Showing: 1 - 25 of 181 RESULTS
Столиця Шляхта

Клопотенко розповів, як змінюється шкільне меню і як його змінити в школі своїх дітей

Український кулінарний експерт, ресторатор і пропагандист української кухні Євген Клопотенко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів, як змінюється шкільне меню з «радянських» норм на здорові і як його змінити в школі своїх дітей.

Збірку рецептур для шкільних їдалень він почав розробляти ще чотири роки тому, а два роки тому цій ініціативі почала сприяти дружина нинішнього президента України, розповів Клопотенко в «Суботньому інтерв’ю».

«Я створив збірку рецептур. Це почалося десь чотири роки тому. Я побачив, що діти плачуть від того. Я побачив величезну проблему. Я зрозумів, що там СРСР дуже глибоко сидить. І я повинен те робити для того, щоб він вийшов з голови у дітей. А через два роки, коли перша леді стала першою леді, вона побачила, що існує така крута ініціатива, як зміна шкільного харчування. Вона зрозуміла, що це є дуже актуальним. І також, зі свого боку, вона вирішила робити кроки для покращення цього. І тепер вона робить кроки на законодавчому рівні, допомагає об’єднувати міністерства, всіх там трусить, щоб працювали у цьому напрямку. А я працюю у робочій групі для створення нових рецептур», – розповів він.

За його словами, завдяки цій допомозі у шкільних їдальнях уже сталися зміни: «З 1 січня вже заборонені сосиски, чипси та кава. А також дозволені всі спеції, які я хотів. Усі абсолютно спеції дозволені. Я цього чекав чотири роки. Тому результат є».

Для того, щоб перейти на нову систему харчування в тій чи іншій школі, потрібно зайти на сайт cultfood.info, який створив Клопотенко: «Він у вигляді алгоритму дій. Там вісім кроків, які треба зробити для того, щоб змінити харчування в себе в їдальні».

Також, додав він, цю ініціативу буде поширено й на дитячі садки: «Ми робимо все. Від вас лише підтримка. І більше нічого».

Але, застерігає експерт, для зміни меню в навчальному закладі потрібна ініціатива «знизу», бо з боку влади щодо цих змін будуть рекомендації, але не вказівки.

Міністерство освіти, каже він, «видасть регулюючий документ – але більше регламентний»: «Документ від Міносвіти буде, від МОЗ. Документ від Мінекономіки буде. Але це будуть рекомендовані документи».

«На жаль, регулюючий – це і є той камінь, який зараз я не можу перемогти. Я хотів би, щоб заборонили радянську збірку (рецептів для шкільних їдалень – ред.), дали життя новій збірці і новому меню. А зараз ми в такій ситуації, що в нас буде нове меню, але воно буде рекомендованим. Якщо не хочете, то не робіть», – сказав Євген Клопотенко.

Столиця Шляхта

У Запоріжжі СБУ проводить слідчі дії у місці проведення зборів акціонерів «Мотор Січ»

У Запоріжжі 31 січня в будівлі, за адресою якої мали відбутися збори акціонерів «Мотор Січ», СБУ проводить слідчо-оперативні дії, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Як повідомили представники відомства, перед тим, як увійти до будівлі, вони діють в рамках розслідування одного з кримінальних проваджень, а сам обшук санкціонований Шевченківським районним судом Києва.

Згодом у пресслужбі відомства повідомили, що слідчі дії ведуться в рамках проваджень за частиною 1 статті 14 та статті 113 Кримінального Кодексу України – підготовка до злочину та диверсія.

«Проведеними заходами не допущено проведення представниками компанії Skyrizon Aircraft Holdings Limited зборів акціонерів у порушення встановлених РНБО санкцій від 28.01.2021 введених в дію Указом Президента України від 14.12.2020 №564-27т, основною метою яких було зміна правління та наглядової ради ПАТ «Мотор Січ» з подальшим встановленням контролю над підприємством, виведення його активів та передових технологій авіадвигунобудування за межі України. На даний час тривають невідкладні слідчі дії, встановлюється коло причетних до вказаної протиправної діяльності осіб з метою прийняття процесуального рішення. спробу рейдерського захоплення запорізького авіабудівного підприємства ПАТ «Мотор Січ» з боку компаній, які підконтрольні бізнес групі Ярославського Олександра та громадянину КНР Ван Цзину», – повідомили у пресслужбі СБУ.

Читайте також: Зеленський затвердив нові санкції, зокрема проти китайського інвестора «Мотор Січі»

На місці слідчих дій також перебувало сім народних депутатів від «Слуги народу» – Арсеній Пушкаренко, Сергій Мандзій, Юлія Яцик, Євген Шевченко, Максим Пашковський, Артем Кунаєва, Геннадій Касай. Вони спочатку зайшли до будівлі разом з СБУ, однак згодом покинули її. Нардепи повідомили, що в будівлі жодних зборів не відбувається: там перебувають лише охоронець та керівник установи, якій належить будівля – їх допитує СБУ.

«До нас звернувся трудовий колектив «Мотор Січі». До багатьох прийшли листи-звернення трудового колективу. Є рішення РНБО, накладено президентом санкції. Ми сьогодні приїхали здійснити парламентський контроль в рамках наших повноважень народних депутатів для того, щоб тут сьогодні не вчинявся злочин проти держави, тому що є санкції, є указ президента, і у нас є інформація, що тут сьогодні мають відбуватися незаконні дії», – повідомив під час спілкування зі ЗМІ нардеп Арсеній Пушкаренко.

31 січня у Запоріжжі о 10.15 за адресою Південне шосе, 8 мали пройти збори акціонерів «Мотор Січ», раніше оголошені китайською компанією Skyrizon. Згідно з оголошенням, реєстрація акціонерів мала відбуватися від 8 години ранку. Втім, присутні на місці акціонери компанії , які погодилися поспілкуватися з кореспондентом Радіо Свобода, повідомили, що їх не пускають до будівлі.

«Давно вже тут стоїмо – близько години. А деякі і більше. Нас не пускають. Ніде нічого нема. Нікого нема. І найцікавіше, що про це зібрання я дізнався з Інтернету. Я акціонер. 40 років працюю на заводі. І зібрання невідомо де, невідомо як і невідомо хто організовує. Раніше про зібрання поштою приходило завжди приходив лист. За два місяці до зборів. Був написаний порядок денний і все інше. А тут взагалі нічого», – розповів акціонер «Мотор Січ» Шипанов Сергій.

