Showing: 1 - 25 of 142 RESULTS
Столиця Шляхта

ДБР заявляє про затримання високопосадовця Державної фіскальної служби за хабар

Оперативники Державного бюро розслідувань затримали керівника Головного управління протидії економічним правопорушенням ДФС України за спробу отримати частину хабаря в 200 тисяч доларів – про це пресслужба ДБР повідомила 29 жовтня.

Як зазначають у бюро, затримання відбулося, коли посадовець ДФС отримував половину суми.

«За попередньою інформацією, посадовець вимагав від керівника одного з фармпідприємств 200 000 доларів США за повернення вилучених під час обшуку документів та закриття кримінального провадження», – йдеться в заяві.

Ім’я затриманого ДБР офіційно не повідомляє.

Досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні керує Офіс генерального прокурора.

У Державній фіскальній службі поки що публічно не коментували заяви про затримання.

Столиця Шляхта

165 людей перетнули КПВВ «Станиця Луганська» за день – ДПСУ

165 людей перетнули лінію розмежування на Донбасі через контрольно-пропускний пункт «Станиця Луганська». Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії повідомив пресофіцер Державної прикордонної служби України у складі Операції об’єднаних сил Ігор Лизогуб. За його словами, людей пропустили згідно з окремим рішенням командувача ООС.

«Командувачем було прийнято рішення щодо пропуску людей, які мають реєстрацію на тимчасово окупованій території. Від моменту прийняття рішення 655 чоловік прослідувало в бік окупованого Луганська. Зокрема, сьогодні, станом на 16:45 165 чоловік також змогли пройти в бік ОРДЛО», – зазначив речник.

Читайте також: Україна відкриває нові шляхи до Луганська. Як вони працюватимуть (рос.)

КПВВ «Станиця Луганська» – наразі єдиний пункт пропуску на лінії розмежування в Луганській області. Він пішохідний. Його закрили з 15 жовтня через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 на тимчасово окупованій території Луганщини.

Громадяни можуть перетинати лінію розмежування в Станиці Луганській лише за окремим рішенням командувача української воєнної Операції об’єднаних сил. Таке рішення може бути ухвалене, «виходячи з документально підтверджених життєво важливих обставин соціально-гуманітарного характеру».

 

Столиця Шляхта

Голова КСУ Тупицький відреагував на розслідування «Схем» щодо придбання землі в окупованому Криму

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький підтвердив інформацію, оприлюднену журналістами програми «Схеми», про те, що він не задекларував землю в Криму, власником якої став після анексії за законами Росії.

«Коли я прочитав матеріал, я сам по собі подякував їм за об’єктивність», – заявив Тупицький.

За словами Тупицького, правочин відбувся у 2018 році. «Чого я не вніс його в реєстр? Я до цього часу не знаю, як це зробити. Я не визнаю Крим російським, – заявив він. – Єдина, напевно, моя провина, що я не звернувся до органів НАЗК, щоб вони мені роз’яснили, як це мені зробити».

Журналісти на брифінгу запитали голову КС, чи не вбачає він проблеми у тому, що оформив землю в Криму за законами Російської Федерації, чим фактично визнав її юрисдикцію в Криму.

«Ні, нічого не вбачаю», – відповів Тупицький. І додав: «А що мені потрібно було робити? Подумайте вдома, потім зустрінемось».

Голова КСУ також зауважив: «Давайте говорити так: є постанова – десь Кабміну чи… – що не визнає Україна правочинів, здійснених на території Криму. Але навіть, якщо це так, скажімо, якщо це конституційно, то просто Україна не визнає – цей правочин нікчемний сам по собі. Але це не кримінал. Він просто не визнається».

Окремо він розповів про те, що проти нього в РФ введені економічні санкції та розпочате кримінальне провадження.

Загалом Тупицький підкреслив: «Я готовий відповідати, якщо десь помилки якісь я допустив, то я готовий їх виправляти. Ми ж живемо у цивілізованому світі. Якщо помилки, які порушують закон, то за них також треба нести відповідальність. Це аксіома».

При цьому для українських посадовців законодавчо встановлені обмеження «на взаємодію з незаконними органами, створеними на тимчасово окупованій території», пояснює юрист, член Громадської ради доброчесності Роман Маселко.

«Суддя не має права вступати у будь-які відносини з окупаційною владою. Адже є стаття 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», і він як представник судової влади повинен дотримуватись позиції, що ці органи незаконні і купувати там якесь майно означає визнання їх легітимності», – розповів Роман Маселко. І

Юрист додає: «Окрім того, відповідно до Кодексу суддівської етики, суддя зобов’язаний і у професійному, і у особистому житті демонструвати поведінку, яка підтримує довіру до судів та утримуватись від дій, які можуть завдати шкоди авторитету правосуддя. Очевидно, що придбання у 2018 році майна в Криму за законодавством окупантів є негідним вчинком для судді Конституційного суду, а отже, містить ознаки проступку, несумісного зі статусом судді. За таке його можна звільнити, правда, це може зробити лише Конституційний суд двома третинами голосів».

Юрист, який спеціалізується на питаннях прав людини у Криму Сергій Заєць пояснює, що закони України вимагають оформлення таких правочинів за законодавством України на материковій частині України.

«Не дотримавшись вимог закону України про окуповані території, який вимагає оформлення цього правочину згідно з вимогами законодавства України на материковій частині України, він уникає вимог про декларування істотної зміни майнового стану, хоча фактично майновий стан покращився. Цим самим він надсилає суспільству меседж, що не дотримуватися приписів – це нормально. Бо якби правочин було укладено відповідно до законодавства України, то майно мало б бути задекларованим», – каже Сергій Заєць.

Раніше журналісти програми «Схеми» розповіли, що голова Конституційного суду Олександр Тупицький у 2018 році став власником земельної ділянки у селищі Кореїз Автономної республіки Крим, оформивши договір купівлі-продажу за російським законодавством, але не відобразив інформацію про це у своїй декларації про майно та доходи. При цьому під головуванням Тупицького судді КСУ 27 жовтня проголосували за визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації і скасували її.

