та Революції гідності, зокрема брав участь в акціях протесту на захист свободи слова.

Планується, що прощання із журналістом відбудеться наступного тижня.

Столиця Шляхта

Штаб ООС зафіксував дев’ять порушень режиму тиші на Донбасі в суботу

Російські гібридні сили дев’ять разів порушили режим припинення вогню в зоні бойових дій протягом дня 28 листопада, повідомляє штаб Операції об’єднаних сил.

«Вогнем із великокаліберного кулемета противник намагався спровокувати наших воїнів неподалік Луганського. Дві ворожі провокації із застосуванням ручного протитанкового гранатомета та стрілецької зброї відмічено поблизу Південного. Ще чотири порушення режиму припинення вогню задокументовано у районі населеного пункту Водяне. На цій ділянці впродовж доби противник застосовував міномети калібру 120 міліметрів і 82 міліметри, вів вогонь з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї», – йдеться в зведенні.

Також у штабі повідомляють, що увечері з боку окупованої Ужівки бойовики дистанційно мінували позиції українських військових в напрямку Водяного забороненими мінами ПОМ-2.

Читайте також: «Нам кажуть, що політика не для воїнів, але воїни є політиками» – боєць Правого сектору «Дана»

«Окрім того, на Приазов’ї задокументовано проліт безпілотного літального апарату противника типу «квадрокоптер» із перетином лінії розмежування. Українськими засобами радіоелектронної боротьби ворожий безпілотник було подавлено», – додають у пресслужбі.

За даними штабу, ніхто з особового складу не постраждав внаслідок бойових дій 28 листопада. З початку доби порушень режиму тиші не фіксували.

Незаконні збройні угруповання через підконтрольні їм ресурси не визнавали порушень зі свого боку, натомість звинуватили Збройні сили України в обстрілах окупованих територій протягом попередньої доби.

Із 00:01 27 липня на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню».

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

Столиця Шляхта

У Львові вшанували роковини Голодомору

Сьогодні у Львові у День пам’яті жертв Голодоморів 19210-1922, 1932-1933, 1946-1947 років на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбулась екуменічна панахида і хвилиною мовчання згадали невинних жертв. Львів’яни запалили лампадки.

«Найважливіше це пам’ять. Ми маємо пам’ятати те, що було в минулому і якщо це трагічні сторінки, як Голодомор, ми маємо робите все, щоб це не повторити. Ми маємо говорити з дітьми про Голодомор, казати про те, що померли діти, що ми маємо про них пам’ятати, що ми робимо добрі справи для тих, які потребують», – заявив почесний консул Канади у Львові, педагог Оксана Винницька-Юсипович.

Юсипович започаткувала з львівськими вчителями традицію з Канади: учні у День вшанування Голодомору виготовляють паперові синьо-жовтні незабудки з написом про Голод 1932-1933 років і роздають їх людям на вулицях, а також їх наклеюють на мапі, де був Великий Голод.

У Львові проживає 89 людей, які пережили Голодомор 1932−1933 років. З міського бюджету їм виплатили одноразову матеріальну допомогу в розмірі тисячі гривень.

Пам’ять жертв голодоморів в Україні вшановують щороку в четверту суботу листопада. Цього року він припадає на 28 листопада.

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

 

Столиця Шляхта

Фоторепортаж: у Києві вшанували пам’ять жертв Голодомору

Щороку в останню суботу листопада українці вшановують мільйони загиблих у часи голоду 1921–1923, 1932–1933 та 1946–1947 років. Голодомор 1932–33 років визнано геноцидом українського народу

Столиця Шляхта

«Інтернат» Сергія Жадана вийшов італійською

Роман українського письменника Сергія Жадана «Інтернат» вийшов у світ італійською мовою. Твір у перекладі Джованни Броджі та Мар’яни Прокопович накладом у понад півтори тисячі примірників випустило римське видавництво Voland Edizioni, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Книжка під заголовком Il Convitto з’явиться в італійських книгарнях вже на початку грудня.

В Італії «Інтернат» Жадана став першим перекладеним художнім твором про українсько-російську війну на Донбасі, зазначають видавці та перекладачки.

Післямову до роману написала одна з перекладачок, відома літературознавиця-славістка Джованна Броджі.

За її словами, розповідь про збройний конфлікт на сході України зацікавить італійського читача, хоча для повного розуміння тексту слід мати бодай мінімальну політичну і навіть літературну обізнаність.

«Безумовно, це не є традиційна книжка про війну, як хтось може стереотипно уявляти сторони конфлікту, де відомо, хто проти кого воює. Тут немає чіткого поділу на поганих і хороших. Так, у творі присутня війна, однак головна тема роману – не війна сама по собі, а спільна людська трагедія, яка стосується усіх», – зазначила Броджі у коментарі Радіо Свобода.