Біля будівлі також зібралися близько двох десятків працівники «Мотор Січ» з плакатами з написами «Не допустимо рейдерське захоплення», «Руки геть від «Мотр Січ» та інші. На місці чергувала поліція.

«Ми вийшли підтримати наш власний «Мотор Січ». Ми хочемо працювати, хочемо, щоб у нас все було добре. Побоюємося, що може бути рейдерське захоплення. Те, що сьогодні збираються акціонери – це не аконно, тому як мінімум через це може бути захоплення», – розповів Радіо Свобода працівник «Мотор Січ» Дмитро Івченко.

Близько 9.30 до місця проведення зборів акціонерів «Мотор Січ» прибули народні депутати, які спробували зайти до будівлі, однак двері до неї були зачинені. Після чого народні обранці звернулися до поліції з вимогою забезпечити їм прохід до ймовірного місця проведення зборів акціонерів «Мотор Січ». Згодом до місця події також прибула група працівників СБУ, яких охорона будівлі впустила в одні з дверей будівлі. Ще одні двері до будівлі виламали працівники СБУ. У будівлю представникам ЗМІ правоохоронці не дозволили зайти.

Представників китайською компанією Skyrizon та українського партнеру китайців, бізнесмена Олександра Ярославського на місці події не було.

Читайте також: Інвестор, який купив «Мотор Січ», тепер під санкціями США. Що робити владі України?

Раніше, 29 січня Президент України Володимир Зеленський підписав указ про нові санкційні заходи, що стосуються, зокрема, китайської компанії Skyrizon, яка купила акції українського виробника авіадвигунів, компанії «Мотор Січ». Документ, опублікований на президентському сайті, вводить у дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 28 січня, яке вносить зміни в рішення РНБО від 14 грудня 2020 року.

Згідно з документом, уряд, Служба безпеки і Національний банк України забезпечать «реалізацію і моніторинг ефективності санкцій», а українське МЗС проінформує Євросоюз і США про запровадження нових обмежень, а також «поставить перед ними питання про застосування» аналогічних заходів.

У січні США звинуватили китайську компанію Skyrizon у загрозі своїй нацбезпеці і запровадили санкції проти неї.

5 грудня компанія Skyrizon («дочка» китайської Beijing Xinwei Technology Group), яка придбала акції компанії «Мотор Січ», оголосила, що судитиметься з Україною. Причиною є арешт, який наклали на акції три роки тому та який не дає китайцям розпоряджатися купленим авіабудівним підприємством.

Читайте також: США звинуватили китайську компанію, що купила акції «Мотор Січі», у загрозі нацбезпеці

Як заявив український партнер китайців, бізнесмен Олександр Ярославський, вони мають намір стягнути з України 3,5 мільярди доларів. Акції «Мотор Січі», викуплені китайцями, перебувають під арештом вже три роки, а цю угоду розслідують СБУ та Антимонопольний комітет.

ПАТ «Мотор Січ» – один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок.

Компанія постачає продукцію більш ніж у 100 країн світу. Коли стало відомо про продаж більш ніж половини акцій компанії китайським інвесторам, це викликало занепокоєння США на тлі погіршення американсько-китайських відносин.

Акції підприємства «Мотор Січ», продані китайським інвесторам, перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеній у липні 2017 року кримінальній справі.

До цього китайські інвестори мали домовленість про спільну концентрацію акцій компанії з державним концерном «Укроборонпром»: він мав отримати близько 25% акцій, китайський інвестор – сконцентрувати понад 50%. Наразі українська та китайська сторони називають ту угоду неактуальною.

Столиця Шляхта

«Почалися якісь змови»: Клопотенко про внесення борщу до спадщини ЮНЕСКО

Шеф-кухар, кулінарний експерт Євген Клопотенко в інтерв’ю Радіо Свобода розповів, як розвивається ситуація з реєстрацією українського борщу як об’єкту національної спадщини ЮНЕСКО.

За словами Клопотенка, заявку українська сторона має подавати в березні. При цьому кухар вказав на складнощі, які виникли в процесі всередині України.

«В Україні є інформація, що борщ не можна подавати, бо якась минула заявка, яка була до ЮНЕСКО, була зроблена неправильно. І тут все зупинилося. А я подзвонив в ЮНЕСКО, вони кажуть, що все нормально. Якась дезінформація почалася на рівні країни, хтось почав говорити про те, що не треба нічого робити, зробите наступного року. Уявляєте?! Тобто почалися якісь змови вже зараз. Але нічого. У нас крута команда, ми зібрали у команду людей, які працювали з ЮНЕСКО все життя, які знають про ЮНЕСКО все. Тому ми точно подамо заявку. Вона буде найпотужніша», – запевнив він.

Клопотенко додав, що розгляд заявки триватиме два роки.

«Нам треба два роки показати ЮНЕСКО, що ми в Україні щось робимо для борщу, а не просто «понтуємося». І якщо ми покажемо, що в нас з’являються вулиці борщу, що у «Вікіпедії» про борщ правильна інформація, історичні всі… ЮНЕСКО – це не просто кажуть, ми вам віримо, а нам треба щось в Україні зробити, щоб ми самі в це повірили», – додав він.

Читайте також: «Це окрема історія»: шеф-кухар Клопотенко про шанси українських закладів отримати зірку «Мішлен»

На питання, чи варто ставити пам’ятник борщу, Клопотенко відповів ствердно.

«Галушкам є. Вареникам є. А борщу забули? Як можна було зробити всьому, крім борщу?» – риторично запитав він.

6 жовтня експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України рекомендувала міністерству включити до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України, зокрема, «культуру приготування українського борщу».

Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України ведеться на виконання статті 12 Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році. Наразі до переліку включені 26 елементів.

Столиця Шляхта

У Ярославського прокоментували санкції проти китайського інвестора «Мотор Січ»

Група DCH Investment Management Олександра Ярославського 31 січня прокоментувала ситуацію навколо компанії «Мотор Січ», де сьогодні пройшли слідчі дії Служби безпеки України.