Олександр Тупицький ще до анексії Криму Росією в 2014 році володів маєтком та землею під ним у Кореїзі неподалік Ялти. Але у 2018 році він розширив свої володіння, оформивши ще одну ділянку біля будинку у свою власність. Про це свідчить офіційний документ, отриманий «Схемами» з Єдиного держреєстру нерухомості Російської Федерації. У липні 2018 року Олександр Тупицький (на той момент він був заступником голови КСУ) оформив договір купівлі землі площею 126 кв. м. у громадянина Росії Володимира Рисятова. У деклараціях Тупицького ані за 2018 рік, ані за 2019 рік немає згадки про те, що він став власником ще одного об’єкту нерухомості.

Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації – це порушення, визначене статтею 366-1 Кримінального кодексу України. Саме цю статтю 27 жовтня Конституційний суд України на чолі з Олександром Тупицьким визнав такою, яка не відповідає Конституції України.

Окрім того, договір купівлі-продажу землі у Криму Тупицький оформив за законодавством Російської Федерації, його засвідчила Федеральна служба державної реєстрації, кадастру і картографії Росії.

«Схеми» розшукали продавця ділянки. Володимир Рисятов повідомив, що Олександр Тупицький його сусід у Кореїзі – їхні вілли розташовані поруч. «Неправильно були розмежовані ділянки», – розповів Рисятов. І пояснив, що вони з Тупицьким домовились оформити угоду купівлі-продажу за російським законодавством, хоча по факту «продажу не було».

«Там ніякого продажу, нічого там не було. Продаж-то ми оформили договором, але ця земля була не моя. Ось так я скажу», – розповів він.

При цьому юристи пояснюють, що якщо суддя отримав у свою власність землю від іншої особи безкоштовно, за антикорупційним законодавством це може трактуватись як незаконний подарунок.

«Обов’язковою умовою договору купівлі-продажу є сплата покупцем ціни за отриманий товар. Якщо ж земля суддею отримана безоплатно – то в розумінні антикорупційного законодавства безоплатне одержання майна є подарунком. Судді заборонено отримувати подарунки від третіх осіб. За це передбачена адміністративна відповідальність», – розповів Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» та заступник голови громадської ради при НАЗК.

При цьому, за даними директора агентства нерухомості «Статус» (Ялта) Едуарда Кісса, ринкова вартість однієї сотки землі у Кореїзі коливається від $5 тис до $15 тис.

«Схеми» звернулися до голови КСУ з проханням надати коментар щодо його майна. У пресслужбі КСУ заявили, що «усі відомості про майно, яке є у володінні та користуванні голови КСУ Олександра Тупицького, містяться у його щорічній декларації».

Столиця Шляхта

Родина голови внутрішньої безпеки СБУ придбала квартиру в елітному ЖК в 4 рази дешевше від ринкових цін – «Схеми»

Родина начальника Управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова придбала 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва в чотири рази дешевше від ринкових цін. Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший») – «Таємний кадр СБУ: Alter Ego Наумова». Журналісти виявили, що ця квартира, а також маєток під Києвом, оформлені на його матір, але користується ними сам високопосадовець СБУ. При цьому, підкреслюється у розслідуванні, інформація про керівника Управління внутрішньої безпеки та його статки, згідно з офіційною відповіддю спецслужби, належить до категорії «з обмеженим доступом». Водночас юристи підтверджують, що купівлю квартири у кілька разів дешевше від ринкової вартості можна розцінювати як неправомірне отримання подарунку у розумінні закону «Про запобігання корупції».

Від власних джерел у Міністерстві юстиції «Схеми» отримали копію договору про передачу матері Андрія Наумова Ірині влітку 2019 року майнових прав на 3-кімнатну квартиру площею більше ніж 100 квадратних метрів у житловому комплексі Alter Ego у Печерському районі Києва. Вона придбала ці права за 1 мільйон 191 тисячу 300 гривень.

Водночас, підкреслюють журналісти, апартаменти такою площею згідно з цінами від забудовника у 2019–2020 роках у цьому ЖК коштують від майже 4,5 мільйонів гривень до 5,5 мільйонів.

«Тобто Ірині Наумовій житло в Alter Ego обійшлось щонайменше в 4 рази дешевше. Чи могла вона самостійно придбати коштовне майно? Відповідно до реєстру юридичних осіб, свого бізнесу вона вже більше ніж 10 років як не має, з соцмереж видно, що жінка займається майструванням ляльок», – мовиться у розслідуванні.

«Схеми» зафіксували, що Андрій Наумов користується цією квартирою. Знімальна група кілька разів помічала Mercedes із номерами прикриття, який заїжджав і виїжджав з підземного паркінгу ЖК.

В один із днів, 9 жовтня, знімальній групі вдалось зафіксувати його пасажира – ним виявився сам Андрій Наумов.

Майнові права на квартиру мати високопосадовця СБУ купила у бізнесмена Костянтина Ученика, який придбав їх у забудовника на етапі інвестування у 2016 році за суму майже в 1 мільйон 190 тисяч гривень. І теж, схоже, за заниженою вартістю, зазначають журналісти. Цей будинок був зведений на землях, які перебували у власності Генпрокуратури. На момент купівлі Костянтином Учеником квартири в цьому ЖК за заниженою вартістю сам Наумов був одним із керівників управління матеріально-технічного забезпечення ГПУ.

«Якщо орієнтуватись на ціни 2016 року, коли він здійснив купівлю, то апартаменти схожого метражу мали би обійтись йому у суму більше від 3 мільйонів гривень. Тобто, незважаючи на зростання цін на житло і беручи до уваги лише зміну курсу валют, на перепродажу майнових прав за 3 роки він не тільки не заробив, а навіть втратив більше від 3 тисяч доларів», – підрахували журналісти.