Одним із проблематичних моментів перекладу книжки Жадана став вибір заголовку італійською мовою, ділиться підсумками річної перекладацької роботи науковиця Джованна Броджі.

За її словами, нелегко було знайти точний італійський відповідник українському «інтернат», адже цією метафорою письменник говорить про невпорядкованість і загубленість українського суспільства, що пов’язане і з радянським минулим, і це італійському читачеві непросто зразу зрозуміти. Власне, у післямові до роману, каже Броджі, вона намагалася пояснити ширше український контекст подій, описаних часто метафорично у Жадана.

Презентаційний тур був запланований на грудень, але через пандемічні обмеження презентація Il Convitto відбулася 28 листопада онлайн за сприяння Італійської асоціації українських студій (AISU ), яка об’єднує науковців та публіцистів-дослідників україністики.

Сергій Жадан під час онлайн презентації зауважив, що переклад саме цього роману для нього є особливим, бо «Інтернат» розповідає про українсько-російську війну, що триває 7-й рік.

«Я перечитував класичні воєнні романи Гемінгвея і Ремарка. Ясно, що кожна війна страшна і несправедлива, але якісь речі є актуальними для будь-якої війни. А саме відчуття відчаю, несправедливості було актуальним для Італії часів Першої світової війни, описаної у творі «Прощавай, зброє!», так само це актуально для нинішньої ситуації в Україні», – сказав письменник.

Роман Сергія Жадана «Інтернат» став третьою його книжкою, перекладеною і надрукованою видавничим домом Voland Edizioni. Раніше у цьому видавництві вийшли у світ роман «Ворошиловград» (La strada del Donbas) (2016) і збірка прозових історій і віршів «Месопотамія» (2018). 

Ще раніше, 2008 року, в Італії у перекладі Лоренцо Помпео надрукували книжку Depeche Mode. За спостереженнями місцевих літературознавців і видавців, з українських сучасних прозаїків Сергій Жадан нині найбільш популярний в Італії. Останніми роками він кілька разів відвідував країну для участі у книжкових форумах і презентації своїх книжок місцевій публіці.

Літературні вечори із Жаданом збирають повні зали шанувальників його творчості й активної громадської діяльності.

Столиця Шляхта

У Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Голодомору

У Запоріжжі відбулася акція вшанування пам’яті загиблих під час Голодомору 1932–33 років. Її учасники поклали квіти до пам’ятника жертвам Голодомору , встановленого на центральному проспекті міста.

«Яблука дітям принесла. Я думаю, що вони дивляться на нас, і ми за них проживаємо життя. Мама мені з дитинства розповідала про Голодомор. Ми завжди знали, що він був. Коли люди сміялися, говорили, що його не було, я завжди знала, що голод був. Мама більше розповідала про 46-47-ий роки, а про 32-33-ій завжди у сім’ї пошепки розповідали», – каже учасниця акції на ім’я Наталя.

 

Окрім квітів, запорожці також несли до пам’ятника жертвам Голодомору лампадки з запаленими свічками, хліб, різну випічку та зерно пшениці.

В акції вшанування жертв Голодомору у 1932–33 роках взяли участь близько сотні містян. Серед них представники обласної та міської влад, священники різних конфесій, бійці місцевих частин Національної гвардії, активісти, волонтери та ветерани війни на Донбасі.

Також уподовж дня окремі городян несли квіти та солодощі до будівлі колишнього будинку немовляти, де, за а даними істориків, у роки Голодомору померли майже 800 дітей.

 

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. Наразі Голодомор визнали геноцидом 24 країни світу, а ще в низці країн – органи влади їхніх окремих територіальних одиниць.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

Пам’ять жертв голодоморів в Україні вшановують щороку в четверту суботу листопада.

Столиця Шляхта

У Дніпрі просто неба показали страви років Голодомору

У центрі Дніпра активісти організації «Пласт» показали страви, які змушені були їсти українські селяни, аби вижити в Голодомор.

У рамках акції «Їдло 1932-1932» вони створили інсталяцію – стіл із «наїдками». Серед страв, які приготували «пластуни», були млинці з кормового буряка та ріпака, з картопляного лушпиння та качанів кукурудзи, з перетертої кори дерев. Охочі могли спробувати.

За словами співорганізаторки акції Ірини Трифунтової, рецепти цих страв брали зі спогадів, записаних від свідків Голодомору.