Олександр Ярославський є партнером компанії Skyrizon, яка інвестувала в підприємство з виробництва авіаційних двигунів. Як стверджує пресслужба компанії, вона, перш ніж долучитися до інвестування в «Мотор Січ», «глибоко вивчила ситуацію».

«Провідні юридичні компанії за нашим дорученням незалежно одне від одного провели аудит і дали свої експертні висновки. І прийшли до єдиного висновку – китайські інвестори є добросовісними покупцями і законними власниками куплених акцій ПАТ «Мотор Січ», – йдеться в релізі.

Як стверджують у групі Ярославського, запровадження санкцій «стало несподіванкою», а його мотиви їй невідомі.

«Цілком очевидно, що держава має право застосовувати такого роду заходи щодо тих чи інших юридичних і фізичних осіб-резидентів інших держав, не оприлюднюючи підстав. Однак не можна не брати до уваги той факт, що санкції були запроваджені безпосередньо напередодні позачергових зборів акціонерів, призначених на 31 січня 2021 року. І метою їхніх ініціаторів могла бути заборона проведення цих зборів, результатом яких мало стати відновлення китайських акціонерів «Мотор Січ» в їхніх законних правах», – стверджують у DCH.

За заявою компанії, китайські інвестори «Мотор Січ» «упевнені в своїй правоті і продовжать відстоювати свої законні права та інтереси.

31 січня в приміщенні підприємства «Мотор Січ», де мали відбутися збори його акціонерів, пройшли слідчо-оперативні дії СБУ.  Слідчі у Запорізькій області заявили про «спробу рейдерського захоплення запорізького авіабудівного підприємства ПАТ «Мотор Січ» з боку компаній, які підконтрольні бізнес групі Ярославського О. та громадянину КНР Ван Цзину».

29 січня президент України Володимир Зеленський підписав указ про нові санкційні заходи, що стосуються, зокрема, китайської компанії Skyrizon, яка купила акції українського виробника авіадвигунів, компанії «Мотор Січ». Документ, опублікований на президентському сайті, вводить у дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 28 січня, яке вносить зміни в рішення РНБО від 14 грудня 2020 року.

Згідно з документом, уряд, Служба безпеки і Національний банк України забезпечать «реалізацію і моніторинг ефективності санкцій», а українське МЗС проінформує Євросоюз і США про запровадження нових обмежень, а також «поставить перед ними питання про застосування» аналогічних заходів.

У січні США звинуватили китайську компанію Skyrizon у загрозі своїй нацбезпеці і запровадили санкції проти неї.

«Мотор Січ» – один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Компанія постачає продукцію у понад 100 країн світу.

Коли стало відомо про продаж більш ніж половини акцій компанії китайським інвесторам, це викликало занепокоєння США на тлі погіршення американсько-китайських відносин.

Столиця Шляхта

«Це окрема історія»: шеф-кухар Клопотенко про шанси українських закладів отримати зірку «Мішлен»

В Україні є два-три ресторани, які могли б претендувати на зірку «Мішлен» за рівнем, але для цього потрібне також фінансування, каже шеф-кухар і кулінарний експерт Євген Клопотенко. Про це він розповів у інтерв’ю Радіо Свобода.

Клопотенко прокоментував минулорічний інцидент із ресторанним путівником «Мішлен», який назвав борщ «стравою російської кухні».

«Вони поїхали в Росію для того, щоб дати зірки різним ресторанам. Там є ресторани такого рівня. Але для того, щоб приїхали експерти сюди і офіційно оцінювали український ринок, їм треба 1,5 мільйони доларів заплатити. Це така офіційна плата. 1,5 мільйони доларів платиш – і «Мішлен» приїздить. Але в нас ще немає такого рівня ресторанів… Грошей точно немає. Але й ресторани дуже… Ну, два ресторани, може, три, які можуть одну зірку отримати», – міркує шефкухар.

Попри те, що в 2019 році британське видання The Independent внесло Київ до рейтингу гастрономічних локацій, які радило британцям відвідати до Брекзиту, Клопотенко зазначає: в «Мішлену» є й інші критерії.

«Мішлен» – у них є свої вимоги, свої правила. У нас дуже смачно, у нас дуже круто, крутіше, ніж в багатьох столицях світу. Це 100%. Але то просто про їжу, про насолоду. А якщо говорити про рівень Мішлену – це окрема історія, окремий рівень. Просто у нас немає цієї культури. У нас якщо на столах скатертини, то зазвичай там супербагаті люди, які накрали багато грошей, їдять і п’ють. Але Мішлен – це про те, що там скатертини для звичайних людей, які можуть поїсти і оцінити їжу», – пояснив він.

За оцінками експерта, українським закладам «ще 10 років точно» не варто очікувати на зірку від французького путівника, проте є й інші нагороди.

Читайте також: Яким має бути справжній борщ і чим особлива кухня української діаспори у США – Маріанна Душар, «Пані Стефа»

«Просто «Мішлен» найрозпіареніший. Існує TheWorld’s 50 Best Restaurants. Це зараз навіть краще, ніж Мішлен. Ці нагороди дають ресторанам, які реально круті. Там не треба цього всього, вичурності. Якщо ти робиш круті речі, вони реально смачні, то тебе в цей список вносять. Якщо ти в цьому списку, то це означає, що ти – найкращий ресторан світу», – розповів Клопотенко.

У грудні посольство України у Франції повідомило, що керівництво ресторанного путівника «Мішлен» (Michelin) перепросило за «гастрономічну необачність» у формулюванні щодо борщу. У посольстві також повідомили про початок роботи над Мішленівським гастрономічним гідом по київських ресторанах.

Столиця Шляхта

Бойовики п’ять разів за добу порушили режим тиші на Донбасі – штаб ООС

Гібридні російські сили п’ять разів порушили режим припинення вогню в зоні бойових дій за добу 30 січня, повідомляє штаб Операції Об’єднаних сил.

Зокрема, як повідомлялося напередодні, двоє військових отримали поранення в районі Новомихайлівки.

Крім того, бойовики стріляли зі станкових протитанкових гранатометів в районі Авдіївки.

«В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Північ», поблизу населеного пункту Золоте-4, окупанти застосували автоматичні станкові та ручні протитанкові гранатомети і стрілецьку зброю. На обстріли збройних формувань Російської Федерації наші захисники відкривали вогонь у відповідь. Про факти порушення режиму припинення вогню через Українську сторону СЦКК повідомлено представників ОБСЄ», – йдеться в зведенні штабу.