Згідно з даними реєстру юросіб, Костянтин Ученик – бізнесмен, раніше очолював із десяток будівельних фірм. Дві з них пов’язані із колишнім очільником СБУ, а нині бізнесменом Валерієм Хорошковським.

Одна з них – ТОВ «Маяк-Вестдом», яку Ученик очолює і досі, – регулярний фігурант розслідувань правоохоронців – зокрема, податківців та поліції.

Юристи підкреслюють: на момент купівлі квартири посада, яку обіймав Наумов, – керівника державного підприємства у Чорнобильській зоні відчуження, – підпадала під дію антикорупційного законодавства і належала до посад з високим корупційним ризиком.

«По суті, різниця між ринковою вартістю і заниженою ціною – це вже є пільга додаткова, тобто держслужбовець не має права таке отримувати. Тому придбання апартаментів, оформлених на близьку особу, зі значною знижкою у розумінні закону «Про запобігання корупції» може бути розцінено як незаконне одержання подарунку через близьку особу. За це чинним законодавством передбачена адміністративна відповідальність», – аналізує заступник голови Громадської ради при НАЗК Сергій Миткалик.

Як виявили журналісти, Наумов користується ще одним родинним майном – будинком у селищі Гребінки Київської області. Біля нього «Схеми» фіксували той самий мерседес, який заїжджав та виїжджав з паркінгу ЖК на Печерську. А біля автомобіля – особу, за статурою схожою на Андрія Наумова.

На його матір у Гребінках оформлені три земельні ділянки на березі річки Протока загальною площею півтора гектара. На них, згідно з даними з реєстру, зведений один будинок, водночас зйомка з повітря виявила, що на території – два будинки.

Тут, у Гребінках, ймовірно, мешкає цивільна дружина високопосадовця СБУ Анна Ревенко, яка публікує звідси пости у соцмережах. Також протягом 2014–2016 років вона працювала у компанії «Маяк-Вестдом» бізнесмена Ученика, який за заниженою вартістю продав квартиру матері Наумова.

У 2019 Анна Ревенко придбала одразу дві машини – вантажний Volkswagen Crafter та позашляховик Toyota Rav4 2018 року випуску. Їхня сумарна вартість, відповідно до цін з оголошень про продаж подібних авто, коливається від майже 1 мільйона 200 тисяч до 1 мільйона 340 тисяч гривень.

Згідно з даними джерел «Схем» у податковій, загалом, починаючи з 2011 року, Анна Ревенко заробила трохи більше ніж 400 тисяч гривень – разом зі стипендіями та соцвиплатами. Тобто, виходить, офіційних доходів Ревенко вистачило би лише на оплату третини від сукупної вартості придбаних автомобілів, мовиться у розслідуванні.

Андрій Наумов особисто відмовився відповідати на запитання «Схем». Не надали відповідей щодо його майнового стану і в пресслужбі СБУ. Бізнесмен Костянтин Ученик також не захотів спілкуватися з журналістами.

Управління внутрішньої безпеки СБУ, яке очолює Наумов, з-поміж інших функцій має виявляти правопорушення самих співробітників спецслужби. Це один із найзакритіших підрозділів. Положення про нього засекречене, а у відповідь на прохання «Схем» ознайомитись із трудовою біографією та відзнаками його керівника в СБУ зазначили, що така інформація належить до категорії «з обмеженим доступом».

Лише нещодавно, 14 жовтня, інформація про те, хто обіймає посаду керівника управління внутрішньої безпеки СБУ, стала публічною : Володимир Зеленський своїм указом присвоїв Андрієві Наумову військове звання бригадного генерала.

Відповідно до останньої декларації за 2019 рік – до початку роботи в СБУ, – Наумов не має власної нерухомості, орендує службове житло і зберігає заощадження готівкою та у банку. Вступ на зазначену посаду посаду в СБУ дозволив Наумову не показувати декларацію.

У середині жовтня безпековий комітет Верховної Ради погодив до першого читання президентський законопроєкт про реформування СБУ, який не тільки залишає шанс на цілковите засекречення декларацій, але й збільшує і без того широкі повноваження СБУ, твердять юристи.

28 жовтня НАЗК закрив доступ до Єдиного державного реєстру декларацій. Це зроблено на виконання рішення Конституційного суду від 27 жовтня, який, зокрема, визнав неконституційним положення щодо відкритого доступу громадян до цього реєстру. Судді КСУ також проголосували за визнання неконституційною статті про кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації і скасував її.

Столиця Шляхта

В Україні оголосили штормове попередження через тумани, у Карпатах – дощі з мокрим снігом

В Укргідрометцентрі повідомили про погіршення погодних умов найближчими днями в Україні і оголосили штормове попередження через тумани найближчої доби.

«Вночі та вранці 30 жовтня в Україні, крім західних областей, туман, видимість 200-500 м (I рівень небезпечності, жовтий). Погодні умови можуть призвести до порушення руху транспорту на окремих ділянках доріг і вулиць. Водії будьте уважні та обережні на дорогах», – йдеться в повідомленні.

Поза тим, до 31 жовтня у більшості районів східних областей ще утримається надзвичайний рівень пожежної небезпеки.

За даними синоптиків, у п’ятницю, 30 жовтня, у західних і східних, удень також у Вінницькій та більшості північних областей місцями невеликий дощ (уночі на Закарпатті та в Карпатах помірний дощ, на високогір’ї з мокрим снігом); на решті території без опадів. Вітер змінних напрямків, 3-8 м/с. Температура вночі 5-10°, вдень 9-14°, в південних областях до 17°; в Карпатах протягом доби 0-5° тепла.

У Києві вночі та вранці без опадів, туман, удень місцями невеликий дощ. Вітер змінних напрямків, 3-8 м/с. Температура вночі 6-8°, вдень 10-12°.

За даними Центральної геофізичної обсерваторії, в Києві 30 жовтня найвища температура вдень була 18,3° в 2013 році, найнижча вночі -16,7° у 1920 році.