«Ми хочемо привернути увагу насамперед молодого покоління, яке мало що знає про ті події. Ці страви ні з чим не можна порівняти. Воно несолене, смажене просто так, без олії. У млинцях з буряку відчувається трішки смак буряку і гірчинка від ріпаку. Власне, все», – розповіла Трифунтова.

 

Учасники акції також виклали напис «32-33» лампадками.

У цей же час на привокзальній площі, де раніше стояв пам’ятник Григорієві Петровському, відбувся мітинг-реквієм, присвячений пам’яті жертв голодоморів в Україні. У пам’ять про загиблих учасники акції запалили лампадки та свічки. Священики кількох конфесій – УПЦ Київського патріархату, УАПЦ та УГКЦ – відслужили панахиду.

Також у суботу неподалік від Дніпра, на 9-му кілометрі Запорізького шосе, біля Меморіалу жертвам Голодоморів та політичних репресій, відбулось покладання квітів.

За даними істориків, Дніпропетровська область є однією з тих областей, які найбільше постраждали від Голодомору 1932-33 років.

Столиця Шляхта

«Білих хакерів» за гроші просять зламати тестовий застосунок «Дія», щоб визначити вразливе у справжньому

Міністерство цифрової трансформації запустило програму з пошуку вразливостей у застосунку «Дія», повідомив у фейсбуці очільник відомства Михайло Федоров.

«Мінцифри запускає багбаунті (Bug Bounty – пропонована розробниками програма за винагороду із вивчення і визначення помилок у певній продукції – ред.) з пошуку вразливостей у застосунку «Дія» із призовим фондом 1 млн грн. Ми постійно працюємо над посиленням безпеки застосунку. Для нас надзвичайно важливо, щоб користувачі були впевнені в захищеності своїх персональних даних… Плануємо провести багбаунті для білих хакерів з усього світу на платформі Bugcrowd – це одна з найвідоміших міжнародних компаній, що спеціалізується на кібербезпеці та багбаунті-програмах», – повідомив Федоров.

За його словами, нагороди будуть розподілені за 5 категоріями вразливостей – від найменш до найбільш небезпечних.

Читайте також: Мільйон українців використовує оновлений мобільний застосунок «Дія» – Мінцифри

«Чи загрожує багбаунті застосунку «Дія»? Ні. Білі хакери ламатимуть «тестовий застосунок». Ми створимо окреме середовище для пошуку багів, яке не буде містити персональні дані. Зараз фіналізуємо деталі щодо правил багбаунті, умов участі та класифікації типів вразливостей по категоріях. У грудні відкриваємо прийом заявок», – додав посадовець.

Єдиним державним порталом електронних послуг в Україні є сайт і застосунок «Дія». Він вважається ключовим сервісом у проєкті «Держава в смартфоні», що об’єднує послуги, які надає держава громадянам і бізнесу.

Столиця Шляхта

Влада Києва заборонила допуск батьків на новорічні свята у дитсадки і школи

Новорічні свята у дитсадках та школах столиці відбудуться без присутності батьків та гостей. Таке рішення 27 листопада ухвалив міський штаб із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

«Ми всі розуміємо, що епідеміологічна ситуація – складна. І разом ми повинні робити все, аби упередити стрімке розповсюдження вірусу. Тому новорічно-різдвяні свята в закладах дошкільної освіти та в школах столиці відбуватимуться без батьків та запрошених гостей», – прокоментував рішення мер Києва Віталій Кличко.

Він заявив, що сподівається на розуміння з боку батьків та на чітке виконання рішення керівниками шкіл та садочків.

«Свята в навчальних закладах будуть. Але тільки для дітей», – додав Кличко.

Раніше у КМДА закликали дітей та їхніх батьків утриматися від відвідування масових заходів під час різдвяно-новорічних свят. Влада також розглядала можливість взагалі відмовитися від проведення традиційних концертів у школах і дитсадках. Таку пропозицію пов’язували із тим, що у грудні і так спостерігається збільшення захворюваності на грип та ГРВІ, а цього року додався ще й COVID-19.

Столиця Шляхта

Пасажири просять повернути чай та каву: УЗ повідомила про відновлення продажу напоїв у поїздах з 1 грудня

З 1 грудня «Укрзалізниця» поновлює реалізацію чайно-кавової продукції у пасажирських поїздах, повідомляє у п’ятницю пресслужба залізничного перевізника.

«Таке рішення прийнято через численні звернення та побажання пасажирів повернути чай та каву. Зі свого боку «Укрзалізниця» надаватиме послуги відповідно до санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм. Усі напої надаватимуться в одноразовому посуді – гофрованих стаканах місткістю 250 мл. Ціна послуги для пасажирів не зміниться: як і раніше, чай, кава та вода у пляшці (0,5 л) коштуватимуть по 10 грн», – йдеться в повідомленні.