З початку доби, згідно з повідомленням, обстрілів з боку бойовиків не фіксували.

Незаконні збройні угруповання не робили заяв про бойові дії протягом доби 30 січня.

Із 00:01 27 липня 2020 року на Донбасі набрала чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню».

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від квітня 2014-го до 31 липня 2020 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули від 13 100 до 13 300 людей.

Столиця Шляхта

Рятувальники попереджають про ожеледь на дорогах 1 лютого

1 лютого в північних, центральних, а також кількох південних областях очікується сильний сніг та ожеледь, попереджає Державна служба з надзвичайних ситуацій із посиланням на Укргідрометцентр.

«1 лютого у більшості північних, центральних, Харківській, Одеській, Миколаївській областях значний сніг (приріст снігового покриву 5-10 сантиметрів), вдень у Кіровоградській, Дніпропетровській, Харківській, Одеській та Миколаївській областях сніг з переходом у дощ, ожеледь, налипання мокрого снігу, пориви вітру 15-20 метрів на секунду», – повідомляє ДСНС.

У північній та центральній Україні, а також на Харківщині очікується ожеледиця. ДСНС заявляє про 1-й рівень небезпеки. За повідомленням, погодні умови в понеділок «можуть спричинити відключення енергозабезпечення окремих населених пунктів та порушення руху автотранспорту на окремих ділянках доріг».

Станом на ранок 31 січня через негоду залишаються знеструмленими 68 населених пунктів у п’яти областях.

Столиця Шляхта

68 населених пунктів залишаються знеструмленими через негоду – ДСНС

Станом на ранок 31 січня через негоду залишаються знеструмленими 68 населених пунктів у п’яти областях, повідомляє Державна служба надзвичайних ситуацій.

«Внаслідок ускладнення погодних умов (мокрий сніг, дощ та пориви вітру) через спрацювання автоматичної системи захисту ЛЕП залишаються знеструмленими 68 населених пунктів у 5 областях, а саме: Одеська – 32, Миколаївська – 25, Київська – вісім, Дніпропетровська – два та Закарпатська – один. До відновлення електропостачання залучено бригади обленерго», – йдеться в повідомленні служби.

Читайте також: МОН рекомендує регіонам, куди дісталася негода, бути готовими до переведення шкіл на «дистанційку»

ДСНС із посиланням на Службу автомобільних доріг уточнює, що заторів на дорогах немає. Для розчищення доріг залучили 1 698 працівників та 1 288 одиниць техніки.

Рятувальники звітують, що за час негоди відбуксирували понад 1 200 автомобілів, з них 32 – карети швидкої допомоги, 30 автобусів, а також надали допомогу 2 200 людям, розчистили від снігу 910 кілометрів доріг.

28 січня ДСНС повідомила про знеструмлення 273 населених пунктів через погодні умови.

Столиця Шляхта

За рік проєкту «Про розкуркулення» Радіо Свобода зібрало розповіді про сотні розкуркулених родів

91 рік тому – 30 січня 1930 року – Політбюро ЦК ВКП(б) СРСР видало постанову «Про заходи щодо ліквідації куркульських господарств…», що запустила тотальні репресії проти селян у Радянському Союзі, які комуністи назвали «розкуркуленням».

«Щоб витіснити куркульство як клас, треба зломити у відкритому бою опір цього класу і позбавити його виробничих джерел існування і розвитку. Нинішня політика партії на селі є поворот до нової політики ліквідації куркульства як класу», – наголосив Йосип Сталін, генеральний секретар Центрального комітету Комуністичної партії СРСР.

Селян позбавили усього: житла, землі, майна, харчів, реманенту, худоби. Тих, хто не хотів вступати у колгоспи, висилали, ув’язнювали, розстрілювали. Ті, кому вдалося вижити, у радянські часи приховували свою належність до «розкуркулених», міняли прізвища і по батькові, боялися розповідати правду своїм дітям і онукам.

Рік тому, до 90-ї річниці початку тотального винищення в СРСР приватних селянських господарств, Радіо Свобода розпочало спільно із Національним музеєм Голодомору-геноциду спеціальний проєкт – «Розкуркулення: як сталінський режим знищив українське вільне селянство».

За цей час через редакційну пошту Радіо Свобода і сторінки у соціальних мережах дописувачі поділилися переказаними свідченнями про сотні розкуркулених селянських родів.

Редакція збирала їх, готувала до публікації й оприлюднювала. Завдяки цьому деякі дописувачі знайшли своїх рідних.

Радіо Свобода продовжує реалізацію проєкту «Про розкуркулення» і закликає й надалі надсилати до редакції розповіді про репресії щодо селянства, які відбувалися у період примусової колективізації і Голодомору.

 

Столиця Шляхта

Телеканал «Київ» відсторонив ведучого Соломку через відео із жартами про українську мову

На телеканалі вважають недоречними невдалі жарти «в умовах гібридної інформаційної війни, а також військової агресії на Донбасі, яку веде Російська Федерація проти України»

Столиця Шляхта

Понад 180 населених пунктів залишаються знеструмленими через негоду – ДСНС

У Держслужбі з надзвичайних ситуацій повідомили, що через негоду в Україні залишаються знеструмленими понад 180 населених пунктів у кількох областях.

«За інформацією Укренерго, залишаються знеструмленими 182 населених пункти у 4 областях, а саме: Одеська – 100, Миколаївська – 78, Кіровоградська – 3 та Дніпропетровська – 1.

До відновлення електропостачання залучено бригади обленерго, – повідомили у ДСНС.

За інформацією Служби автомобільних доріг, проїзд на дорогах загального користування забезпечено, заторів немає, залишається обмеженим рух та трасах М-05 Київ-Одеса, М-15 Одеса-Рені та М-16 Одеса – Кучурган.

У Миколаївській області обмежено рух вантажівок та автобусів на трасі М-13 Кропивницький-Платонове, на Київщині є обмеження «на проблемних ділянках» траси М-05 Київ-Одеса.