 

Столиця Шляхта

Аварію на водогоні біля Слов’янська усунули – ОДА

Співробітники комунального підприємства «Вода Донбасу» закінчили ремонтні роботи на Другому Донецькому водогоні, через яку кілька населених пунктівз залишилися без водопостачання, повідомляє Донецька обласна державна адміністрація.

За заявою, зварювальні роботи на місці прориву закінчилися о 10:15 ранку 29 жовтня.

«Фахівці КП «Компанія «Вода Донбасу» завершили ремонтні роботи на ділянці Другого Донецького водогону поблизу міста Слов’янськ, розпочалося наповнення водогону», – йдеться в повідомленні.

Вранці 29 жовтня Донецька ОДА повідомила про аварію на Другому Донецькому водогоні, через що п’ять населених пунктів залишилися без водопостачання повністю або частково.  

Адміністрація області нагадала, що Другий Донецький водопровід є головним джерелом водопостачання для Слов’янська, Краматорська, Дружківки, Костянтинівки, а також прилеглих сіл і селищ. За даними ОДА, 20 кілометрів водопроводу потребують заміни.

Столиця Шляхта

Нацрада призначить перевірки телеканалам, які транслювали агітацію в день тиші

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначить перевірки телеканалам, які транслювали політичну агітацію в день тиші – про це регулятор повідомив 29 жовтня за підсумками засідання робочої групи, яке відбулося напередодні.

За висновками членів Нацради, в ефірі кількох інформаційних каналів у період з 17 по 25 жовтня були порушення виборчого законодавства, в тому числі і в день тиші – 24 жовтня, а також у день голосування, коли будь-яка агітація заборонена.

«Порушень у день тиші вже давно не спостерігалося у вітчизняному просторі, зауважили члени робочої групи, і це один із найбільш негативних моментів, на яких треба наголосити», – йдеться в повідомленні Нацради.

За висновками ради, сюжет, де народний депутат Ілля Кива висловлював підтримку кандидату на посаду міського голови Києва Олександру Попову, транслювався в день виборців в ефірі каналів «112-Україна», «Z ZIK», «NEWSONE». При цьому «Z ZIK», як зазначають у регуляторі, припинив включення, вказавши на порушення норм виборчого законодавства.

Читайте також: Верховна Рада не збирається надалі позбавляти журналістів акредитації – керівниця пресслужби

«Поширення агітаційних матеріалів у день волевиявлення громадян є порушенням строків агітації, передбачених статтею 52 Виборчого кодексу України.  Двом ліцензіатам Національної ради – «112-Україна» і «NEWSONE» – буде призначено позапланові перевірки», – заявляє пресслужба ради.

Серед інших ознак порушень, які виокремлює Нацрада – поширення прихованої агітації, недотримання порядку розміщення політичної реклами, оприлюднення неповних результатів соціологічних досліджень.

За повідомленням, робоча група ухвалила повідомити про виявлені порушення Центральну виборчу комісію, і вказала ліцензіатам на неприпустимість такий дій надалі.

Також Нацрада вказала на порушення в трансляції каналу «НАШ», який нібито не дотримався вимог щодо маркування політичної реклами. Телеканалу також призначили перевірку через один із таких епізодів.

Читайте також: Президент Туреччини позивається до французького журналу Charlie Hebdo

«Недотримання журналістських стандартів, незаконна політична агітація – вони в цілому руйнують довіру до медіа, і ми втрачаємо не лише глядачів, ми втрачаємо й виборців. Підтвердженням цьому є така низька явка, яка була на цих виборах. Тому що, коли замість достовірних фактів люди отримують завуальовані меседжі, вони змінюють своє ставлення і відповідно стають пасивними», – цитує пресслужба одного з членів ради Максима Онопрієнка.

Згадані канали наразі не коментували цієї заяви.

26 жовтня керівниця місії спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ в Україні Інгібйорнг Сольрун Гісладоттір заявила, що приватні медіа «не змогли неупереджено та збалансовано висвітлювати події виборчого процесу, а також всю діяльність кандидатів».

В Україні 25 жовтня відбулися місцеві вибори. Українці обирали депутатів місцевих рад, селищних, сільських і міських голів. Явка склала близько 37%.

Столиця Шляхта

Очільник Мінкульту назвав важливим рішення уряду про фінансування «патріотичних серіалів» із COVID-фонду

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко назвав «очікуваними новинами для кіноіндустрії» і «важливим» рішення уряду від 28 жовтня про те, що окремі етапи виробництва «патріотичних телесеріалів» реалізовуватимуться за державний кошт, а саме з Фонду боротьби із поширенням COVID-19.

«Учора (28 жовтня – ред.) Кабінет міністрів підтримав ініційовану #МКІП постанову, яка погоджує порядок і дозволяє оголосити пітчинг патріотичних серіалів. Звертаю увагу, що 100 млн. грн. на проведення конкурсу заплановано ще з літа в рамках 1 млрд. грн. інституційної підтримки сфери культури. Тобто мова не йде про нові чи додаткові кошти», – заявив Олександр Ткаченко.

Він пояснив, що на його думку, це важливо, бо «спрощує телевізнийкам роботу над проєктами за рахунок державного фінансування».

«Робота потрібна усім, а дуже складний час для кіноіндустрії нікуди не минув. Особливо для людей, які працюють у сфері, і через довготривалу відсутність системних зйомок просто живуть у стані простою.  Потрібно продовжувати розвивати український телевізійний продукт, залучаючи до цього талановитих митців. З українськими акторами та про українські наративи. Тримаємо це у фокусі, бо популяризація ринку вітчизняного контенту особливо важлива для безпеки в інформаційному просторі», – сказав міністр.

Він додав, що міністерство незабаром зможе розпочати конкурсний відбір з «пошуку проєктів патріотичного спрямування».

28 жовтня уряд на засіданні схвалив проєкт постанови «Про внесення змін до пункту 9 Порядку використання коштів для здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-Co V-2». Документ, зокрема, дозволяє використовувати бюджетні кошти на покриття витрат на реалізацію окремих періодів виробництва «телевізійних серіалів патріотичного спрямування».