В УЗ кажуть, що, як і раніше, замовити та оплатити напої можна буде при оформленні проїзних квитків онлайн. Продаватимуть у поїздах і іншу продукцію в індивідуальному пакуванні: печиво, вафлі тощо.

Раніше «Укрзалізниця» заявила про активну підготовку до новорічних свят, призначивши низку додаткових поїздів.

Столиця Шляхта

Українському шахісту пропонували зіграти в серіалі «Хід королеви»

Команда міні-серіалу «Хід королеви» стрімінгового сервісу Netflix пропонувала українському шахісту Василю Іванчуку зіграти одну з ключових ролей в проєкті. Про це чемпіон світу з бліцу та швидких шахів розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

За словами львів’янина, його розглядали на роль російського гросмейстера Василя Боргова, який у заключному епізоді серіалу зустрічається за шахівницею з головною героїнею – Елізабет Хармон. Втім, попри інтерес з боку шахіста, роль йому так і не дісталась.

«Мені написали на мейл, що от є така пропозиція – зіграти роль Боргова. З’ясував, що компанія солідна, що дійсно готується такий фільм. Тоді написав – що ви конкретно пропонуєте? Я повинен знати більш-менш обсяг роботи. Пройшов, можливо, тиждень між тим як я отримав лист і відповів на нього. І вони відповіли – перепрошуємо, ми вже знайшли іншого актора на цю роль», – розповів шахіст.

Втім, цим епізодом участь Іванчука в проєкті не обмежилась. Тринадцятий чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров, який був консультантом творців серіалу, вирішив покласти в основу фінальної партії всього серіалу реальний шаховий поєдинок. Йдеться про зустріч Василя Іванчука та американського шахіста Патріка Вольфа, яку вони зіграли у 1993 році(закінчилась внічию – ред.).

Прем’єра міні-серіалу «Хід королеви» відбулася наприкінці жовтня. За чотири тижні він встановив новий рекорд для стрімінгового сервісу Netflix. За цей час міні-серіал, заснований на однойменному романі американського письменника-фантаста Уолтера Тевіса, подивилися 62 мільйони користувачів.

Столиця Шляхта

Українці знову отримали найбільше дозволів на проживання в країнах ЄС – Євростат

Громадяни України у 2019 році отримали найбільше дозволів на проживання в країнах, що входять до Європейського союзу, повідомила у п’ятницю Статистична служба ЄС (Євростат).

Згідно з повідомленням, торік 757 тисяч перших посвідок на проживання дісталося українцям. Громадяни України посідають перше місце за кількістю отриманих дозволів серез усіх осіб, кому вони були видані. Майже чотири з п’яти таких дозволів видала Польща. Зокрема, 87% українців отримали дозвіл для працевлаштування.

На другому місці йдуть громадяни Марокко – їм було видано 133 тис. дозволів, з яких 47% видала Іспанія. На третьому місці – громадяни Індії, яким було видано 131 тис. дозволів, з них 19% у Німеччині.

Загалом у 2019 році в Євросоюзі було видано близько 3 мільйонів перших дозволів на проживання. У порівнянні з 2018 роком це більше на 6% або на 163 тис.

Минулого року найбільша кількість дозволів була видана у зв’язку з працевлаштуванням (41%), а також з родинних причин (27%) та освітніх причин (14%). Інші причини, зокрема й міжнародний захист, склали 18%.

Читайте також: Зеленський: ЄС запевнив, що безвізовий режим для України скасований не буде

Найбільше в Євросоюзі дозволів для працевлаштування видала Польща – 52% або 625 тис., з них 551 тис. дозволів було видано українцям. Франція видала найбільше дозволів для навчання (23% або 90 тис.), Німеччина – дозволів з сімейних причин (21% або 167 тис.).

Це вже четвертий рік поспіль, коли українці отримали найбільше посвідок на проживання в ЄС.

Столиця Шляхта

У Києві за 11 місяців уклали на 34% менше шлюбів в порівнянні з минулим роком – Кличко

У Києві у січні-листопаді уклали на 34 відсотки менше шлюбів, ніж за цей де період минулого року. Про це на брифінгу заявив мер Києва Віталій Кличко.

Втім, як зазначив мер, кількість розлучень за цей період також скоротилася – на 19%.

Раніше у Міністерстві юстиції повідомили Радіо Свобода, що кількість зареєстрованих в Україні шлюбів за час дії карантину в 2020 році зменшилася майже на третину порівняно з таким же періодом 2019 року.