За даними синоптиків, найближчої ночі на Закарпатті, Прикарпатті, у східних та Запорізькій областях, а вдень на решті території країни сніг, на Закарпатті, у південних, східних та більшості центральних областей сніг з дощем. На дорогах, крім південно-східних областей, ожеледиця. У східних областях, Приазов’ї, вдень і в Карпатах місцями пориви вітру 15-20 м/с. Температура повітря вночі 5-10° морозу, вдень від 2° морозу до 3° тепла; у східних та південних областях вночі близько 0°, вдень 2-7° тепла.

На Київщині вночі без опадів, вдень сніг. На дорогах ожеледиця. Температура повітря вночі 6-10° морозу, вдень 0-2° морозу.

Столиця Шляхта

Баскетбол: три українські клуби вийшли до плей-оф Кубка Європи ФІБА 

Завершився груповий етап Кубку Європи ФІБА, де виступали одразу три клуби – «Дніпро», «Прометей» з Кам’янського та «Київ-Баскет».

В останньому турі свою третю перемогу здобув «Прометей». Клуб з Кам’янського вирвав перемогу у австрійського «Капфенберга» в останній чверті. Матч завершився з рахунком 58:64 (21:16, 11:15, 11:11, 15:22).

Найрезультативнішим гравцем у складі «Прометея» став Майк Маєрс, який закинув 17 очок. А ось найефективнішим визнано капітана команди Дениса Лукашова – 16 очок, 8 передач, 4 підбирання, 1 перехоплення та найкращий рейтинг ефективності – 25 балів.

В іншому матчі групи B «Київ-Баскет» поступився болгарському «Рільські» – 69:74 (21:13, 20:15, 15:29, 13:17). Попри це, кияни посідають другу сходинку у турнірній таблиці завдяки різниці між забитими та пропущеними м’ячами. Очолює групу B «Прометей», який виграв всі матчі.

Таким чином, «Київ-Баскет» і «Прометей» пробиваються до 1/8 Кубка Європи ФІБА. Раніше путівку до плей-оф собі гарантував інший український клуб – «Дніпро».

Ігри 1/8 та 1/4 відбудуться 23 та 25 березня, у форматі одного матча «на виліт». Планується, що зустрічі команди гратимуть в ізольованих таборах – «баблах». Місця проведення ігор та суперники стануть відомі пізніше.

У сезоні 2019/2020 Кубка Європи ФІБА виступало два українські клуби – «Дніпро» та «Київ-Баскет». «Дніпряни» не пробилися з групового етапу, а «Київ-Баскет» поступився в чвертьфіналі турецькому клубу «Каршияка».

Столиця Шляхта

За неналежне прибирання снігу на керівників підприємств у Києві склали понад 100 протоколів – КМДА

За несвоєчасне прибирання від снігу інспектори у Києві внесли 772 приписи та склали 102 протоколи на керівників столичних підприємств, повідомила у п’ятницю пресслужба Київміськадміністрації.

«Відповідальність стовідсотково лежить на керівниках підприємств. На жаль, не всі виконують вимоги приписів та вчасно звільняють території від снігу. За статтею 152 Кодексу про адмінправопорушення, розмір штрафу сягає до 1700 грн. Від 5:00 майже сто інспекторів працюють на секторах, вносять приписи та складають протоколи. Кожного керівника, який не дотримується чинних правил благоустрою, буде притягнуто до відповідальності», – повідомив в. о. директора Департаменту міського благоустрою Тимур Ткаченко.

За його словами, місто працює над ліквідацією наслідків негоди в «посиленому режимі». Від 5-ї години ранку інспектори «Київблагоустрій» та райдержадміністрацій перевіряють, як відповідальні за певні об’єкти особи борються зі снігом.

«На дорогах працює техніка, залучено 605 одиниць. Бригади в кількості 5538 комунальних працівників чистять тротуари, зупинки, пішохідні доріжки у парках та скверах», – повідомили в КМДА.

За прогнозами синоптиків, у Києві в суботу вночі без опадів, удень сніг, на дорогах ожеледиця; Температура вночі 6-8° морозу, вдень 0-2° морозу.

Столиця Шляхта

У Запоріжжі поіменно згадали героїв Крут

У Запоріжжі 29 січня відбулася акція до Дня пам’яті героїв Крут, в якій взяли участь близько сотні городян. Вони зі смолоскипами та плакатами з написами «Пам’ятай героїв Кут», «Слава Героям Крут» пройшлися центральним проспектом міста – від площі Маяковського до майдану Героїв Революції. Під час ходи учасники акції скандували «Крути! Крути! Вас не забути!», «Пам’ятай, чужинець: тут хазяїн – українець» тощо.

«Ми можемо провести дуже чітку паралель з сьогоденням. Як і 103 роки тому, активна і небайдужа молодь зі зброєю у руках захищає незалежність вже сьогоднішньої незалежної Української держави, а влада продовжує намагатися домовитися з ворогом, якимось чином досягти миру. Мир досягається в бою. Мир досягається шляхом перемоги над ворогом. Сьогодні ми хочемо провести смолоскипну ходу на честь тих, хто став в ті буремні роки на захист незалежної молодої Української держави, і так само провести ходу з вдячністю всім, хто сьогодні боронить, боронив ціною свого життя, свого здоров’я. Хочемо фактично цим віддати шану і показати, що ми готові і тримаємо і зброю, і прапор міцно у руках, і будемо робити це і надалі», – розповів один зі співорганізаторів акції, ветеран бойових дій на Донбасі Михайло Пирог.

Завершилася хода на майдані Героїв Революції мітингом, під час якого учасники акції зачитали вголос імена загиблих під Крутами. Також активісти вшанували хвилиною мовчання всіх, хто поклав своє життя за незалежність України, та поклали квіти до пам’ятника Героям Революції Гідності.

103 роки тому, 29 січня 1918 року, відбувся бій під Крутами – поблизу невеликої залізничної станції в нинішній Чернігівській області. Тоді близько 400 курсантів і студентів стримали наступ на Київ кількатисячної армії більшовиків.

Столиця Шляхта

Міністр культури: «спортивному покеру» не місце в Будинку профспілок на Майдані

«Спортивному покеру» не місце в Будинку профспілок на Майдані незалежності в Києві, заявив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко в телеграмі.