Міністерство фінансів України днями повідомило, що із Фонду боротьби з COVID-19 вже витрачено 52% коштів або 34,1 мільярда гривень із загалом 66-ти мільярдів

Столиця Шляхта

П’ять населених пунктів на Донбасі залишилися без води – ОДА

П’ять населених пунктів Донецької області залишилися без водопостачання через прорив на Другому Донецькому водопроводі, повідомляє Донецька обласна державна адміністрація 29 жовтня.

Аварійні ремонтно-відновлювальні роботи тривають біля міста Слов’янськ.

«Фахівці комунального підприємства «Компанія «Вода Донбасу» приступили до ремонту магістрального водоводу діаметром 1400 міліметрів вранці 28 жовтня. Наразі припинено водопостачання п’ятьох населених пунктів (з них три частково) – місто Костянтинівка (частково), місто Дружківка (частково), село Петрівка, селище міського типу Щербинівка (частково) та селище міського типу Новгородське Торецької міської ради (усього – 75401 особа/39720 абонентів)», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Представниця ОБСЄ: переговори в політичній підгрупі ТКГ з врегулювання на Донбасі не просуваються

Як зазначають у ОДА, причиною прориву стала тріщина довжиною 25 сантиметрів. Станом на 8 ранку триває відкачування води на місці прориву. Очікують, що ремонт буде завершений протягом поточної доби.

Адміністрація області нагадує, що Другий Донецький водопровід є головним джерелом водопостачання для Слов’янська, Краматорська, Дружківки, Костянтинівки, а також прилеглих сіл і селищ. За даними ОДА, 20 кілометрів водопроводу потребують заміни.

Столиця Шляхта

Представниця ОБСЄ: переговори в політичній підгрупі ТКГ з врегулювання на Донбасі не просуваються

Переговори в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи знову не просуваються, заявила спеціальна представниця голови ОБСЄ в Україні та ТКГ посолка Гайді Ґрау. Про це вона заявила увечері 28 жовтня за результатами чергової зустрічі ТКГ та її робочих підгруп, яка відбулася відеозв’язком.

За оцінками Ґрау, загальна динаміка виконання припинення вогню «триває і має позитиний ефект на життя цивільних у зоні конфлікту».

«Протягом трьох місяців, кількість порушень залишається нижче рівня, зафіксованого до запровадження заходів із посилення припинення вогню 27 липня. Це відображає важливість політичної волі до подальшого дотримання припинення вогню», – йдеться в заяві представниці ОБСЄ.

Читайте також: На Донбасі зазнав поранення український військовий ­– штаб ООС

За словами Ґрау, безпекова ситуація, дотримання режиму тиші, в тому числі координація механізму реакції на порушення припинення вогню, були центральними темами дискусії безпекової підгрупи.

«Дискусія в робочій підгрупі з політичних питань знову не досягла поступу. У спробі пожвавити роботу над вирішенням конфлікту, ТКГ доручила робочій підгрупі негайно розробити проєкт плану дій на основі письмових рекомендацій учасників робочої підгрупи в повній відповідності до Мінських угод», – повідомляє вона.

Ґрау також зазначила, що гуманітарна підгрупа продовжила обговорювати підготовку до одночасного відкриття нових контрольних пунктів в’їзду та виїзду на лінії розмежування в Золотому та Щасті. Очікується, що КППВ будуть готові до 10 листопада 2020 року.

«Крім того, були розглянуті питання, пов’язані з врегулюванням правового статусу окремих осіб, звільнених в ході попередніх обмінів. Я закликаю докласти всіх зусиль, щоб взаємно звільнити та обмінятися затриманими в ході конфлікту на базі принципу «всіх на всіх», як це передбачено Мінськими угодами», – заявляє представниця ОБСЄ.

Економічна підгрупа, за заявою, обговорила питання постачання води через лінію зіткнення в Донецькій і Луганській областях, а також виплати пенсії мешканцям окупованих територій.

28 жовтня відбулася дистанційна зустріч Тристоронньої контактної групи за участі представників України та Росії за модераторства ОБСЄ.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

Столиця Шляхта

Криму й Севастополю достроково виділили 870 млн рублів на рішення проблем з водою – влада Росії

Міністерство економічного розвитку Росії заявило 29 жовтня, що виділило більш ніж 870 мільйонів рублів «на оперативні заходи із забезпечення водою жителів Криму й Севастополя» на два тижні раніше запланованого, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

За даними пресслужби російського міністерства, воно перевело до бюджету анексованих Севастополю й Криму 227,7 мільйона і 643,5 мільйона рублів відповідно з федерального бюджету.

Читайте також: «Радість від Криму протухла»: чому все менше росіян пишаються анексією півострова?

Таке рішення в російському уряді пояснили «складністю проблем, які виникли з водозабезпеченням жителів анексованого півострова через «несприятливі метеорологічні умови і зниження запасів води в місцевих водосховищах».

«Ми для безперебійного забезпечення жителів Криму водою уклали угоди з суб’єктами регіонів раніше за встановлений термін. Вже до кінця цього року Крим буде додатково забезпечений близько 22 500 кубічних метрів води на добу, Севастополь – не менше 18 500 кубічних метрів води на добу», – цитує пресслужба міністерства заступника міністра економічного розвитку Росії Сергія Назарова.

Читайте також: У Києві знову заперечили можливість постачати воду до Криму до деокупації

За повідомленням, російська влада очікує, що керована нею влада Криму й Севастополя «максимально оперативно укладе контракти на виконання робіт зі зниження втрат у мережах водопостачання, геологічне вивчення і розвидку водозаборів для збільшення використання підземних вод».

Україна забезпечувала до 85% потреб Криму в прісній воді через Північнокримський канал, що з’єднує головне русло Дніпра з півостровом. Після окупації Криму Росією в 2014 році постачання води на півострів із материкової частини України припинили.

Запаси води в Криму поповнюють із водосховищ природного стоку і підземних джерел. За заявами екологів, надмірне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунтів на півострові. Окупаційна влада Криму регулярно закликає жителів півострова економити воду.

При цьому, за даними водогосподарників, власних запасів води в Криму вистачало на потреби власне населення за його чисельності часів до окупації, але вже бракує для нових переселенців із сусідньої Росії, збільшених контингентів російських військ, а також для потреб військових частин, промисловості і сільського господарства. Росія час від часу вимагає від Києва поновити постачання води каналом.

Столиця Шляхта

Використання деревини з України: в Earthsight розкритикували висновки розслідування Ikea

Британська організація із захисту довкілля Earthsight прокоментувала висновки компанії IKEA, яка не знайшла порушень у процесі заготівлі деревини з України, яку використовує у виробництві. Про це йдеться в заяві Earthsight, яку отримало Радіо Свобода.

Йдеться про перевірку, до якої виробник меблів IKEA вдався після звіту Earthsight про ймовірні порушення в заготівлі деревини в Карпатах. Активісти назвали розслідування IKEA «підробкою», вказавши на те, що третя сторона, на яку посилалася шведська компанія – базована в Києві фірма «Легалліс» – співпрацює з Лісовою наглядовою радою (FSC), яку Earthsight критикує в своєму звіті.

«Легалліс» – це установа, яка також  надає сертифікати FSC компаніям із заготівлі деревини та лісовим господарства в Україні, що означає, що на неї опосередновано впливають наші висновки щодо хиб FSC, відтак вона має очевидний конфлікт інтересів. Вибір компанії, яка входить до кола контактів FSC, для проведення цього розслідування – це ймовірна ознака того, що IKEA не хоче ризикувати викрити сама себе в ході дійсно неупередженої перевірки своїх ланцюгів постачання», – припускають у організації.

Читайте також: Бразилія: протягом липня в лісах Амазонки сталося на 28% більше пожеж, ніж торік

Earthsight також звернула увагу, що виробник меблів не оприлюднив всі результати свого розслідування, пояснивши це необхідністю «захистити недоторканність причетних осіб, а також методів роботи аудитора для цього розслідування в Україні». Активісти натомість висловлюють думку, що достовірність аудиту «багато в чому залежить від того, на які докази він звертає увагу».

Організація також закидає IKEA інтерпретацію українського законодавства в лісовій галузі, яка шкодить українському довкіллю – «таку, що виправдовує рубку дерев під час цього чутливого для дикої природи Карпат сезону». Йдеться про період з квітня по червень, коли закон забороняє санітарні рубки, але формально не забороняє всі інші.

У Earthsight також нагадали, що IKEA наразі є об’єктом розслідування Федерального департаменту економіки, освіти і досліджень Швейцарії за порушення законодавства, яке вимагає розкривати походження деревини в її продукції.

«Враховуючи, що щонайменше 60% всіх потреб IKEA в деревині покривають країни колишнього СРСР в східній Європі або Росія, ймовірно, не варто дивуватися, що IKEA не хотіла б, аби споживачі знали, що дерево, з якого зроблені їхні меблі в стилі «скандинавського шику», походить з країн, де управління лісової галузі дуже корумповані», – припускають у пресслужбі екоорганізації.

Активісти також зазначають, що IKEA ніде в своїй публічній реакції не згадує про ймовірні хиби FSC – регуляторного органу, який був основним об’єктом критики червневої доповіді «Ліс у пласкій упаковці».

«Наш звіт показав, чому стандарти FSC насправді нижчі, ніж вимагає законодавство Євросоюзу, але IKEA та FSC продовжують наполягати, щоб сертифікація FSC відігравала більшу роль у виконанні вимог Стандартів регуляції деревини Євросоюзу. Як один із найважливіших клієнтів FSC, IKEA може використати величезну м’яку силу, аби сприяти реальним змінам всередині цього враженого скандалами регулятора», – йдеться в заяві.

З посиланням на листа від шведської компанії Earthsight зазначає, що IKEA називає FSC лише одним із інструментів, якими перевіряє походження деревини, і що вона також проводить власні аудити ланцюгів постачання, проте «неясно, чи ці перевірки вже здійснювалися щодо постачальників IKEA, казаних у звіті, і, якщо так, чому вони не виявили деревину, яку українські інспектори та Earthsight вже зафіксували як нелегальну».

«У листі до Earthsight IKEA заявила, що в майбутньому планує докласти «екстра» зусиль для розслідувань на місцях у країнах високого ризику, та що після пандемії коронавірусу розширить розслідування в Україні. Earthsight вітає такі заяви», – заявляють в організації.

Але також звертають увагу на петицію з вимогою до виробника вжити заходів для зниження споживання деревини, яку підписали понад 200 тисяч людей.

На початку жовтня компанія IKEA повідомила, що не знайшла доказів того, що в її продукції використовується деревина, незаконно вирубана в Україні.

Розслідування щодо цього компанія провела після того, як у червні британська неприбуткова організація Earthsight заявила, що її дослідження, здійснене протягом 18 місяців, виявило, нібито «компанія IKEA продає букові стільці, вироблені з деревини, отриманої шляхом незаконних рубок у лісах українських Карпат, де живуть зникаючі види рисей та ведмедів».

Розташоване на Закарпатті державне підприємство «Великобичківське лісомисливське господарство» заявило, що інформація у звіті «не підтверджена жодним документальним фактом». IKEA почала аудит постачальників деревини з України.

Столиця Шляхта

З 29 жовтня відновлюється навчання після канікул у Києві, 8 шкіл залишаться на карантині – Кличко

Із четверга, 29 жовтня, у школах Києва поновлюється навчання після осінніх канікул, повідомив столичний мер Віталій Кличко.

«Із 29 жовтня відновлюється навчання після канікул у столичних школах. Залишаться на карантині вісім шкіл і 587 класів у 186 школах Києва – через захворювання педагогів і учнів», – сказав Кличко.