«Звістка про те, що у Будинку профспілок на Майдані збираються відкрити покерний клуб, шокувала. У першу чергу як громадянина. У будівлі, де під час Революції Гідності був штаб Майдану. Там, де під час пожежі загинули люди. Пам’ять про трагічні події тих днів має бути збережено, а меморіальний спадок вшановано достойно», – написав Ткаченко.

За його словами, Міністерство культури та інформаційної політики направило запит до керівництва Федерації профспілок України, щоб ретельно розібратися у ситуації.

«У випадку, якщо факт буде доведено – МКІП робитиме усе залежне, аби не допустити розміщення у Будинку профспілок будь-яких розважальних закладів», – додав Ткаченко.

28 січня проєкт «Слідство. Інфо» повідомив, що у відреставрованому Будинку профспілок на Майдані незалежності в Києві планують відкрити покерний клуб на тисячу квадратних метрів. Журналісти пишуть, що цей клуб має ознаки підпільного казино, де грають на гроші.

Будинок профспілок, де був штаб Євромайдану, загорівся 18 лютого 2014 року під час сутичок між протестувальниками та силовиками. Загинули двоє людей.

 

Столиця Шляхта

Україна готова викупити надлишки вакцин в ЄС – Степанов

Уряд України готовий викупити надлишки вакцин від коронавірусу у країн Європейського союзу, також йдуть переговори із понад сімома виробниками вакцин. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-дискусії щодо підтримки в боротьбі з COIVID-19 країн Східного партнерства.

«Ми раді, що Європейська комісія завершує створення механізму передачі вакцини партнерам, і ми сподіваємося отримати таким чином перші партії вакцин від держав-членів найближчим часом. Наші команди вже працюють над пілотним проєктом. Ми готові викупити надлишки вакцин у держав-членів», – сказав Степанов.

Глава МОЗ також зазначив, що Україна веде переговори з понад сімома виробниками вакцин.

«Ми ведемо переговори з основними виробниками вакцин, які завершили чи перебувають на стадії завершення третьої фази клінічних досліджень. З деякими вже підписано угоду про нерозголошення та ведеться узгодження потенційних контрактів. Ми на завершальній стадії підписання документів… Ми ведемо переговори з усіма без винятку виробниками вакцин. На сьогодні – це більше семи виробників», – зауважив Степанов.

Міністр пояснив, що компанії-виробники не зацікавлені у виконанні невеликих замовлень, тому неохоче ідуть назустріч ні за ціною, ні за пропозиціями на перше півріччя 2021 року. Тому Степанов звернувся до ЄС з проханням допомогти у процесі перемовин або додати Україну до спільних закупок Європейського союзу.

«Основне питання, яке зараз стоїть перед нами, – це дати нам доступ до можливості закупки вакцини і постачання її в Україну якнайшвидше. Для нас є це основним питанням… Ми готові розглядати будь-який варіант доступу до вакцин: чи можливість квоти з якимось із виробників, яка передбачена для країн ЄС, або покупка напряму в ЄС. Нас влаштовує будь-який варіант», – сказав очільник МОЗ.

Степанов також підкреслив, що російську вакцину Україна не купуватиме.

25 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що вакцинація від COVID-19 почнеться в лютому, коли Україна отримає перший мільйон доз вакцин.

Згідно з програмою COVAX, Україна має отримати 8-16 мільйонів доз вакцини від COVID-19. Крім того, 30 грудня Офіс президента повідомив, що Україна отримає 1,9 мільйона доз вакцини проти COVID-19 від китайського виробника вакцин Sinovac Biotech.

 

Столиця Шляхта

Українці вшановують пам’ять героїв Крут – фоторепортаж

29 січня українці вшановують пам’ять героїв Крут – київських студентів і бійців вільного козацтва, які загинули в 1918 році під час бою з більшовицькою армією Михайла Муравйова. В Києві декілька десятків людей, представників різних громадських і патріотичних організацій, узяли участь у вшануванні пам’яті героїв Крут. Вони пройшли ходою від станції метро «Арсенальна» до Аскольдової могили, де похована частина крутян. На місці присутні поклали квіти, священники відслужили панахиду за героями.

Уранці президент Володимир Зеленський, голова Верховної Ради Дмитро Разумков і прем’єр-міністр Денис Шмигаль узяли участь у церемонії вшанування пам’яті героїв Крут.

Столиця Шляхта

Зеленський повідомив суми заснованих ним стипендій і премій для відмінників

Найкращі учасники зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) отримуватимуть щомісяця президентську стипендію в розмірі 10 тисяч гривень, переможці всеукраїнських учнівських олімпіад – разову премію у 20 тисяч гривень, а переможці міжнародних олімпіад – 100 тисяч грн, повідомила пресслужба президента Володимира Зеленського з посиланням на його влог.

«Я підписав указ щодо премій, стипендій і грантів для найрозумніших, найталановитіших учнів України. Наразі уряд готує порядки їхніх нарахувань», – сказав Зеленський.

За його словами, за результатами ЗНО буде передбачено 250 стипендій для 10 учнів із кожного регіону України за умови, що дитина обирає та навчається в українському виші.

«Щороку буде визначатися 10 найкращих учнів кожної області за результатами ЗНО. Кожен з цих учнів буде отримувати стипендію – 10 тисяч гривень щомісяця. Тобто всього 120 тисяч за рік кожен», – додав Зеленський.

Крім того, за його словами, щороку виділятимуться президентські гранти для здобуття вищої освіти за кордоном – у вишах США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Канади, Японії, Китаю, Південної Кореї.

«Обов’язкова умова: після здобуття диплома – повернення в Україну та робота на державній службі протягом трьох років», – повідомив президент.

Зеленський 28 січня видав указ про заснування стипендій, премій та грантів для відмінників.

 

 

Столиця Шляхта

Каськів причетний до будівництва нового курорту в Боржаві «під Олімпіаду Зеленського» – «Схеми»

Екскерівник Держінвестпроєкту Владислав Каськів причетний до будівництва нового гірськолижного курорту «Боржава» у Карпатах.

Це проєкт, який Офіс президента Володимира Зеленського має намір реалізувати як розбудову інфраструктурного потенціалу для проведення в Україні зимових Олімпійських ігор. Журналісти програми «Схеми» у співпраці із словацьким Центром журналістських розслідувань імені Яна Куцяка виявили, що Каськів став радником із широкими повноваженнями словацької компанії «Carpathian Mountain Resort», яка через низку українських фірм володіє понад 0,5 тисячі гектарів земель у Закарпатській області, де планують побудувати курорт.