Він додав, що після виборів у всіх школах міста, де були розташовані дільниці, здійснили дезінфекцію.

«Тримаємо ситуацію на контролі і оперативно ухвалюємо рішення щодо карантину в окремих школах, чи про переведення окремих класів на дистанційне навчання», – сказав Кличко.

11 жовтня Міністерство освіти і науки України запропонувало встановити осінні канікули в школах з 15 до 30 жовтня.

12 жовтня відомство рекомендувало закладам вищої, фахової передвищої та професійно-технічної освіти перейти на дистанційне навчання з 15 жовтня до 15 листопада.

 

 

 

 

Столиця Шляхта

У Дніпрі презентували соціальний фотопроєкт про жінок з інвалідністю

27 жовтня у Дніпрі презентували соціальний фотопроєкт «Не така як інші вона» – про жінок з інвалідністю. Про це повідомляє кореспондент «Радіо Свобода»,

За словами авторки Діани Андруник, її мета – привернути увагу спільноти до жінок, чиї тіла відрізняються від умовних «стандартів».

У проєкті фотографки брали участь жінки, які попри все почуваються впевненими та привабливими.

«Вони роздягнулись для того, щоб кожен з нас зрозумів, що можна пройти болючий шлях і прийти до любові і до себе», – сказала авторка.

 

Серед учасниць зйомок – паралімпійська чемпіонка в інвалідному візку Уляна Пчолкіна, Юліана Юсуф, яка розробила додаток для людей з проблемами шкіри, Варвара Акулова, яка народилася з пухлиною на обличчі й перенесла 15 операцій.

«Варвара Акулова – топовий гример у Європі. Моя подруга. Вона неймовірно крута. І вона навчила мене: люди бояться того, чого не знають. Коли ти знайомиш людей, і показуєш крізь свою призму, що є краса і що краса різна…», – розповіла Андруник.

На виставці також збирають кошти для однієї з героїнь проєкту Надії Возної.

 

Діана Андруник займається фотозйомкою вісім років. Більшість фото для свого проєкту вона зробила на плівку. Фотографка відзняла дві частини проєкту. Перша з них створювалася протягом 2018 та 2019 років, а друга – наприкінці 2019 – на початку 2020. Наразі тривають зйомки третьої частини проєкту.

Столиця Шляхта

«Бабине літо» у Києві закінчилося у день місцевих виборів – метеорологи

Період теплої та сухої осінньої погоди, пов’язаний зі стійким антициклоном, більш відомий як «бабине літо», тривав у Києві чотири дні і завершився 25 жовтня, припавши якраз на день місцевих виборів.

«У цьому році рівно через тиждень після початку метеорологічної осені до Києва завітало «бабине літо», яке розпочалось минулого четверга, 22 жовтня, і тривало до 25 жовтня», – повідомила на своєму сайті Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського.

Кліматологи уточнили, що «бабине літо» охоплює період з середньодобовою температурою повітря не нижчою за +11,5°С.

Раніше метеорологи повідомляли, що вперше за 140 років цьогорічне свято Покрови (14 жовтня) завершило метеорологічне літо у Києві. Загалом воно тривало 132 дні.

 

Столиця Шляхта

Обсерваторія SOFIA вперше виявила воду на зверненому до Землі боці Місяця

Стратосферна обсерваторія інфрачервоної астрономії (SOFIA), яка розташована на борту літака Boeing 747SP, вперше підтвердила наявність криги на освітленому Сонцем боці супутника Землі Місяця. Це відкриття вказує на те, що вода може бути розподілена по місячній поверхні, не обмежуючись холодними, затіненими місцями, йдеться в повідомленні Космічного агентства Сполучених Штатів NASA 26 жовтня.

За повідомленням, SOFIA виявила молекули води в кратері Клавій – одному з найбільших кратерів Місяця, видимих із поверхні Землі. Попередні спостереження за поверхнею супутника виявляли певні форми гідрогену, проте не могли розрізнити саме воду і наближений до неї за хімічним складом гідроксил (OH).

«У нас є ознаки того, що H2O – знайома нам вода – може бути присутня на освітленому Сонцем боці Місяця. Тепер ми знаємо, що вона там є. Це відкриття кидає виклик нашому розумінню місячної поверхні та порушує інтригуючі питання щодо ресурсів, релевантних для глибокого дослідження космосу», – сказав директор Відділу астрофізики в Директораті наукових місій NASA Пол Герц, виступаючи в штабквартирі агентства у Вашингтоні.

За даними агентства, пустеля Сахара має в сто разів більше води, ніж SOFIA виявила в місячному ґрунті. Попри це, у NASA вважають, що відкриття ставить нові питання щодо походження води та того, як вона збереглася на позбавленій повітря поверхні супутника. Коли місія «Аполло» повернулася з Місяця вперше в 1969 році, вважалося, що він абсолютно сухий. Наступні космічні місії підтвердили наявність криги в постійно затінених кратерах біля полюсів супутника. Але кілька космічних зондів, у тому числі місії Cassini та Deep Impact, а також космічні дослідження індійської місії Chandrayaan-1, так само як і телескоп NASA, виявили докази наявності вологи і в освітлених регіонах. Але досі, зазначають в агентстві, було неможливо встановити її форму – H2O чи OH.

SOFIA – це спільний проєкт NASA та Німецького повітряно-космічного центру.  

22 жовтня NASA анонсувало, що незабаром повідомить про нове відкриття на Місяці. 

 

Столиця Шляхта

Батько загиблого бійця написав заяву до ДБР з вимогою відкрити справу проти Зеленського

«Він заборонив проводити будь-які дії з порятунку бійця, бо йому через два дні треба було з Путіним говорити. Хай відкривають справу, розпочинають слідство»

Столиця Шляхта

СБУ заявляє про затримання розшукуваного бойовика «ЛНР» поблизу Трьохізбенки

Контррозвідники Служби безпеки України затримали ймовірного бойовика незаконного угруповання «ЛНР», який перебував у розшуку за підозрою в участі в терористичній організації. Про це СБУ повідомляє 26 жовтня.