Водночас сам Каськів каже, що «особисто, поки що, не залучений до проєкту».

У розпорядженні журналістів опинилися документи, згідно з якими Владислав Каськів став радником словацької Carpathian Mountain Resort, отримавши широкі повноваження представляти та розвивати проєкт в Україні. Відповідно до угоди, щомісячна оплата Каськіва за такі послуги наразі складає 2000 євро.

В іншому листі, датованому листопадом 2019 року, йшлося про майбутні плани закріпити володіння словацькою компанією Carpathian Mountain за Владиславом Каськівим.

Як виявили журналісти, лист підписаний Юрієм Залуським, який також був на нараді в Офісі президента України влітку 2020 року, коли австрієць Гернот Ляйтнер презентував проєкт нового гірськолижного курорту в Боржаві.

У відповідь на запит «Схем» Ляйтнер підтвердив, що Владислав Каськів став радником Carpathian Mountain Resort.

«Я запросив Владислава Каськіва стати радником проєкту на професійній основі. Ми мали успішний досвід роботи з ним та його командою, коли працювали для українського уряду над розробкою зимових Олімпійських ігор 2022 року. Вони чудово впоралися», – повідомив Гернот Ляйтнер.

Ляйтнер також підкреслив, що є власником Carpathian Mountain Resort: «Ця компанія, в тому числі, є частиною корпоративної структури мого проєкту в Україні (проєкт «Боржава» – ред.)».

Як йдеться у розслідуванні, ця компанія володіє пів тисячею гектарів землі на Закарпатті, де планують побудувати новий курорт. Наразі ці землі арештовані в рамках кримінальної справи НАБУ щодо ймовірного розкрадання бюджетних коштів Держінвестпроєкту, коли ним керував Владислав Каськів.

До 2019 року землями на Закарпатті володіла інша фірма австрійця Ляйтнера Teleferic Holdings, через яку, за даними офіційного слідства, були виведені кошти з держбюджету, призначені для втілення «Олімпійської надії». Цей проєкт мав бути реалізований за президентства Віктора Януковича, а відповідальним за це на чолі Держінвестпроекту був Владислав Каськів.

На уточнення журналістів, чи вважає австрієць прийнятним вести перемовини і домовлятись про будівництво курорту на землях, незаконне заволодіння якими є предметом розслідування у кримінальному провадженні, він відповів: «Я був дуже здивований арештом активів, оскільки це приватна інвестиція і не пов’язана з відмиванням грошей. Ми належним чином приймемо ці, очевидно, політично вмотивовані звинувачення і доведемо, що це перший проєкт гірськолижного курорту в Україні, який розробляється належним чином».

Владислав Каськів заперечує причетність до нинішнього проєкту «Боржава»: «Особисто, на жаль, ні, поки що. Але я би не проти був, щоб цей регіон розвивався, тим більше, що це – мій мажоритарний округ».

Він також підтвердив, що «час від часу» спілкується з австрійцем Гернотом Ляйтнером. На уточнення, чи планує він як депутат від ОПЗЖ в Закарпатській облраді, куди він був обраний за результатами місцевих виборів у 2020, займатися лобіюванням проєкту «Боржава», Каськів відповів: «Бачите, термін «лобіювання» у наших умовах контекст не дуже позитивний має, хоча, напевно, в інших країнах кращий. Якщо я буду корисний в цьому плані, звичайно із задоволенням».

Журналісти проєкту «Схеми» також отримали доступ до листування Каськіва, а також особистих помічників та довірених осіб народних депутатів від ОПЗЖ Сергія та Юлії Льовочкіних. Електронні листи, які охоплюють період з 2014 по 2016 роки, з-поміж іншого свідчать про те, що Юлія Льовочкіна була причетна до управління рахунками австрійської компанії Teleferic Holdings.

Доступ до вмісту електронних скриньок Льовочкіних та їхнього оточення отримали журналісти OCCRP – Міжнародного центру дослідження корупції та організованої злочинності, та надали його «Схемам». Оригінальність цього архіву підтвердили фахівці цієї організації.

Листування вказує на те, що Юлія Льовочкіна погоджувала трансфер коштів із компанії Teleferic через латвійський банк на рахунки її дочірніх українських фірм, які витрачали їх на скупку земель на полонині Боржава на Закарпатті – якраз у тій місцині, на якій планувалась реалізація «Олімпійської надії» Віктора Януковича. Цей проєкт так і не був реалізований, не в останню чергу через те, що гроші, призначені на проєкт, були виведені в офшори – що є предметом розслідування НАБУ щодо розкрадання та легалізації коштів. Серед підозрюваних у справі – рідний та двоюрідний брати Владислава Каськіва.

Юлія та Сергій Льовочкіни залишили без відповіді запити журналістів.

«Схеми» звернулись в Офіс президента із запитанням, чи вважають там прийнятним домовлятися про партнерство з особами, які можуть бути причетні до розкрадання бюджетних коштів та чи знають на Банковій, що австрієць Ляйтнер тісно співпрацює з Владиславом Каськівим та Юлією Льовочкіною.

У відповідь в ОП зазначили: «Наразі йдеться саме про залучення інвестицій, а не про проєкт державно-приватного партнерства. Весь переговорний процес українська сторона веде виключно із представником австрійської компанії Austrian Teleferic Holdings. Щодо інших питань, в Офісі президента на даний момент відсутня запитувана інформація».

Гернот Ляйтнер у відповіді на запит журналістів підтвердив, що має ділові стосунки з Юлією Льовочкіною, не уточнивши в яких саме бізнес-проєктах. «Я ніколи не зустрічався з Сергієм Льовочкіним. Проте я добре знайомий з Юлією Льовочкіною, з якою вперше познайомився у Відні в 2015 році. Зараз у нас є сталі ділові відносини протягом декількох років», – повідомив Ляйтнер.

Раніше журналісти видання «Наші Гроші» оприлюднили розслідування, в якому розповіли, що до діяльності Ляйтнера в Україні навколо проєкту курорту Боржава причетна «група Льовочкіна».

 

Столиця Шляхта

Влада перевірила приватні заклади, які надають соцпослуги, у 20 областях і Києві – Мінсоцполітики

Влада перевірила організації недержавної форми власності, які надають соціальні послуги, у 20 областях і Києві, повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна 29 січня під час виступу у Верховній Раді.

«Станом на кінець дня вчора проведено роботу з виявлення і перевірки надавачів соціальних послуг недержавного сектору в 20 областях і Києві. Інформацію ще не надали Закарпатська, Запорізька, Київська й Одеська області», – сказала Лазебна.

За її словами, в регіонах, де вже відбулася перевірка, виявили 334 організації недержавної форми власності, що надають соціальні послуги, а кількість осіб, які проживають у таких закладах, становить 1030. Про інші результати перевірок вона не повідомила.

Перевірки проводять за розпорядженням уряду після пожежі в незареєстрованому будинку для літніх людей у Харкові, внаслідок якої 21 січня загинули 15 людей.

Столиця Шляхта

«Укрзалізниця» через негоду збільшила кількість місць у поїздах, які прямують з Одеси

«Укрзалізниця» повідомила, що збільшує кількість місць у поїздах, які прямують з Одещини. Це дасть змогу виїхати з регіону людям, які змушені там залишатися через негоду, повідомила пресслужба відомства у четвер.

«Перевізник надав у продаж усі місця на поїзди з Одеси, які перебували під бронюванням для службових потреб, та збільшив кількість вагонів у поїздах. Так, по два вагони додано до поїздів №105/106 Одеса – Київ та №145/146 Ізмаїл – Київ», – йдеться в повідомленні.

В «Укрзалізниці» заявили, що в разі потреби збільшуватимуть кількість місць у поїздах.

«Упродовж останньої доби залізничники продовжують очищати інфраструктуру від снігу та ожеледі. Незважаючи на негоду, значних затримок поїздів не відбувалося», – повідомили в УЗ.

Як повідомили раніше у Держслужбі з надзвичайних ситуацій, нині до дев’яти населених пунктів Одеської області відсутній проїзд, діють обмеження і заборони на рух окремими дорогами в області. Зокрема, заборонено рух транспортних засобів всіх видів на автодорогах державного значення М-15 Одеса-Рені, М-16 Одеса – Кучурган та на всіх автодорогах місцевого значення.

За прогнозами синоптиків, Одеській та Миколаївській областях найближчої ночі невеликий сніг, вдень без істотних опадів. В Кіровоградській вночі та вдень – невеликий сніг. На дорогах місцями ожеледиця. Вітер південно-західний 7-12 м/с. Температура вночі 1-6° морозу, вдень від 2° морозу до 3° тепла.

Столиця Шляхта

За минулий рік в Україні зафіксували понад сотню переслідувань активістів – правозахисники

У 2020 році правозахисники зафіксували 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів в Україні, повідомив Центр прав людини ZMINA. Найнебезпечнішими видами активізму, кажуть в організації, виявилися протидія корупції, захист прав ЛГБТ та захист довкілля.

«Найпоширенішими способами тиску були залякування (22), фізичні напади (21) та знищення чи пошкодження майна (18). Водночас лише в чотирьох випадках фізичних нападів імовірні нападники вже отримали підозру. Регіонами-лідерами за кількістю інцидентів залишаються Київ (44) та Одеська область (10). Слідом за ними йдуть Київська, Дніпропетровська області (по вісім) та Харківщина (шість)», – йдеться в повідомленні.

У Центрі прав людини ZMINA кажуть, що карантинні обмеження по всій країні у 2020 році не вплинули на випадки переслідувань активістів, зокрема в контексті скорочення.

Читайте також: Становище ЛГБТ в Україні за рік: зради і перемоги

«Ба більше, у цей період дослідники зафіксували зловживання спробами притягти активістів до адміністративної відповідальності за проведення мирних зібрань, утім більшість цих протоколів суди скасували. Активістів також часто юридично переслідують і розгортають проти них дискредитаційні кампанії: у 2020 році таких випадків сталося десять і дев’ять відповідно», – зауважили в організації.

У попередній версії резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи за підсумками 2020 року, ухваленій 25 січня, Асамблея вказала Україні на «тривалі хиби в реформах органів юстиції та правоохоронної системи», обмежені результати в боротьбі проти корупції, а також атаки на журналістів.

Столиця Шляхта

Баскетбол: українські клуби тріумфують у Кубку Європи ФІБА 

У Болгарії одразу два українські баскетбольні клуби вибороли перемоги у другому груповому етапі Кубка Європи ФІБА.

«Київ-Баскет» розпочав матч проти австрійського «Капфенбергу» агресивно та впевнено, що дозволило вже після першої половини гри вирватися вперед на 14 очок. Після великої перерви австрійцям вдалося скоротити різницю, але цього було замало для перемоги. Як результат, 51:61 (10:21, 11:14, 14:11, 16:15) і «Київ-Баскет» святкує першу перемогу у цьому євросезоні.

Найрезультативнішим у складі киян був Брюс Мейсі, який набрав 12 очок.

В іншому матчі групи B «Прометей» здобув другу перемогу у груповому раунді. Команда з Кам’янського не залишила шансів болгарському «Рільські». Матч завершився з рахунком 89:76 (22:23, 27:12, 23:23, 17:18). Захисник «Прометея» Рашад Вон набрав 27 очок, віддав 6 передач, а його рейтинг ефективності становив 27 балів.

Уже завтра, 29 січня, українські команди зіграють останні матчі у груповому етапі: о 15:00 «Прометей» зіграє проти австрійського «Капфенберга», а о 18:00 стартує гра «Київ-Баскета» проти австрійського «Рільські».

Після двох турів групового етапу «Прометей» очолює турнірну таблицю, маючи в активі чотири очки. На одну сходинку нижче розташувався «Київ-Баскет».

Через пандемію COVID-19 змінився формат групового етапу Кубка Європи. Команди грають усі матчі в ізольованих таборах («баблах») та проводять по одній зустрічі з суперником, а не традиційні дві гри (вдома та на виїзді).

До 1/8 фіналу виходять по дві найкращі команди з усіх груп та ще чотири найкращі команди серед тих, що фінішують у групах третіми.

Раніше місце в плей-оф Кубка Європи ФІБА гарантував собі інший український клуб – «Дніпро».