За повідомленням, співробітники СБУ затримали його спільно з військовослужбовцями 14 окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого Збройних сил на лінії зіткнення поблизу села Трьохізбенка.

Читайте також: СБУ: бойовика «ЛНР» засудили до 5,5 років ув’язнення

«За даними слідства Служби безпеки України, уродженець Сватівського району приєднався до російсько-терористичних угруповань наприкінці 2014 року. У складі так званої «4 Окремої бригади 2 АК НМ ЛНР» він з 2015 року брав участь у бойових діях проти сил Антитерористичної операції/Операції об’єднаних сил», – повідомляє пресслужба правоохоронного органу.

Затриманому повідомили про підозру за статтею про «створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації». Ця кваліфікація передбачає від восьми до 15 років ув’язнення з можливістю конфіскації майна.

Читайте також: СБУ затримала ексбойовика «ЛНР», який брав участь у захопленні адмінбудівель у Сєвєродонецьку

Його взяли під варту, зараз триває досудове слідство.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

Столиця Шляхта

ОАСК повернув Черновецькому позов щодо надання російській мові статусу державної

При складенні заяви позивачем не було дотримано вимог Кодексу адміністративного судочинства, положень Конституції України щодо статусу державної мови – суд

Столиця Шляхта

У Львові активістки вийшли до польського консульства на акцію солідарності з жінками Польщі

Біля Генерального консульства Польщі у Львові близько півсотні активістів 26 жовтня провели акцію солідарності з жінками сусідньої держави. За їхніми заявми, рішення Конституційного суду Польщі про визнання незаконними абортів є спробою позбавити польок прав і свобод.

Учасниця акції, представниця «Феміністичної майстерні» у Львові Марія Собко сказала в коментарі Радіо Свобода, що акція солідарності стосується всіх жінок.

Читайте також: Польські жінки вийшли на вулиці міст проти заборони абортів і скандували: «Це війна»!

«Це безпрецедентний випадок у Польщі, бо у цій країні було одне з найсуворіших законодавств проти абортів. Тепер ще сильніше вирішили заборонити проведення абортів. Навіть якщо медичні показники свідчать про ризик важкого ураження плоду або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю, аборт буде заборонений у Польщі. 98% з тих абортів у Польщі, які були зроблені законно, забороняються. Це повна, по суті, заборона абортів у Польщі», – каже Собко.

Акцію солідарності з жінками Польщі у Львові ініціювали громадська організація «Феміністична майстерня» у Львові і група «Небайдужі». Під час заходу вони тримали плакати з гаслами на кшталт « Сестринство Підтримка Солідарність», «Моє тіло – мій закон», «Я – людина, а не репродуктивний орган».

Захід тривав близько години.

Конституційний суд Польщі 22 жовтня 2020 року  обмежив перелік ситуацій, коли  жінки можуть легально зробити аборт. Суд ухвалив рішення, за яким заборонено проводити аборти через ураження плоду чи невиліковної хвороби ембріону. Відтак жінки не матимуть права перервати вагітність навіть попри ризик народити дитину з важкими вадами чи взагалі без шансу на життя.

Законно зробити аборт дозволяється лише у разі згвалтування, інцесту або загрози життю чи здоров’ю матері. А такі випадки у Польщі становлять близько 2% від загальної кількості абортів, які робили в сусідній державі протягом року.

У жовтні 2016 року польський Сейм не ухвалив рішення про повну заборону абортів, бо тоді Польщею прокотилась хвиля масових протестів під назвою «Чорний протест».

 

Столиця Шляхта

В Україні за минулу добу виявили 5426 випадків COVID-19 – РНБО

В Україні минулої доби, 24 жовтня, виявили 5426 нових випадків COVID-19. Про це свідчать дані Системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО. За добу померли 73 людей, одужали – 1029.

За час епідемії на території України підтвердили 348 924 випадків коронавірусної хвороби, померла 6464 людина, одужали – 142 537.

Число випадків інфікування COVID-19 у світі сягнуло 43 мільйонів, свідчать дані американського університету Джонса Гопкінса. Померли понад мільйон людей, одужали майже 29 мільйонів.

 

Столиця Шляхта

«Заміновані» дільниці і перебої з електрикою – рятувальники розповіли про інциденти на місцевих виборах

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій повідомили, що протягом 25 жовтня, дня місцевих виборів в Україні, до рятувальників надійшло 13 анонімних повідомлень про замінування на виборчих дільницях. Найбільше таких повідомлень було на Вінничині – 6, а також в Одеській (4), Дніпропетровській (2) та Київській (1) областях.

«У порядку взаємодії залучалось 28 осіб та 7 одиниць техніки, у тому числі піротехнічний розрахунок ДСНС. Після проведених перевірок факти замінування не підтвердилися. Із настанням темної пори доби сталося знеструмлення 23 виборчих дільниць у Вінницькій (6), Запорізькій (3), Львівській (3), Херсонській (3), Івано-Франківській (3), Дніпропетровській (1), Закарпатській (1) Донецькій (1) Харківській (1) та Київській (1) областях. На всі випадки силами ДСНС забезпечено доставку електрогенераторів та забезпечено подачу електроенергії», – йдеться в повідомленні.

У ДСНС повідомили, що сьогодні за допомогою електрогенераторів проводиться подача електроенергії на дві виборчі дільниці та територіальну виборчу комісію у селі Новиця Калуського району Івано-Франківської області.

Через підрахунок голосів на виборчих дільницях продовжується чергування рятувальників, додали в ДСНС.

За даними МВС, до поліції упродовж 25 жовтня надійшло 4375 заяв і повідомлень щодо порушення виборчого процесу, складено 224 адміністративних протоколи і порушено 77 кримінальних проваджень.

В Україні 25 жовтня відбулися місцеві вибори. Українці обирали депутатів місцевих рад, селищних, сільських і міських голів. Явка склала майже 37%.